Jaktbutik.net

Fiskespö köpguide

Det är inte alltid lätt att veta vilket fiskespö du ska välja, vad som passar för fiske i havet eller insjö. Eller för att sitta och meta vid bryggan. Vi har här satt samman en köpguide för att du lättare ska kunna välja det fiskespö som passar ditt fiske bäst.

Men är det då så viktigt med att välja rätt spö? Ja, det är viktigare än du tror. Det är länken mellan rullen och draget som förmedlar vad du kan få på kroken. Idag finns det en mängd olika spön, varumärken och kategorier beroende på fiske. Väljer du rätt spö kommer du garanterat att få en bättre fiskeupplevelse. Men väljer du fel spö riskerar du inte bara att det går sönder, du kommer inte heller kunna använda de beten som du kanske vill kunna göra. Eller kasta tillräckligt långt för att ens ha chans att fånga fisken. Men läs vidare i vår guide och du kommer att få den information du behöver för att göra ett väl avvägt val.

Innehåll visa

Olika kategorier av spön

Fiskespön delas in i olika kategorier utifrån vilka fiskarter som ska fiskas, men även utifrån hur de är konstruerade. Här nedan kan du läsa om de olika kategorierna, deras egenskaper och även se lite exempel på varumärken som finns att välja bland.

 

Haspelspön

De vanligaste spöna för sportfiske är haspelspön. De är designade så att rullen ska sitta under spöt när du fiskar och dessa spön har ofta stora spöringar. Haspelspön används ofta vid kustfiske och insjöfiske där kastlängden är av stor vikt. Det är ett spö som du kan använda för att fiska en mängd olika fiskarter. Vi rekommenderar att om du är nybörjare bör du börja med ett spö i låg- eller mellanklassen där kastvikten är mellan 5 och 25 gram. Även om det är ett lågt viktintervall har du möjlighet att testa allt från wobbler, små spinnare och spinnerbaits till gäddjiggar. Haspelspön är mycket allsidiga och passar lika bra att fiska abborre som det gör att fiska gädda eller havsöring.

 • Haspelspö gädda – här finns det en rad välkända varumärken där Daiwa, Savage Gear och Abu Garcia erbjuder bra spön för ditt gäddfiske. Även Svartzonker har ett bra lätt spö för att fiska gädda, detsamma gäller för Shimano haspelspö.
 • Haspelspö havsöring – när det gäller kustfiske och fiske av havsöring krävs en bra kastlängd och då är haspelspön ett bra alternativ.

Det finns haspelspön i alla prisklasser, här är det din budget och hur avancerade spön du vill ha som styr. Ett tips är att se vilka spön som finns med när det är haspelspö rea för att kunna köpa ett högkvalitativt spö till ett bra pris. Läs gärna vårt haspelspö bäst i test innan du köper ditt spö.

 

Läs om vårt haspelspö test här!

 

Spinnspön

I motsats till haspelspön sitter rullen och ringarna på spinnspönas ovansida. De här spöna har mindre spöringar och ofta fler ringar än vad en haspel har. En annan skillnad är att till spinnspön används ofta multirulle. De används vanligtvis för lite tyngre fångster som lax och gädda, men passar lika bra till abborre och gös. Multirullen ger dig bättre precision i kasten när du använder tyngre beten och drag. Här har bland annat varumärken som Savage Gear utvecklat bra spön. Även Abu Garcia fiskespö eller Daiwa spinnspö är högkvalitativa spön och finns för allt från gädda och abborre till havsöring. Håll alltid ögonen öppna för spinnspö rea för att kunna göra bra fynd på dessa varumärken.

Några tips på vad du bör tänka på för olika fisk är bland annat.

