Att ha i åtanke när du köper fiskespö
Rent generellt så finns det en hel del saker som du bör ha i åtanke för att hitta ett bra fiskespö, särskilt om du är nybörjare. Många som börjar med fiske väljer till att börja med ett fiskespö set för att de oftast inte vet vad de ska välja. Det kan vara bra fiskespö barn kan börja med eftersom de växer och kommer att behöva längre spön allteftersom. Men även vuxna kan med fördel välja ett färdigt set. Annars brukar en rekommendation vara ett haspel fiskespö nybörjare kan börja med.
Välj rätt för det fiske du utövar
När du ska köpa fiskespö vill du inte behöva prova dig fram med olika spön innan du hittar det som du vill ha och som passar ditt fiske. Det kostar både tid och pengar. Då finns det en del saker du behöver ta med i beräkningen för att hitta rätt.
- Vilket fiske du utövar, exempelvis spinnfiske, trolling eller mete.
- Vad för slags rulle du bör ha som haspel, spinnrulle, kapslad eller multirulle.
- Hur tung betesvikt du behöver.
- Aktion på spöt, det vill säga hur mycket, hur snabbt och var spöt böjer sig.
- Givetvis priset på spöt.
Typ av fiske
Den typ av fiske som du utövar påverkar valet både vad gäller längden på ditt spö och vilken typ av aktion det har.
- Om du utövar spinnfiske från båtar behöver du ett spö som är runt 8 fot och som är ganska styvt. Längden på ditt kast är inte det mest avgörande eftersom du kan flytta din båt för att lättare att hantera ditt kast.
- Utövar du däremot spinnfiske från land rekommenderas ett spö som är mellan 9 och 12 fot, även här ganska styva spön. Det som styr är hur långt du behöver kasta. Fiskar du i insjö är ett spö på 9 till 10 fot bra. Havsfiske för öring och lax kräver ofta mycket långa kast så då är ett spö på 10-12 fot bättre.
- Fiskar du vanligtvis med jerkbait är ett spö mellan 6 och 7,6 fot det bästa valet. Det längre valet ger bättre egenskaper när du kastar och du har mer spö att arbeta med för drillning.
- Är trollning ditt huvudsakliga fiske behöver du vanligtvis ett spö som har mjuk aktion. Eftersom du inte kastar utan drar dragen och drillar fiskarna i farten är det även bra med en hel del stötdämpning.
- Om djuphavsfiske är det du vill satsa på krävs det ett kortare och kraftigare spö som klarar tunga beten och fångster.
- Metar du mest behöver du långa spön där du kan kasta iväg tunga vikter långt ut i vattnet. Här kan det vara smart att välja ett fiskespö teleskop eftersom du kan reglera längden på det.
Aktion
När det talas om aktion i samband med fiske syftar det till hur ett spö böjer sig när det belastas och hur snabbt. Här benämns det ofta som topping, progressiv och helaktion, där topping är när bara toppen böjs och helaktion är när hela spöt arbetar. Men det som påverkar mycket är hur snabbt spöt jobbar. Om det är en mjukare aktion får du mer böjning när du drillar., det vill säga du får bättre kontakt med själva betet. Med ett styvare spö får du arbeta mer själv men du känner även bättre när fisken hugger.
Rulltyp
Om du redan har en rulle som du vill använda så välj ett spö som passar till den. Men om du står i valet och kvalet om vilken rulle du vill köpa så tänk på vad vi redan nämnt under de olika spösorterna. För haspel behöver du en rulle som placeras under och för spinn en rulle som sätts ovanpå spöt. Det är inte alla fiskespön som passar för multirulle, mestadels är det för spinnspön. Du kan exempelvis inte använda det till haspelspön, eftersom rullfästena kan vara annorlunda. Det finns även så kallade multiplikatorrullar som har en mycket större linkapacitet och som ofta används när du trollar efter båt.
Lina
Här finns det två vanliga sorter, flätlina och nylon. En lina av nylon är billigare. Den är elastiskt och slitstark men har en tendens att tvinna sig. Mycket lämplig för mete eller fiske vid klippor och stenar. Flätlinan ökar i popularitet och den är tillverkad av tunna flätade fibrer som behandlas med ett ytlager. Den är tunn men mycket slitstark och inte elastiskt, vilket innebär bättre kontakt med själva betet. Vanligaste tjockleken på linan för fritidsfiske är 0,30 millimeter. För abborrfiske kan det räcka med en tunnare flätlina på cirka 0,12 millimeter. Om du ska fiska gädda bör du välja en tjockare lina eftersom kast med tunga beten skapar högre friktion mellan spöringar och därmed mer slitage.
Betesvikt och fiskedrag
Det finns ett otroligt stort sortiment med olika fiskedrag. Om det gäller spinnfiske, vilket är det vanligaste fisket, är bra val spinnare, wobbler, skeddrag och jigg. Är målet att kunna fiska gädda bör du dessutom ha en gäddtafs eftersom gäddor ofta kan bita av både betet och linan.
- Wobblers – ser ut som småfisk och rör sig naturligt. Kan användas på olika djup.
- Skeddrag – imiterar de snabbare fiskarna, vanligt för kustfiske.
