Jaktvapen

Ruger 10/22 jaktvapen recension

Ruger 10/22

Nämner någon Ruger i en grupp av jaktintresserade nickar alla igenkännande. Geväret Ruger 10/22 är ett av världens mest sålda jaktvapen. Det är ett halvautomatiskt gevär som har vunnit stort gillande och uppskattas för såväl sin prisvärdhet som stabila kvalitet.

Eftersom den här klassikern har funnits på marknaden i snart 60 år har en intensiv produktutveckling lett fram till en rad olika varianter och utformningar. En av de senast utvecklade modellerna är Ruger 10/22 Takedown.

Det är en modell som erbjuder möjligheten att med ett enkelt handgrepp demontera och montera geväret. I denna artikel går vi igenom några av de viktigaste egenskaperna hos både originalmodellen och Takedown, för att sedan avsluta med ett sammanfattande omdöme.

ruger-10-22

Ruger 10/22

Tryck på knappen nedan för att slussas vidare till jaktbutiken som innehaver det bästa priset för vapnet!

Ruger 10/22 syntet

Detta gevär är en halvautomatisk klass 4-studsare med en praktisk vikt på ca 2 300 gram. Som en av marknadens mest prisvärda 22:or passar den utmärkt till såväl rolig målskytteträning spännande jaktturer. En fördel mot flera jämförbara produkter finns i Ruger 10/22 magasin, vilket har 10-skottskapacitet, något som alltid är uppskattat vid övningsstunderna på skjutbanan.

Specifikationer:

 • Kaliber: .22LR
 • Total längd: 94 cm
 • Pipa: 47 cm
 • Vikt: ~2 268 gram
 • Tillverkningsmaterial: Stål
 • Kolv: Svart syntetstock
 • Finish: Blånerad
 • Omladdningsfunktion: Halvautomat
 • Sikte: Ställbart siktesblad

Vid inköp ingår även en Weaver/11mm skena som förberedelse för montering av kikarsikte.

Ruger 10/22 prestation och egenskaper

Att Ruger 10/22 blivit så populärt kan bland annat bero på dess mångsidighet. Vid test med olika sorters ammunition blir den samlade bilden att detta vapen fungerar precis som du önskar dig. Det ger inga överraskningar utan alltid bra resultat.

Ruger 10/22 är också ett gevär att lita på och kan varmt rekommenderas till den som vill ha en rolig och genuin upplevelse, men utan onödigt krångel. Som med alla gevär finns en faktor som har tveklöst störst påverkan på precisionen, nämligen den som är bakom kolven, men ytterligare två saker har givetvis stor påverkan på träffbilden:

 • Ammunitionen
 • Vapenvård

Det bör betonas att olika typer av ammunition också ger olika träffbild, så att välja ammunition av god kvalitet kan vara avgörande. Som alltid är också noggrann, regelbunden rengöring och ett naturligt förhållningssätt till vapenvård viktigt för såväl livslängd som precision.

Chassi värt att nämna

Det finns snudd på oändligt många val av chassin till 10/22. Ett chassi som är värt att nämna är KRG Bravo Chassi som kan göra din Ruger 10/22 ännu mer personlig genom att välja en helt annan färg än en svart stock som är standard. Några andra fördelar med chassit är:

 • Stomme i aluminium
 • Låg vikt
 • Kompatibel med alla rakcylindriga pipor
 • Hållbar och bekväm rekylplatta
 • Slitstarkt polymermaterial

 

Ruger 10/22 ljuddämpare och tillbehör

Eftersom Ruger 10/22 är ett så välkänt och ofta sålt gevär, erbjuds mängder av olika intressanta eftermarknadsprodukter och tillbehör såsom ljuddämpare, adapter och chassi. Efter inköp finns alltså näst intill oändliga möjligheter till anpassning och ombyggnad efter behov och tillgången på reservdelar är god.

Många jaktintresserade känner till att montering av en silencer på halvautomater ibland kan ge upphov till negativa effekter. Så är dock inte fallet med Ruger 10/22, utan tack vare sin smarta konstruktion fungerar ljuddämpare alldeles utmärkt att använda vid alla tillfällen.

Ruger 10/22 Takedown

Precis som sin föregångare är Ruger 10/22 Takedown ett prisvärt salongsgevär på grund av sin mångsidighet. Men med en lägre vikt är denna modell ännu nättare och smidigare i och med takedown-funktionen.

Här är det möjligt att med några enkla grepp demontera geväret för transport i den ryggsäck som medföljer i paket. Ryggsäcken är dessutom diskret vilket underlättar transport av och gör det här geväret extra lämpligt att använda vid exempelvis avfångning. Lika enkelt och intuitivt som vapnet demonteras, kan det sedan monteras ihop på plats.

