Lagstiftning för ljuddämpare
Som vi nämner ovan har det sedan 2006 varit lagligt att använda ljuddämpare för jakt, så länge du innehar licens. Det gäller för vapen i klass 1 och 2. För klass 3 och klass 4 krävs en annan slags licens.
EU-har ålagt Sverige att ändra sin vapenlagstiftning vad gäller bland annat dämpare. Näringsdepartementet har gått ut med att de nya bestämmelserna för ljuddämpare för jaktvapen kommer att vara gällande från och med 1 oktober 2021. Vad det innebär är att dämparen ska räknas som en del av vapnet och därför inte kräva en separat licens.
Vad används en ljuddämpare till?
En dämpare kan användas både på pistoler och på gevär, och för båda är det för att minska ljudet när du avfyrar vapnet. Det finns lite olika sorter där vissa monteras på pipan och vissa vapen har en ljuddämpare inbyggd. Ett annat alternativ är en så kallad flamdämpare som både dämpar ljud och ljus, det vill säga mynningsflamman när skottet går i väg.
Det är många jägare idag som använder sig av ljuddämpare för all jakt eftersom det blir en tystare jakt som inte stör omgivningarna så mycket. Just vid fågeljakt är det särskilt lämpligt eftersom det höga ljudet från när ett skott avlossas skrämmer bort fåglarna.
Hur fungerar en ljuddämpare?
När du skjuter med ett kulvapen, vare sig det är en pistol eller ett gevär, flyger kulan ut genom mynningen på vapnets pipa. Det följs direkt av en tryckvåg. Det är den här tryckvågen som gör det möjligt för att kulan, med så hög hastighet som möjligt, ska kunna flyga i väg. Så snart kulan har lämnat pipan hörs en skarp mynningsknall.
Använder du en ljuddämpare minskar denna knall eftersom den tryckvåg som bildas, och som inte bara skickar i väg kulan utan även krutgaser genom pipan, kan expandera och spridas i många små kammare i dämparen.
Det som rent tekniskt gör det möjligt att minska knallen är för att ljuddämparen har en större diameter än pipan. Dämparen är sedan uppbygg av dessa små kammare dit tryckvågen pressas ut och kan expandera. Det finns dessutom mer avancerade dämpare som kyler ner de krutgaser som bildas för att minska knallen ytterligare.
En viktig sak att notera när du använder ljuddämpare är det är bara själva mynningsknallen som dämpas. Den ljudknall som uppstår dämpas inte. Det vill säga när en kula passerar ljudvallen. Här måste du använda ammunition som är lämplig. Använder du ammunition som överstiger ljudets hastighet (344 m/s) får du räkna med att du får en ljudknall även med ljuddämpare. Men för vanliga handeldvapen som gevär och pistol används oftast ammunition som inte överstiger ljudets hastighet.
Några viktiga egenskaper
- En ljuddämpare ska ge lika bra dämpning på både första och efterföljande skott. Här påverkar oftast diametern hur ljudet skiljer sig från första avlossade skottet till det andra. Enkelt förklarat så kan mer krutrester stanna kvar i ljuddämparen om den är större, vilket ger en högre knall på andra skottet.
- Vikt och förlängning påverkar vapnet och till exempel en teleskopisk ljuddämpare kan ge vapnet en bättre balans. Men det kan även göra vapnet något framtungt.
- En ljuddämpare minskar inte bara ljudet utan även rekylen och vibrationerna vilket kan ge en säkrare träffbild och ett behagligare skytte.
Hur du monterar en ljuddämpare på ditt vapen
En dämpare monteras med gängor på vapnets pipa. Det innebär att du måste lämna in ditt vapen för att få det gängat innan du kan montera på en dämpare.
Vissa tillverkare gör en speciell enhet som gängar pipan när den skruvas på, sedan fäster du dämparen på den här enheten. Det ger en snabbkoppling som du antingen skruvar fast eller skjuter in och låser.
Här finns det ett antal alternativ beroende på vad du ska använda dämparen till men det vanligaste för just jakt är att dämparen gängas direkt på pipan på vapnet.