 • Spinnspö gädda – Bör vara något kraftigare eftersom beten för gädda är tyngre och större, så som jiggar, spinnerbaits och wobblers. Spinnfiske efter gädda sker ofta från båt och då bör spöt vara mellan 7-9 fot. Kortare spön är dessutom lättare att hantera, och vikten på betena kan variera mer.
 • Spinnspö abborre – Vanligtvis mellan 6 och 8 fot, där betesvikterna är 3-30 gram. Styvare spö rekommenderas till jigg, mjukare till wobbler och spinnare.
 • Spinnspö havsöring – bästa längd är cirka 9 fot från land och 6-7 fot från båt för att få bra känsla när havsöringen hugger så du kan göra mothugg. Ringar i alconite ger bra förutsättningar för att kasta långt

För att få bra tips och råd för vilket spö som passar ditt fiske bäst, ta gärna del av vårt spinnspö bäst i test.

 

Läs om vårt spinnspö test här!

 

Trollingspö

Trollingspön bör vara både stryktåliga och kunna klara av att drilla fisken. Fisket sker oftast från en båt och där många spön kan vara ute från båten samtidigt. Det är inte ovanligt att tio spön trollar utmed båten. Det innebär att du vill i mesta möjliga mån undvika trassel. Många varumärken har löst det med att de har börjat tillverka spön av en modell de kallar inline. Det innebär att linan löper inuti själva spöt.

Ett trolling spö måste klara att stora fiskar som öring, gös, lax och gädda hugger på betet. Det ska även kunna dra tunga beten under längre sträckor med stort motstånd samt att rullen ofta stor är för att rymma mycket lina. När det gäller trollingspö med rulle används oftast multiplikatorrullar eftersom de rymmer mycket lina på sin spole. Trollingrullar behöver inte ha avancerade kastegenskaper, däremot krävs stabilitet, mycket lina och en bra slirbroms. För att ha koll på hur mycket lina som är ute är det en fördel om rullen har ett räkneverk, det är särskilt praktiskt om du trollar med många spön. Om du redan har en haspelrulle kan du givetvis använda den, men den passar bäst för mindre fiskar. Den bör dock ha en bra linkapacitet och bra broms.

När det gäller dessa spön är varumärken som Okuma, Daiwa och Savage Gear populära märken, men även Abu Garcia som har en trollingrulle med ett mycket bra bromssystem. Du kan läsa mer i vår trollingspö bäst i test.

 

Läs om vårt trollingspö test här!

 

Havsfiskespö

Det finns idag många fabrikörer som har utvecklat spön som du kan använda i saltvatten och de benämns ofta som havsfiskespön. Men det krävs mer av havsfiskespön än att bara vara salttåliga. De ska ha bekväma handtag, rejäla klingor och rullar för att tåla djup på över femtio meter, samt vikter som kan vara på över tiotalskilon. Här bör du alltid se på kvalitet och slitstyrka oavsett om det är ett djuphavsfiskespö eller ett smidigt resespö.

 • Välj efter de arter du ska fiska
 • Det bör vara kraftigt byggt för att tåla höga vikter och tunga beten
 • Längd på mellan 5 och 8 meter
 • Kraftfull klinga
 • Stryktåliga spöringar

Här har välkända märken som Shimano fiskespö, Daiwa, Savage Gear och Okuma en hel del bra spön att välja på. Abu fiskespö finns dessutom inte bara för vuxna utan de har även ett bra havsfiskespö för barn. Du kan ofta hitta bra priser på dessa högkvalitativa varumärken när det är havsfiskespö rea. Innan du köper spö rekommenderar vi att du tar del av ett eller flera havsfiskespö test för att få tips och råd, samt att du läser på mer om olika spön. Läs gärna vårt havsfiskespö bäst i test.

 

Läs om vårt havsfiskespö test här!

 

Metspö

När det gäller mete känner nog de flesta av oss igen flötmete, något som nog vi alla gjorde som barn. Det innebär att du har metar med en krok och bete samt ett flöte. Flötet ser till att kroken inte når botten och visar även när du fått napp. Två andra varianter är mete med frilina och bottenmete. Vid bottenmete ligger kroken på botten och väntar på napp, här används en indikator eller swingtip för att visa när det nappar. Metar du med frilina använder du inget spö och det kan vara lämpligt om du metar lättskrämd fisk.

