Vapenskåp

Att vara jakt och vapenintresserad är något mycket spännande. Dock innebär det också ett stort ansvar att äga vapen. Här förvarar du dem i hemmet och de får inte komma i orätta händer. Med det sagt måste du som vapenägare investera i ett vapenskåp, för att vapen inte ska kunna användas av barn eller eventuella inbrottstjuvar. Oavsett om du är nybörjare eller om du har jagat i många år och köpt på dig många jaktredskap kan du med ett vapenskåp känna dig säker. Där kan du även förvara skott, hörlurar, jaktradio och andra tillbehör som du kan tänkas ha.

Vapenskåp Scandinavian Safe SP 88

7 495 SEK

Ett säkerhetsskåp med plats för upp till 16 stycken gevär. Lätt att förankra tack vare fyra förankringshål i botten och i ryggen. Skåpet är godkänt av försäkringsbolag och myndigheter och certifierat enligt SS3492.

Nor-Lyx HL500

5 299 SEK

HL500 är ett rymligt och lättplacerat pistolskåp med rum för upp till 10 pistoler. Skåpet har även utrymme för att förvara ammunition och andra värdesaker, då det är rymligare än de flesta andra pistolskåp på marknaden.

Vapenskåp Scandinavian Safe SP 66

6 395 SEK

Ett säkerhetsskåp med plats för upp till 6 stycken gevär. Enligt vapenlagen ska säkerhetsskåp som understiger 150 kg förankras, skåpet är lätt att förankra tack vare fyra förankringshål i botten och i ryggen. Vapenskåpet är testat och certifierat enligt SSF3492.

Om du har tillräckliga kunskaper är det egentligen ganska lätt att göra rätt val av ett effektivt och säkert vapenskåp i hög kvalitet. Kan du sedan i kombination med det få ett bra pris blir det helt perfekt. På den här sidan guidar vi dig i valet att köpa vapenskåp och lär dig allt du behöver veta på vägen.

Vilka typer av vapenskåp finns?

Det finns många olika typer av skåp både när det gäller utseende, storlek, design, inredning och funktioner.

Höga vapenskåp

Dessa kallas även gevärskåp eller staplingsskåp och är avsedda att skydda vapen på en säker plats. Dessa skåp är väger vanligtvis över 300 kilo, är tillverkade av tungt stål och väldigt svåra att flytta.

Snabbåtkomstvapenskåp

Detta är ett mindre säkerhetsskåp som ger dig snabb åtkomst till ditt vapen i en nödsituation. De är avsedda för att rymma exempelvis pistolen.

Smarta tillbehör

För att skydda dina vapen ytterligare kan du köpa en vapensocka till varje vapen. Dessa finns i flera olika storlekar och kan skydda dina vapen mot skador och repor. Fleecetyget är även behandlat för att hämna rost och ta bort fukt.

Ställ och lådor

Ställ är väldigt praktiska men för handeldvapen är även horisontella lådor bra. En exempelvis 10 centimeter hög låda utnyttjar rymden effektivt i skåpet och erbjuder ett fyrsidigt skydd mot repor.

Det finns även lådor som kan låsas separat och som ger ett extra skydd så inte obehöriga kommer åt dem.

Förvaring på dörren

Om du vill ha mer utrymme kan du utnyttja dörren och förvara dina vapen. Det finns många olika sätt att använda detta utrymmet på.

Hur många vapen får jag ha i ett skåp?

Hur många vapen du får ha beror på ett poängsystem och vilken skåpet är certifierat för.

  • Gevär = 1 poäng
  • Pistol = 2 poäng
  • Helautomatiska vapen = 5 poäng

Är ett skåp godkänt för 20 poäng kan du exempelvis förvara 10 stycken pistoler eller 20 gevär i det.

Vem behöver ett vapenskåp?

Självklart är det du som jagar som har det största behovet av ett säkerhetsskåp men även personer som sysslar med tävlingsskytte eller har skytte som en hobby behöver ett skåp. Kanske är du vapensamlare och då måste även du ha ett godkänt skåp. Det behövs inget särskilt ammunitionsskåp utan det går att förvara tillsammans med dina vapen.

Vad säger lagen?

Från och med den 1 oktober år 2000 är det lag på att man som privatperson ska förvara sina vapen och ammunition i ett vapenskåp eller säkerhetsskåp. Skåpet ska lägst uppfylla standarden SS3492. Det är Polisen som kan komma att göra kontroller hemma hos privatpersoner för att kontrollera att vapenskåpen lever upp till kraven.