Hur du vårdar din ljuddämpare
För att du ska få en lång livslängd på din dämpare bör du se till att sköta om den. Krutröken fräter inte bara på ljuddämparen utan även på pipmynningen. Därför bör du alltid skruva av dämparen när du har skjutit klart så snart den har svalnat. Om du låter den sitta kvar kan kondensen förstöra gevärspipan. Ställ den gärna upp och ner när du kommer hem så att kondensen kan rinna ur. Det är särskilt viktigt om du har en variant av stål.
För övrigt är det ganska enkelt att ta hand om din dämpare. Du kan blåsa ur den med tryckluft med jämna mellanrum för att få bort krutrester och lösa partiklar. En djupare rengöring räcker oftast att göra en eller ett par gånger om året. Hur du rengör beror på vilken variant du har.
- Tänk på att återfetta gängorna på dämpare och pipan regelbundet.
- En delbar dämpare kan du gnugga bort avlagringar och sot med en liten borste, som exempelvis en tandborste, tillsammans med en olja som löser upp smutsen.
- En icke delbar dämpare kan rengöras med läskstång tillverkad i mässing eller genom att använda en nylonborste. Observera – använd inte material som kan fastna inne i dämparen.
- Rengör med ultraljudstvätt – du kan lämna in dämpare hos fackhandel om du inte har en själv.
- Rengör med hett vatten och diskmedel. Se till att dämparen är helt torr innan den monteras igen.
Olika slags ljuddämpare
Ljuddämpare för vapen tillverkas i första hand av materialen stål eller kolfiber. Stål är det som ofta används eftersom det är billigt, starkt och tåligt. Däremot blir en dämpare i stål ganska tung. Det kan avsevärt påverka balansen på ditt vapen och upplevelsen när du skjuter. Dessutom rostar stål ganska lätt om det inte är behandlat. Trots allt jagas det i alla slags väder vilket kan vara värt att ha i åtanke.
Ljuddämpare tillverkade i stål
Stål är det klassiska materialet för tillverkning av ljuddämpare. Det är ett relativt billigt material som ger hög styrka och tål mycket. Nackdelen är att det ofta rostar, vilket tillverkarna motverkar genom att lägga en beläggning på ytan. En modell i stål går också ofta att demontera när du vill rengöra den.
Ljuddämpare tillverkade i kolfiber
Fler och fler tillverkare använder kolfiber till sina produkter eftersom fördelarna är så många. Den blir mycket lättare än en variant tillverkad av stål, vilket innebär att balansen för vapnet inte förändras särskilt mycket.
Du slipper även ljudet som uppstår när du tar dig fram i naturen när du jagar och ljuddämparen slår emot buskage och träd. Stål ger ett plingande ljud, kolfiber är tyst.
Nackdelen är att till skillnad från ljuddämpare i stål så kan du inte rengöra den inuti på samma sätt eftersom det material som används är ihopsatt med lim.
Ljuddämpare för hagel
När det gäller dämpare för hagelgevär kräver det en speciell licens eftersom pumpgevär och hagelgevär inte faller inom ramen för kulvapen i klass 1 eller klass 2. I alla fall som lagstiftningen ser ut idag. Annars har den samma fördelar som för dämpare till kulvapen, det vill säga lägre ljud, mindre rekyl och därmed tystare jakt. Däremot så kan inte en dämpare för hagel monteras delvis bakåt på pipan vilket innebär att ditt vapen förlängs ganska mycket.
Många jägare väljer här att montera det på ett vapen med kortare pipa för att inte förlora för mycket av vapnets egenskaper. Dämparen väger inte så mycket men är däremot ganska stor vilket kan påverka balansen en del.
