Luftgevär

Luftvapen är främst tillverkade för att kunna slunga iväg projektiler av stålrundkulor eller diabolokulor. Dessa vapen används exempelvis för tävlingsskytte på kortare avstånd vanligtvis kring 10 meter. Kalibern i luftvapen ligger oftast på 4,5 millimeter men även 5,5 millimeter kaliber har blivit populär på senaste tiden även andra kaliber kan vara aktuell. Kulhastigheten på luftgevär med en 4,5 millimeters kaliber ligger på 100 till 200 meter per sekund. Ett luftgevär används både till jakt och till banskytte. Med ett luftgevär jagar man oftast bara mindre djur. Ett luftvapen i form av ett luftgevär eller luftpistol kan vara en bra produkt att investera i när du vill träna inför säsongen eller har långt till närmsta skjutbana. Förutom att det kan vara ett bra träningsredskap är det även ett bra för blivande jägare att lära sig hantera och respektera ett vapen.

Det finns många olika typer av ett luftgevär, tillverkare och prisklasser att välja mellan när det är dags att göra ett inköp.

Luftpistoler & luftgevär:

Artemis CR600W – Kolsyra

2 295 SEK

Suveränt kolsyregevär med goda egenskaper och omladdning som liknar ett skarpt kulgevär.
Ett perfekt vapen för jaktträning!
Vapnet drivs av en 12g kolsyrepatron och omladdas med en slutstycksmanöver.

Walther Lever-Action Steel

4 595 SEK

En ny version på Walthers klassiska Level Action-gevär med snabb bygelrepeter och 8skotts magasin. Ett fantastiskt vackert gevär med kanonkvalitet, fin finish och riktigt bra precision. Försett med HPS (High Power System) vilket ger ett optimalt tryck under 450 skott med en 88g kolsyrepatron.

Crosman 1077

1 495 SEK

Crosman 1077 har räfflad pipa och skjuter diaboler som laddas i vapnets 12-skottsmagasin.
Vapnet har en DOA (Double Action Only)-mekansim och drivs av en 12 g kolsyrepatron. En patron räcker till ca 3-5 magasin. Geväret har en 9-11 mm kilbas för montage av kikarsikte

Hatsan Striker S 4,5mm – Fjäder

1 795 SEK

Prisvärda och populära vapen från Hatsan. Elegant design i ett format som passar perfekt för mindre skyttar. Gevären har bra precision, är lättanvända och har automatsäkring som standard. Hatsan Striker kommer i fl era olika utföranden med ergonomiska kolvar i hardwood eller komposit.

Hatsan 125 Sniper 10J

3 495 SEK

Hatsans succemodell i targetutförande. 125 Sniper bygger på Hatsans magnumplattform med stor cylindern och brytpipa. Ett stabilt och kraftfullt konstruerat luftvapen med bl.a. Hatsans nya avtryck, Quattro trigger. 125 Sniper har en nyutvecklad syntetkolv med gummiinlägg och justerbar kolvkam.

HATSAN 95 SAS 5,5MM 10J

2 695 SEK

Modell 95 SAS är ett fullvuxet men ändå kompakt luftvapen med en mycket fin valnötskolv. En relativt lång framstock med laddblocket integrerad i kolven ger vapnet ett välbalanserat och stabilt intryck.

Olika typer av luftgevär

Olika typer av luftgevär

Det finns olika typer av luftgevär att välja mellan och det är luftgevär fjäder, luftgevär kolsyra, PCP luftgevär samt pumpgevär. Sedan finns det även luftpistoler. Fjäder är det vanligaste och mest använda. De som tävlar inom luftgevärskytte använder oftast PCP gevär eller co2 gevär för att slippa ladda om efter varje skott.

Fjäderluftvapen

Dessa vapen laddas oftast med ren muskelkraft genom att du böjer hela geväret med en så kallad sidospännare, underspännare eller brytpipa. När du gör det så spänner du en tryckfjäder och vid laddning pressas denna ihop. Sedan pressas fjädern genom en kolv i cylindern och där uppstår det ett stort tryck. När du trycker på avtryckaren släpper trycket och skottet åker iväg.

Detta är både den vanligaste och äldsta varianten av laddning av ett luftvapen. En laddning räcker till ett skott.

Fördelar

 • Du kan alltid använda geväret. Det enda du behöver är ammunition.
 • Behöver inte ha tillgång till kolsyrepatroner eller annan tryckluft
 • Relativt billiga

Nackdelar

 • Krävs en hel del skott innan vapnet är så träffsäkert som du vill ha det
 • Laddning gäller bara för ett skott

Kolsyredrivna vapen

Kolsyredrivna vapen har en behållare med kolsyra, benämning Co2. Co2 vapen har även en ventilationsanläggning som släpper ut en liten mängd kolsyra vid varje skott. Kolsyrepatronerna som används finns i olika modeller och i olika storlekar. De vanligaste är att det ligger på 12 gram eller på 88 gram.

Med ett kolsyregevär kan du skjuta flera skott utan att du behöver ladda om. Dessa vapen är populära för bland annat tävlingsskytte eftersom man kan ha samma tryck samt att du slipper lägga energi på att ladda om geväret.