Det är vapenlagen (1996:67) som styr förvaring, användning och överlag allt som rör vapenhantering i allmänhet. Att inte följa denna lagen kan leda till att du förlorar din vapenlicens och i särskilda fall kan det även ge fängelse eller böter.

Är vapenskåp säkra?

Är skåpet godkänt, certifierat och följer föreskrifterna som krävs, kan du lita på att det är säkert. Följ dock diverse instruktioner kring installation, hantering och förankring så kan du känna dig trygg,

Hur hantera du rost?

I alla skåp måste du vidta åtgärder för att skydda innehållet för bland annat rost. Börja med att fästa tätningarna runt dörren om skåpet inte har några. Tätningarna blockerar införandet av fuktig luft från utsidan. De föredragna tätningsmaterialet är Palusol.

Det är även viktigt att du kontrollerar temperatur och luftfuktighet i ditt skåp. Rost bildas nämligen snabbare med fuktig luft och när temperatur stiger och sjunker. Behöver du reglera temperaturen i skåpet är det lättast att använda en elektrisk värmeenhet.

Köpguide

När det är dags att köpa ett vapenskåp är det inget enkelt beslut att ta. De är i regel stora och väger en del. Det är inte heller direkt billigt utan ses mer som en investering. Därför är det extra viktigt att du funderar ut vilka behov du har av ett säkerhetsskåp. Vilken storlek behöver du och hur många vapen ska det få plats i skåpet.

Vi har listat några saker du kan titta på innan du bestämmer dig för vilket vapenskåp som är det bästa för dig.

Typ av vapenskåp: Vilken slags vapenskåp är det du är behov av. Detta kan beror på hur många vapen du har. Det kan även bero på din budget.

Storlek: Välj rätt storlek på skåpet så du är säker på att alla dina vapen får plats. Har du däremot bara ett eller två vapen behöver du inte ett lika stort. Ett större vapenskåp brukar även vara dyrare så behöver du inget stort känns det ganska onödigt att lägga pengarna på det. Planerar du dock i framtiden att du ska ha fler vapen än vad du har idag kan du lika bra köpa ett större.

Fundera på och räkna ut hur många vapen på sikt som behöver få plats i skåpet, tänk även på annan utrustning och ammunition så även det får plats. Vissa vapenskåp har brandsäkra dokumentskåp vilket kan vara bra om du har extra viktiga dokument.

Vilken storlek beror även på vilka typer av vapen du har det finns skåp som endast är vapenskåp pistol exempelvis. Har du flera stycken jaktgevär med extra utrustning som kikare är det bra att du tänker på att de ska få plats på ett bra sätt. Det är tidskrävande att montera ner kikaren varje gång du ska förvara geväret i skåpet.

Lås: Det finns olika typer av lås på skåpen. Om standard levereras normalt säkerhetsskåp med nyckel. Nackdelen med det är att du måste förvara nyckeln på ett säkert sätt utan att bli av med den och på ett sätt där inga obehöriga kan hitta den.

Rattkombinationslås är föregångaren till knappsatsen. Din valda kombination matas in och lagras. Låset öppnar du genom att vrida på ratten till vart och en av kodens nummer, När du har matat in hela koden kan du öppna dörren.

Nummerknappsats är ett snabblås där PIN nummerinmatningssytem används. Du programmerar in din valda kombination och anger detta nummer för att låsa upp skåpet.

Mönsterknappsats liknar numeriska knappsatser och de är utformade med digitala knappar. Du låser upp skåpet genom att trycka knapparna i följd i ett mönster som du själv valt.

Biometriska lås innebär fingeravtrycksigenkänningsteknik för att ge snabb och enkel åtkomst till dina vapen.

Radio Frequency ID Locks, RFID använder ett chip implanterat nyckelkort och detta typ av lås ger även den dig snabb åtkomst.

Låsmodulen fungerar på olika sätt beroende på vilken tillverkaren är till skåpet. De vanligaste modulerna är antingen kolvlåsning eller kamlåsning. Många anser att just kamlåsning skulle vara det bästa och det som de flesta föredrar.

Vikt: Ett tyngre skåp är säkrare då tjuvar har betydligt svårare att få med sig. Har du ett litet är det enklare. Inbrottstjuvar kommer försöka få med sig skåpet om det är lättillgängligt eftersom det oftast finns värdesaker i det.

Ett vapenskåp 150kg är vanligt på grund av de lagar som finns ett skåp över 150 kilo behöver inte bultas fast. Väger skåpet under 150 kilo måste det bultas fast i golvet och i väggen. Det är inte i alla fall som man har möjligheten till detta. Bor du exempelvis i en hyrd bostad är det kanske inte okej för ägarna att du gör stora bulthål. Då måste du köpa ett skåp som väger över 150 kilo.