Men det vanligaste är att meta med spö och här finns det allt från metspö kolfiber som är mycket lätta till metspö med rulle, där bland annat Shimano har ett högkvalitativt rullmetspö. Med ett metspö teleskop modell kan du förlänga spöt för att komma längre ut i vattnet. De är dessutom smidiga att förvara eftersom de kan bli så korta som 50 cm. De vanligaste längderna är ett metspö 7m och metspö 10m. Om du fiskar där det är mycket sten och klippor rekommenderar vi ett metspö 10 meter.

Ta gärna en titt på vårt metspö bäst i test för att hitta rätt spö för ditt fiske.

 

Läs om vårt metspö test här!

Jaktbutik.net

Att ha i åtanke när du köper fiskespö

Rent generellt så finns Fiskespödet en hel del saker som du bör ha i åtanke för att hitta ett bra fiskespö, särskilt om du är nybörjare. Många som börjar med fiske väljer till att börja med ett fiskespö set för att de oftast inte vet vad de ska välja. Det kan vara bra fiskespö barn kan börja med eftersom de växer och kommer att behöva längre spön allteftersom. Men även vuxna kan med fördel välja ett färdigt set. Annars brukar en rekommendation vara ett haspel fiskespö nybörjare kan börja med.

Välj rätt för det fiske du utövar

När du ska köpa fiskespö vill du inte behöva prova dig fram med olika spön innan du hittar det som du vill ha och som passar ditt fiske. Det kostar både tid och pengar. Då finns det en del saker du behöver ta med i beräkningen för att hitta rätt.

 • Vilket fiske du utövar, exempelvis spinnfiske, trolling eller mete.
 • Vad för slags rulle du bör ha som haspel, spinnrulle, kapslad eller multirulle.
 • Hur tung betesvikt du behöver.
 • Aktion på spöt, det vill säga hur mycket, hur snabbt och var spöt böjer sig.
 • Givetvis priset på spöt.

Typ av fiske

Den typ av fiske som du utövar påverkar valet både vad gäller längden på ditt spö och vilken typ av aktion det har.

 • Om du utövar spinnfiske från båtar behöver du ett spö som är runt 8 fot och som är ganska styvt. Längden på ditt kast är inte det mest avgörande eftersom du kan flytta din båt för att lättare att hantera ditt kast.
 • Utövar du däremot spinnfiske från land rekommenderas ett spö som är mellan 9 och 12 fot, även här ganska styva spön. Det som styr är hur långt du behöver kasta. Fiskar du i insjö är ett spö på 9 till 10 fot bra. Havsfiske för öring och lax kräver ofta mycket långa kast så då är ett spö på 10-12 fot bättre.
 • Fiskar du vanligtvis med jerkbait är ett spö mellan 6 och 7,6 fot det bästa valet. Det längre valet ger bättre egenskaper när du kastar och du har mer spö att arbeta med för drillning.
 • Är trollning ditt huvudsakliga fiske behöver du vanligtvis ett spö som har mjuk aktion. Eftersom du inte kastar utan drar dragen och drillar fiskarna i farten är det även bra med en hel del stötdämpning.
 • Om djuphavsfiske är det du vill satsa på krävs det ett kortare och kraftigare spö som klarar tunga beten och fångster.
 • Metar du mest behöver du långa spön där du kan kasta iväg tunga vikter långt ut i vattnet. Här kan det vara smart att välja ett fiskespö teleskop eftersom du kan reglera längden på det.