- Spinnare – skapar mycket ljudvågor vilket lockar till sig fisk. Populära drag hos sportfiskare.
- Jig – Den är lätt att kasta men rör sig inte själv, utan du som fiskare måste få den att röra sig.
Dessutom är tyngden viktigare än du tror. Om du exempelvis har ett lättare drag men ett tungt spö kan det vara svårt att kasta riktigt lång och du får mindre känsla för vad som händer i vattnet. Har du däremot ett tyngre drag på ett lättare spö är risken stor att spöt bryts. Några tips på vikter för olika fisk är:
- 5-20 gram – abborre
- 10-30 gram – ädelfisk i insjö
- 10-30 gram – gös
- 20-40 gram – bland annat öring och horngädda för kustfiske
- 25-40 gram – gädda med vanligt spinn, typ wobblers och skeddrag
- 40-80 gram – gädda med tyngre spinn, typ stora jiggar, spinnerbaits och mindre jerkar
- 65-110 gram – gädda med jerk
- Över 100 gram – gädda med gummi och tailar
Det finns givetvis en mängd annat att ta hänsyn till än bara vikten, men det kan ge dig en indikation om vad som krävs av det spö du väljer utifrån vad du vill fiska. Du vill inte riskera att du inte orkar få upp din fisk eller att ditt nyinköpta spö går sönder.
Fiskespö set
När det gäller fiskespön fördrar många nybörjare att köpa färdiga set för att få ett väl komponerat set med rätt rulle till rätt spö. Det gäller både barn och vuxna som blivande fiskare. Men även här måste du göra ett val vad du helst vill fiska eftersom spön, lina, rullar och beten skiljer sig åt.
- Haspelspö set – Det är ett allsidig kastspö där fisket ofta är något lättare. Fungerar för ett så kallat allroundfiske för att fiska allt från abborre och havsöring till mindre gäddor. Här får du både rulle och spö.
- Spinnspö set – Även det här är det ett kastspö men som kan användas för både lättare och lite tyngre fiskar som lax och gädda. Det är ett kraftigare spö och har en mulitrulle.
- Trollingspö set – Det är särskilt för trollingfiske som sker från båt. Det är därför ett tåligt och relativt kort spö som har en multiplikatorrulle. Välj gärna ett set som har en rulle med ett räkneverk.
- Havsfiskespö set – Ett set för tungt havsfiske där du ofta fiskar efter djuphavsfisk. Det här är ett väldigt kraftigt spö för fiske från båt som är utrustad med en haspelrulle eller multiplikatorrulle som är en något större variant.
Handla på fiskespö rea
Priset är givetvis avgörande. Som nybörjare kanske du inte vill satsa på ett spö för flera tusen kronor. Men sett till hur mycket som spenderas på rullar och drag kan det vara värt att åtminstone gå över tusenlappen för att få ett spö som du är nöjd med.
När det är rea kan du hitta billiga fiskespön även från kända och lite dyrare varumärken. Vårt tips är att inte köpa rea fiskespö utan att tagit del av exempelvis olika fiskespö bäst i test. Risken är att du kommer hem med ett teleskop fiskespö men det är egentligen ett fiskespö med rulle du var ute efter. Vi har redan varit inne på att som nybörjare bör du välja ett fiskespö haspel modell, vilket rekommenderas av de flesta experter.
Några slutord
Nu hoppas vi att du har fått tillräcklig information och att du har tagit en titt på våra bäst i test för att se vilket utbud som finns. Vi kan inte nog rekommendera att du jämför, läser på och kollar in olika test innan du köper ditt nya spö. Handlar du på impuls lär du snart ha både ett och två extra spön i garderoben som du inte har någon användning för.
Du kommer givetvis att utvecklas och blir bättre på att fiska och då kanske kräva lite mer avancerad utrustning. Men gör det enkelt för dig från början och välj ett spö som passar dig och det du vill få ut av ditt fiske. Det kanske till och med leder till att du kan dra upp gammelgäddan som många av oss har som mål.
FAQ
Vad ska jag välja, ett fiskespö gädda och ett fiskespö abborre?
Här beror det på vad du helst vill fiska men om du väljer ett haspelspö kan du fiska både och. Det är ett bra nybörjarspö som är allsidigt och som du kan lära upp dig på innan du kanske vill specialisera dig.
Behövs det en fiskespö väska?
Det är inte bara praktiskt eftersom de har smarta bärhandtag, det skyddar även ditt spö när du förvarar det så vi rekommenderar det. Det finns allt från hårdare fodral och tubfodral till enklare tygfodral. Här är det mer tycke och smak som avgör.
Vilket är bästa valet fiskespö barn ska ha?
Barn fiskespö bör vara ett normalt spö men mindre och lättare samt lite mer känsligt så att barn känner när det nappar. Ett bra val av metspö barn kan använda bör vara något kortare. Se gärna olika metspö test för att hitta ett bra spö.
Kan jag fiska havsfiske och trolla om jag har haspelspön?
Det kan du givetvis, men båda dessa fiskemetoder kräver kraftigare och tåligare spön som kan dra upp lite tyngre fiskar.