Köper du ett skåp under 150 kilo måste du bulta fast det och det görs lättast med expanderskruv. I de allra flesta skåpen finns förborrade hål i skåpen för att det smidigare ska gå att bulta fast.

Garanti: Garanti används ofta som försäljningsargument men det är värt att kontroller din hemförsäkring innan du spenderar pengarna på en garanti för skåpet. Många hemförsäkringar innehåller skydd för både skåpet och dess innehåll. Innan du bestämmer dig om du ska köpa till en garanti så läs allt det finstilta och kolla med ditt bolag där du har hemförsäkringen.

Pris: Ett säkerhetsskåp är kanske inte jättebilligt utan det kan kosta många tusenlappar beroende på kvalitet och modell. Ett vapenskåp med bra kvalitet kostar vanligtvis mellan 4 000 kronor och 12 000 kronor när det gäller de större skåpen.

Vapenskåp säljes billigare på lågprisbutikerna men tänk på att kontrollera att de är rätt säkerhetsklassade. Vill du hitta ett vapenskåp billigt kan du passa på när det är vapenskåp rea.

Brandskyddsklassificiering: Ett brandsäkert skåp betyder egentligen brandbeständiga. Skåpet kan skydda innehållet under en viss tid till en viss temperatur. En eld som brinner länge eller är varmare än specifikationerna för skåpet, kommer ta sig in i skåpet. De större långa skåpen tenderar att ha högre brandmotstånd än vad mindre skåp har.

Förvara inte data och media i skåpen då dessa är känsliga för fukt och värme. Brandsäkra skåp är konstruerade för att skydda papper och hålla den inre temperaturen till under 350 grader. Detta görs med hjälp av att skapa ånga inuti skåpet. All känslig data eller media förstörs över 135 grader och 85% luftfuktighet.

Dörrtätning: Det finns många låga skåp som saknar dörrtätning, vilket inte är bra. Dörrtätningar är viktiga eftersom de kommer hålla ut fuktig luft och på så sätt minskar risken för att rost bildas på dina vapen och andra föremål. En bra dörrtätning är avgörande om skåpet ska motstå inträngande av flytande vatten under översvämning. Vid eld utvidgas tätningslister upp till åtta gånger sin normala storlek. Detta bidrar till att rök och värme blockeras.

Larm: Vissa skåp är utrustade med larm och blinkar när fel låskombination matats in flera gånger. Andra skåp är utformade för att utlösa ett larm när de flyttas. Vill du veta när någon obehörig försöker komma åt ditt skåp är detta ett alternativ att fungera över.

Sammanfattning

När du ska köpa ett skåp för dina vapen är det viktigt att tänka över nuvarande behov men även ett framtida behov. Vet du att du kommer att skaffa fler vapen är det bättre att köpa ett större skåp som du kan ha länge.

Idag finns det något vapenskåp som passar alla oavsett storleken på din bostad eller ditt behov av utrymme. Du kan välja modell som passar i form av utrymme, tillägg, inredning och sortering.

Skåpet ska lägst uppfylla standarden SS3492 och det är vapenlagen som styr förvaring, användning och överlag allt som rör vapenhanteringen. Polisen kan utföra kontroller hemma och följer du inte lagen kan det leda till fängelse, böter eller att du förlorar din vapenlicens. Det är ditt ansvar att ingen obehörig har tillgång till dina vapen och att dem förvaras säkert och tryggt.

Andra saker du kan fundera på när du ska köpa ett skåp är vilken låsanordning du föredrar, ska det vara brandklassificerat eller om det ska finnas någon form av larm. En annan sak att fungera på är om du ska satsa på ett skåp som väger över 150 kilo eller välja ett lättare och å andra sidan få mer arbete med att bulta fast det i vägg och golv. Väg alla fördelar och nackdelar mot varandra så kommer du komma fram till vilket skåp som blir det bästa för dig.

FAQ

Hur mycket ska ett vapenskåp väga?

Skåpet ska väga över 150 kilo annars behöver det förankring i golv och vägg.

Hur många vapen får du ha i ett vapenskåp?

Hur många vapen du får ha beror på vilken modell det är och vad skåpet är godkänt för. Mellan 5 och 20 vapen är ganska vanligt att du få ha i skåpet.

Vad säger lagen?

Skåpet måste minst ha standarden SS3492 och det är vapenlagen som styr. Polisen kan utföra kontroller så att du följer lagen. Det är ditt ansvar att ingen obehörig kommer åt vapen och att de förvaras säkert.

X
Add to cart