Fördelar

 • Behöver inte använda muskelkraft för att ladda geväret
 • Du behöver inte ladda om vapnet efter varje skott utan en laddning klarar flera skott efter varandra.

Nackdelar

 • Du måste ha tillgång till kolsyrepatroner
 • Vapnet kan vara känsligare när det är kallare väder

PCP vapen

PCP står för Pre-Charged Pneumatic och beskriver sättet som luftgeväret drivs på. PCP vapen har en trycksatt tub. Tuben har pumpats upp med en handpump eller blivit trycksatt via exempelvis en dykartub. Vapnet håller normalt sätt ett tryck på cirka 200 bar, vilket innebär mellan 30 och 50 skott. En hammare slår på en ventil i tuben vid skottlossning och då frigörs inställd mängd luft.

Med PCP vapen kan du alltså skjuta flera skott i en snabb följd. Nackdelen är att dessa vapen brukar ha ett högre inköpspris samt att de är ganska jobbigt att handpumpa upp trycket. Har du möjligheten så är det att rekommendera att exempelvis ta hjälp av luft från dykartuber.

Fördelar

 • Inga problem vid kallare väder
 • Kan skjuta flera skott på rad

Nackdelar

 • Kräver att du har tillgång till komprimerad luft eller en anpassad pump.

Pumpgevär

Pumpgevär kallas även pneumatiska luftvapen och i dessa vapen finns det en kolv som komprimerar luft i en behållare vid laddning. En ventil öppnas vid skottlossning och den komprimerande luften släpps fri och kulan flyger iväg.

Precis som det låter så pumpar du upp ett stort tryck i geväret för att sen skjuta iväg ett skott. Dessa typer av gevär är inte lika vanliga längre men det finns fortfarande många modeller.

Pumpsystemet i vapnet kan vara single pump eller multi pump. I en single pump räcker det att pumpa en gång för att skjuta ett skott men i en multi kan du behöva pumpa flera gånger för att få till en högra utgångshastighet exempelvis.

Fördelar

 • Enkelt allt ladda
 • Krävs inte lika mycket muskelkraft som ett fjädergevär
 • Kallt väder är inga problem

Nackdelar

 • Tar längre tid att ladda upp trycket
 • Vissa vapen har inte exakt samma tryck vid varje skott

Kaliber

Det finns flera olika kalibrar som kan användas till luftvapen men de vanligaste är 4,5 millimeter, 5,5 millimeter eller 6,35 millimeter. Du får testa dig fram till vilken kaliber som passar för dig.

4,5 millimeter är den absolut vanligaste kalibern till luftvapen och dessa små skott har en låg vikt vilket ger vapnet en hög utgångshastighet. Dock gör den låga vikten att kulan är med känslig mot vind och väder än vad en tyngre kula är.

5,5 millimeter anses vara en mellankaliber och har lite större kulor och väger lite mer. Utgångshastigheten skjuter något om man jämför med 4,5 millimeters kalibern men den klarar å andra sidan bättre regn och vind.

6,35 millimeter är en ganska stor kaliber för luftvapen. Kulorna väger en del och utgångshastigheten blir mindre. På grund av vikten är det lättare att kulans bana sjunker lite snabbare. Kulorna träffar bra och gör ett större hål i målet.

Förutom dessa kalibrarna finns det även rundkulor, dessa är oftast tillverkade i stål men de har något sämre precision. De vapen som använder sig av rundkulor har vanligtvis stora magasin och skjuter väldigt fort. Dessa vapen är mer för underhållning än tävlingsskytte.

Vem bör använda ett luftgevär?

Vem bör använda ett luftgevär?

De flesta jägare kan ha ett behov av ett luftgevär för att träna upp sina färdigheter utanför säsongen. Det kan vara långt till skjutbanan, dåligt väder eller kan det vara bra om du vill spara in på färdkostnaderna. Du kanske inte heller vill slösa på dina kulor som du istället kan ha till din jakt.

De som ännu inte är jägare men vill bli kan med fördel använda sig av ett luftgevär för att öva. Det är ett bra sätt att både lära sig vapenhantering och för att lära sig att respektera ett vapen.

Vad krävs för att få använda luftgeväret till jakt?

Det vanligaste ändamålet för luftgevär är inte till jakt men det finns de som köper det för den anledningen. Du kan använda dig av geväret om det är tillräckligt kraftfullt och om du bara använder det till begränsad skyddsjakt. För att du ska få lov att använda det i samband med jakt måste du uppfylla följande krav:

 • Utgångshastigheten ska vara 180 m / sekund
 • Ammunitionen som du använder ska vara minst 22 kaliber
 • Du måste ha en licens som gör att du får lov att använda dig av luftgevär som har större kaliber
 • Ditt vapen måste även vara godkänt och giltigt för att användas för jakt

Luftgevär – Köpguide

Det finns mängder av olika luftgevär och tillverkare på marknaden vilket kan göra det svårt att veta vilket gevär du ska köpa. Vilket som blir bäst beror självklart på ändamålet och även på hur ofta du har tänkt dig använda geväret.