Aktion

När det talas om aktion i samband med fiske syftar det till hur ett spö böjer sig när det belastas och hur snabbt. Här benämns det ofta som topping, progressiv och helaktion, där topping är när bara toppen böjs och helaktion är när hela spöt arbetar. Men det som påverkar mycket är hur snabbt spöt jobbar. Om det är en mjukare aktion får du mer böjning när du drillar., det vill säga du får bättre kontakt med själva betet. Med ett styvare spö får du arbeta mer själv men du känner även bättre när fisken hugger.

Rulltyp

Om du redan har en rulle som du vill använda så välj ett spö som passar till den. Men om du står i valet och kvalet om vilken rulle du vill köpa så tänk på vad vi redan nämnt under de olika spösorterna. För haspel behöver du en rulle som placeras under och för spinn en rulle som sätts ovanpå spöt. Det är inte alla fiskespön som passar för multirulle, mestadels är det för spinnspön. Du kan exempelvis inte använda det till haspelspön, eftersom rullfästena kan vara annorlunda. Det finns även så kallade multiplikatorrullar som har en mycket större linkapacitet och som ofta används när du trollar efter båt.

Lina

Här finns det två vanliga sorter, flätlina och nylon. En lina av nylon är billigare. Den är elastiskt och slitstark men har en tendens att tvinna sig. Mycket lämplig för mete eller fiske vid klippor och stenar. Flätlinan ökar i popularitet och den är tillverkad av tunna flätade fibrer som behandlas med ett ytlager. Den är tunn men mycket slitstark och inte elastiskt, vilket innebär bättre kontakt med själva betet. Vanligaste tjockleken på linan för fritidsfiske är 0,30 millimeter. För abborrfiske kan det räcka med en tunnare flätlina på cirka 0,12 millimeter. Om du ska fiska gädda bör du välja en tjockare lina eftersom kast med tunga beten skapar högre friktion mellan spöringar och därmed mer slitage.

Betesvikt och fiskedrag

Det finns ett otroligt stort sortiment med olika fiskedrag. Om det gäller spinnfiske, vilket är det vanligaste fisket, är bra val spinnare, wobbler, skeddrag och jigg. Är målet att kunna fiska gädda bör du dessutom ha en gäddtafs eftersom gäddor ofta kan bita av både betet och linan.

 • Wobblers – ser ut som småfisk och rör sig naturligt. Kan användas på olika djup.
 • Skeddrag – imiterar de snabbare fiskarna, vanligt för kustfiske.
 • Spinnare – skapar mycket ljudvågor vilket lockar till sig fisk. Populära drag hos sportfiskare.
 • Jig – Den är lätt att kasta men rör sig inte själv, utan du som fiskare måste få den att röra sig.

Dessutom är tyngden viktigare än du tror. Om du exempelvis har ett lättare drag men ett tungt spö kan det vara svårt att kasta riktigt lång och du får mindre känsla för vad som händer i vattnet. Har du däremot ett tyngre drag på ett lättare spö är risken stor att spöt bryts. Några tips på vikter för olika fisk är:

 • 5-20 gram – abborre
 • 10-30 gram – ädelfisk i insjö
 • 10-30 gram – gös
 • 20-40 gram – bland annat öring och horngädda för kustfiske
 • 25-40 gram – gädda med vanligt spinn, typ wobblers och skeddrag
 • 40-80 gram – gädda med tyngre spinn, typ stora jiggar, spinnerbaits och mindre jerkar
 • 65-110 gram – gädda med jerk
 • Över 100 gram – gädda med gummi och tailar

Det finns givetvis en mängd annat att ta hänsyn till än bara vikten, men det kan ge dig en indikation om vad som krävs av det spö du väljer utifrån vad du vill fiska. Du vill inte riskera att du inte orkar få upp din fisk eller att ditt nyinköpta spö går sönder.

Fiskespö set

När det gäller fiskespön fördrar många nybörjare att köpa färdiga set för att få ett väl komponerat set med rätt rulle till rätt spö. Det gäller både barn och vuxna som blivande fiskare. Men även här måste du göra ett val vad du helst vill fiska eftersom spön, lina, rullar och beten skiljer sig åt.