Specifikationer:

 • Kaliber: .22LR
 • Total längd: 94 cm
 • Pipa: 47 cm
 • Vikt: ~2 087 gram
 • Tillverkningsmaterial: Rostfritt stål
 • Kolv: Svart syntetstock
 • Finish: ”Clear matte”
 • Magasinkapacitet: 5 + 1
 • Omladdningsfunktion: Halvautomat
 • Sikte: Ställbart
 • Säkring: Ja

Detta ingår i paket vid köp av Ruger 10/22 Takedown i Sverige:

 • Kombinationsskena för Weaver
 • Ryggsäck/fodral för transport

Allt som allt erbjuder båda modellerna mycket för pengarna. Alla kan ha glädje av denna 22:a, men kanske särskilt den som värdesätter pålitlighet, mångsidighet, bekvämlighet och att få mycket gevär för pengarna.

Precis som för originalversionen av geväret får den intresserade enkelt tillgång till en mängd tillbehör och reservdelar, allt för att enkelt kunna anpassa vapnet och göra det till sitt.

Fördelar

 • Det är en 10/22, ett av de mest sålda vapnen i världen
 • Eftermarknaden är enorm, du kan hitta nästan vilka delar som helst
 • Lätt att plocka isär, inga verktyg behövs och du kan göra det var du än är
 • Låg vikt på drygt 2 kilo
 • Ruger 10/22 magasin som är det legendariska rullmagasinet är inkluderat och du kan även köpa till tilläggsmagasin
 • Pålitligt och träffsäkert
 • Pipan är i rostfritt stål, vilket ger extra motstånd mot rost

Nackdelar

 • Axelrem ingår inte och eftersom de kan vara svåra att sätta fast på en syntetisk stock borde det följa med vapnet
 • Priset är något högre på en Takedown än andra 22 kalibriga modeller
 • Trycken är aningen trög och kan med fördel bytas ut

 

Litet och smidigt

Eftersom Ruger 10/22 Takedown är lätt att använda och enkelt att ta med sig är det ett populärt vapen att ha i sitt överlevnadskit. Med tanke på att det blir ett tämligen litet paket när bössan är isärplockad tar den inte så stor plats, vilket är extra välkommet när det är trångt med utrymme.

Gjort för att hålla

Det är faktiskt lätt att förstå varför den här studsaren är så otroligt populär. Med de stora möjligheterna att göra bössan mer personlig och faktumet att det är ett av de mest sålda gevären i världen, får du verkligen valuta för pengarna. Ruger 10/22 är dessutom byggt för att hålla länge. Så att du kan låta nästa generation ärva din bössa med gott samvete.

Allmänt omdöme

Med en historia som går tillbaka till 1960-talets USA har Ruger 10/22 blivit en verklig klassiker, som har tillverkats i över en miljon exemplar. Detta är ett lätthanterat, prisvärt gevär som håller vad det lovar och mer därtill. Med rätt val av kikarsikte och ammunition blir Ruger 10/22 ett mycket mångsidigt vapen som presterar bra på flertalet distanser.

Säkerheten är hög tack vare en särskild anordning vid avtryckaren. Ruger 10/22 magasin med kapacitet för 10 skott är en av de största fördelarna med originalversionen och gör detta gevär extra roligt att använda vid målskytte på skjutbana. En xxl magasinstorlek bidrar också till en genuin och tillfredsställande skjutkänsla, som vi vet att de allra flesta ägare uppskattar.

I svenska förhållanden lämpar sig Ruger 10/22 också väl vid exempelvis kaninjakt och mindre småvilt. Omdömena är genomgående positiva och till de största fördelarna hör bland annat pålitligheten. Ruger har också lyckats göra ett mycket lätthanterat gevär med en minimal rekyl, vilket genererar en än mer positiv skjutupplevelse.

I tester har Ruger 10/22 Takedown presterat bra, i likhet med sin föregångare. Förvisso saknar den originalets imponerande magasinkapacitet, men det kompenserar modellen för med råge genom smidigheten. Jägaren kan bekvämt och diskret transportera geväret i ryggsäcken; en självklar följeslagare i skogen eller på fjället. Ett extra plus är dessutom att montering och demontering är enkel, intuitiv och kan genomföras under alla förhållanden.

Givetvis provade vi att sätta ihop och ta isär Ruger 10/22 Takedown. Det är förvånansvärt enkelt och kräver inga verktyg. Sprintarna kan flyga iväg en bit så var beredd på att fånga dem. Ta isär och sätt ihop inomhus ett par gånger först så du får in tekniken. Efter det är det för de allra flesta inga problem.

Ammunitionen från RWS Target Rifle, Remington och Winchester fungerar väl. Med pålitligheten och träffsäkerheten bössan har redan från början, ger den en härlig skjutkänsla.

Eftersom Ruger 10/22 kommer med sitt roterande magasin med plats för 10 patroner, behöver du byta det till ett magasin med 5 patroner för att få vapnet godkänt för jakt.