Bästa ljuddämparen
Vilken är då den bästa dämparen? Alla tillverkare vill göra en modell som kan klassas som den bästa med:
- Den lägsta vikten
- Den som ger minst förlängning
- Den som dämpar ljudet mest
- Den som ger minst rekyl
Men med handen på hjärtat så finns det nog inte någon tillverkare som har lyckats åstadkomma detta än. Vid val av dämpare så får varje skytt avgöra vilken som är bäst för vad den ska användas till. Vi har redan varit inne på de egenskaper som kan vara viktiga. En tumregel är dock ofta att ju större dämparen är, desto lägre ljud får du. Men med en större dämpare får du även högre vikt och i de flesta fall förlängs vapnet. Däremot är en dämpares största uppgift att ge en tystare jakt med minskade knallar och för att klassas bland de bästa då måste dämpningen vara under 140 dB.
Vilka är då fördelarna och nackdelarna med ljuddämpare för jaktvapen?
Varför ska du då använda en dämpare när du jagar? Så snart det handlar om tillbehör till ett vapen så bör det ge övervägande fördelar om det ska vara värt att använda tillbehöret. Det gäller givetvis även för en dämpare. Nedan kan du se fördelar och nackdelar med att använda en dämpare, både enligt tester och jägare själva.
Fördelar
- Mindre knall
- Mindre mynningsflamma
- Mindre rekyl
- Mindre uppslag
- Bättre balans
- Bättre sving (exempelvis på ett drevjaktsvapen)
- Mindre bländning i mörker med minskad mynningsflamma
- Skrämmer inte i väg byten
- Gör mindre skada på hörseln för både människor och hundar
Nackdelar
- Högre vikt
- Förändrad balans
- Försämrar utseendet på vapnet (viktigt för många jägare)
Att tänka på innan köp
Det finns vissa aspekter som du bör ha i åtanke när du ska välja din dämpare för att få ut maximal användning av den.
- Tänk på användningsområde – det är det allra första du ska tänka på när du ska välja sort.
- Ska du satsa på billiga ljuddämpare eller dyrare varianter? Dämpare är överlag ganska dyra. Om du bara jagar sporadiskt och inte skjuter många skott kan ett budgetalternativ fungera alldeles utmärkt. Om du däremot jagar ofta under hela året och skjuter många tusentals skott är det en väl värd investering att gå upp i prisklass. En dämpare håller i många år, oftast mellan fem till tio år, och då kan det vara ett bättre alternativ att satsa på en dyrare variant.
- En dämpare ändrar alltid tyngden på ditt vapen generellt sett men framför allt blir ditt vapen mer framtungt. Det kan medföra att du tycker att ditt vapen blir svårhanterat.
- Hur dämparen monteras är viktigt. Även om tyngden kanske är det mest framträdande så förlänger även en dämpare ditt vapen. Därför bör du välja en dämpare som så lite som möjligt ökar längden på ditt vapen.
- För att behålla så bra balans som möjligt är det en fördel att välja en teleskopisk dämpare eftersom de monteras så att en del av dämparen går bakåt över pipan. Det ger även en stabilare montering.
- Vill du ha en dämpare som du lätt kan rengöra bör du välja en som är tillverkad i stål eftersom dämpare i kolfiber oftast inte går att demontera.
- Välj alltid dämpare utifrån ditt gevär och din kaliber.
Be om hjälp
En rekommendation är att alltid kontakta en fackhandel om du inte riktigt vet vad du behöver eller om du har några frågor. Då får du hjälp med att hitta den produkt som passar din jakt, din budget och ditt vapen bäst. Detta tips gäller även andra produkter som jaktknivar till exempel. Dessutom vet du då även att det är produkter från bra och välkända tillverkare som håller en kvalitet som motsvarar det pris du betalar.
FAQ
Vad menas med att en ljuddämpare är licensfri?
Det innebär att du får använda den till ditt vapen utan att du behöver söka licens. I Sverige är det än så länge inte möjligt men det kommer att ske en ändring i lagstiftningen.
Är dämpare tillåtet på alla vapen?
Nej, de är tillåtna på vapen i klass 1 och klass 2, samt att det finns ljuddämpare för hagel men där det krävs en särskild licens för det.
Går det rengöra en ljuddämpare?
Både ja och nej, det beror på vilket material som du väljer. Är den tillverkad i stål går det ofta att demontera den för rengöring. Är det kolfiber limmas ofta materialet vilket innebär att den inte går att demontera, det försvårar rengöring.