 • Haspelspö set – Det är ett allsidig kastspö där fisket ofta är något lättare. Fungerar för ett så kallat allroundfiske för att fiska allt från abborre och havsöring till mindre gäddor. Här får du både rulle och spö.
 • Spinnspö set – Även det här är det ett kastspö men som kan användas för både lättare och lite tyngre fiskar som lax och gädda. Det är ett kraftigare spö och har en mulitrulle.
 • Trollingspö set – Det är särskilt för trollingfiske som sker från båt. Det är därför ett tåligt och relativt kort spö som har en multiplikatorrulle. Välj gärna ett set som har en rulle med ett räkneverk.
 • Havsfiskespö set – Ett set för tungt havsfiske där du ofta fiskar efter djuphavsfisk. Det här är ett väldigt kraftigt spö för fiske från båt som är utrustad med en haspelrulle eller multiplikatorrulle som är en något större variant.

Handla på fiskespö rea

Priset är givetvis avgörande. Som nybörjare kanske du inte vill satsa på ett spö för flera tusen kronor. Men sett till hur mycket som spenderas på rullar och drag kan det vara värt att åtminstone gå över tusenlappen för att få ett spö som du är nöjd med.

När det är rea kan du hitta billiga fiskespön även från kända och lite dyrare varumärken. Vårt tips är att inte köpa rea fiskespö utan att tagit del av exempelvis olika fiskespö bäst i test. Risken är att du kommer hem med ett teleskop fiskespö men det är egentligen ett fiskespö med rulle du var ute efter. Vi har redan varit inne på att som nybörjare bör du välja ett fiskespö haspel modell, vilket rekommenderas av de flesta experter.

Några slutord

Nu hoppas vi att du har fått tillräcklig information och att du har tagit en titt på våra bäst i test för att se vilket utbud som finns. Vi kan inte nog rekommendera att du jämför, läser på och kollar in olika test innan du köper ditt nya spö. Handlar du på impuls lär du snart ha både ett och två extra spön i garderoben som du inte har någon användning för.

Du kommer givetvis att utvecklas och blir bättre på att fiska och då kanske kräva lite mer avancerad utrustning. Men gör det enkelt för dig från början och välj ett spö som passar dig och det du vill få ut av ditt fiske. Det kanske till och med leder till att du kan dra upp gammelgäddan som många av oss har som mål.

FAQ

Vad ska jag välja, ett fiskespö gädda och ett fiskespö abborre?

Här beror det på vad du helst vill fiska men om du väljer ett haspelspö kan du fiska både och. Det är ett bra nybörjarspö som är allsidigt och som du kan lära upp dig på innan du kanske vill specialisera dig.

Behövs det en fiskespö väska?

Det är inte bara praktiskt eftersom de har smarta bärhandtag, det skyddar även ditt spö när du förvarar det så vi rekommenderar det. Det finns allt från hårdare fodral och tubfodral till enklare tygfodral. Här är det mer tycke och smak som avgör.

Vilket är bästa valet fiskespö barn ska ha?

Barn fiskespö bör vara ett normalt spö men mindre och lättare samt lite mer känsligt så att barn känner när det nappar. Ett bra val av metspö barn kan använda bör vara något kortare. Se gärna olika metspö test för att hitta ett bra spö.

Kan jag fiska havsfiske och trolla om jag har haspelspön?

Det kan du givetvis, men båda dessa fiskemetoder kräver kraftigare och tåligare spön som kan dra upp lite tyngre fiskar.

Författare & testare

Thomas Ekberg

Thomas Ekberg

Thomas har lång erfarenhet inom jakt och är en av våra produkttestare för jaktbutik.net. Thomas är mycket noggrann i sina tester för att ge våra läsare en tydlig bild av verkligheten!

Vill du läsa mer? Se våra blogginlägg nedan!