Är det bara för att ha lite kul behöver du inte köpa det dyraste modellerna som är framtagna för till exempelvis tävlingsskytte eller jakt. Innan du bestämmer dig är det bra om du läser olika recensioner, omdömen och tar reda på mer information om vapnet som du är intresserad av.

Dyrast är inte alltid bäst utan det är ändamålet som ska hjälpa dig på rätt väg mot att hitta rätt vapen.

Ändamål

Som vi nämnt tidigare finns det olika typer av luftgevär och en viktig fråga att ställa sig när du ska välja är vad du ska använda luftgeväret till. Vissa gevär lämpar sig för jakt av mindre djur, andra passar bättre på skjutbanan. Vill du ha ett vapen med grövre kaliber för jakt krävs det en licens innan du får använda den typen av vapen.

Lätt att hantera

Det är en fördel att ha et vapen som är lätt att hantera. Då menar vi inte bara vid skjuttillfället utan även att det ska vara lätt att plocka isär och rengöra efter att du har använt det. Ditt vapen kommer hålla mycket längre vid bra skötsel.

Billigare vapen är inte så avancerade och brukar vara lätta att plocka isär med hjälp av några verktyg. Tänk på att dessa modeller behöver skjutas in när det är nytt för att träffbilden ska bli säkrare. Det kan krävas så mycket som 500 skott innan vapnet har den träffbild som du eftersträvar.

De dyrare modellerna kräver inte lika mycket inskjutning utan ger en bra träffbild redan efter omkring 50 skott.

Säkerheten är viktig

Ett luftgevär är på inga sätt någon leksak och ska inte användas av någon som inte har åldern inne. Det finns flera sätt du kan använda för att säkerställa trygghet och säkerhet i samband med användandet av vapnet.

Först och främst behöver du kunskaper i hur geväret är uppbyggt. Ett gevär kommer att bestå av många olika delar och delarna är tillverkade i olika material. Du behöver veta hur du ska behandla alla delar och material för att kunna hålla ditt vapen i så gott skick som möjligt. Är det i gott skick innebär det även att det är säkrare att använda.

Är du nybörjare och ska lära dig skjuta är det viktigt att ha säkerhetstänket med dig. Rikta inte vapnet mot någon annan, se till att ha stadigt kulfång bakom målet som du satt upp. Det finns en risk att du missar målet eller skjuter rätt genom och då hjälper ett kulfång dig att samla upp kulorna.

Prisklass

Det finns många olika gevär att välja mellan och priset kan vara avgörande för vilket du till slut bestämmer dig för. De billigaste gevären ligger på ett pris på 700 – 1 000 kronor och då drivs det med fjädrar. Dessa vapen lämpar sig om du vill skjuta lite hemma eller ha lite kul.

Mellanklassens gevär kosta mellan 2 000 och 4 000 kronor och passat perfekt att använda på exempelvis en skjutbana.

De dyraste vapenmodellerna kommer med en prislapp på från 5 000 kronor och uppåt. Dessa modellerna används främst av tävlingsskyttar eller jägare för extra god prestanda och träffsäkerhet. Vi rekommenderar inte att du lägger ner massa pengar på dessa typerna av vapen om du bara ska ha ett nybörjargevär eller använda det som hobbyskytte.

Förvaring av vapnet

Det är viktig att förvara vapnet på bästa sätt. Genom att välja rätt förvaring kan du minimera skador och få ditt gevär att hålla längre. Det finns flera sätt att förvara vapnet. Är det så att du exempelvis har andra vapen så är ett vapenskåp helt rätt. I ett vapenskåp förvarar du vapnet på ett mycket säkert sätt-

Något du bör undvika är fukt, kyla och temperaturförändringar. Se till att förvara vapnet på en torr och rumstempererat plats. Dock är det viktigt att luftgeväret hålls inlåst så inget barn eller obehörig får tillträde till det.

Sammanfattning

Det finns utan tvekan en hel del saker att ha i åtanke när du ska välja gevär. Användningen av vapnet är kul och det finns flera sätt du kan använda det. Det som främst ska styra ditt val av vapen är vilket ändamål du ska använda det till. När du vet det, vet du även vilken typ av vapen du ska leta efter och i vilken ungefärlig prisklass köpet landar på.

FAQ – Vanliga frågor

Får vem som helst köpa ett luftgevär?

Vem som helst i Sverige får lov att köpa ett luftvapen eftersom de inte kräver någon licens. Dock måste du ha fyllt 18 år och ska du använda det till jakt kan det behövas en jaktlicens.

Vad ska jag tänka på när jag använder ett luftgevär?

Vapen kan vara mycket kraftigt luftgevär och orsaka stor skada om det inte blir rätt hanterat. Det måste behandlas varsamt med stor respekt. Du måste ha fyllt 18 år för att använda ett luftgevär.

Vad finns det för tillbehör till ett luftgevär?

Det finns många olika tillbehör att välja mellan men det vanligaste tillbehöret är kikarsiktet. Siktet gör det lättar att träffa det man siktar på. Det finns många olika typer av kikarsikten att välja mellan men självklart även andra tillbehör

X
Add to cart