Jaktvapen

Browning BAR – en klassiker ständigt aktuell

Browning BAR

Belgiska Browning har en mer än 100-årig historia och är en av marknadens mest kända vapentillverkare. Halvautomatiska geväret Browning BAR är ständigt aktuellt och förlorar aldrig sin självklara plats i jägarkårens vapengarderob. Det är svårt att nämna en situation då det allsidiga vapet inte är lämpligt. Vapnet finns i ett flertal utföranden och kalibrar.

Ett test av samtliga modeller och versioner av Browning BAR vore en dröm att genomföra. En sådan uppsjö av val gör att du kan finna det vapen som passar just dig och dina behov allra bäst. För den som har jaktlicens, eller den som aspirerar på att ta jägarexamen är PN jakt det självklara stället att börja.

Browning bar

Se alla Browning bar här!

Tryck på knappen nedan för att slussas vidare till jaktbutiken som innehaver det bästa priset för vapnet!

Här finns allt som har med jakt och friluftsliv att göra, du kan hitta kläder, ammunition, vapentillbehör, verktyg för slakt, utrustning till hunden, kängor, och allt annat du kan tänka dig. En annan bra sida är Astro Sweden. Hos Astro kan du fynda allt du behöver för jakt, fiske och fritid, men också annat som du behöver för vetenskap, fältundersökningar, laboratorier och mycket mer.

Valmöjligheter

Du kan välja mellan ett flertal typer av pipor och kalibrar samt tillbehör till din Browning BAR.

Många pipor

Vissa modeller har flutad pipa, vilket betyder att vapnet blir lättare att hantera och får en tuffare framtoning. Pipan svalnar dessutom snabbare vilket är perfekt för dagar på skjutbanan. Balanspunkten flyttas också något.

Piporna kommer också i gängade och ogängade varianter. En gängad pipa är klar att direkt montera rekylbroms eller ljuddämpare på.

Kalibrar att välja bland

Med Browning är det inte svårt att hitta den kaliber som passar just dig och dina behov.

 • .308 W
 • .30-06
 • .9,3×62

Här är en tabell med de olika kalibrarna och till vilket syfte dessa kalibrer används:

Kaliber Användningsområde
.308 W Vanlig kaliber för storviltsjakt och passar även för toppfågeljakt och rådjursjakt.
.30-06 En populär allround-kaliber för storviltsjakt, lämpar sig för björn, älg, hjort och annat större vilt.
.9,3×62 En kraftfull kaliber för storviltsjakt, särskilt för älg och björn. Används ofta i Norden och Europa.

Tillbehör i överflöd

Det finns många tillbehör att välja bland till sin Browning BAR. Du kan naturligtvis variera kolv och stock på olika vis, samt använda den mycket praktiska picatiny rail för montage av diverse spännande och praktiska tillbehör. Flera specifika tillbehör finns för de olika vapenmodellerna.

Här är en lista med relevanta tillbehör som man kan köpa till en Browning BAR:

 1. Kolv och stock: Det finns ett brett utbud av kolv och stockar att välja bland, från klassiska trävarianter till moderna syntetiska material.
 2. Picatinny rail: En picatinny rail gör det enkelt att montera olika typer av tillbehör, såsom kikarsikten, ljus och lasersikten.
 3. Kikarsikte: Ett kikarsikte kan ge dig ökad precision och träffsäkerhet, och det finns många olika modeller att välja bland beroende på dina behov och budget.
 4. Ljus: Ett taktiskt ljus kan vara en stor fördel när du jagar eller skyddar din egendom på natten.
 5. Ljudreducerare: En ljudreducerare kan minska ljudnivån när du avfyrar ditt vapen, vilket kan vara till nytta vid jakt eller skytte på känsliga platser.
 6. Magasin: Du kan köpa extra magasin för att öka kapaciteten på ditt vapen och för att snabbt kunna byta ut tomma magasin.
 7. Vapenväska: En vapenväska kan hjälpa dig att transportera ditt vapen säkert och skydda det mot skador och väderförhållanden.
 8. Rekylkudde: En rekylkudde kan minska stöten från ditt vapen när du avfyrar det, vilket kan vara till nytta för att minska trötthet och öka komforten vid skytte.
 9. Skyddsglasögon och hörselskydd: Skyddsglasögon och hörselskydd är viktiga tillbehör för att skydda dina ögon och hörsel när du avfyrar ditt vapen.
 10. Säkerhetslås: Ett säkerhetslås kan hjälpa till att förhindra oavsiktlig avfyrning av ditt vapen och hålla det utom räckhåll för barn och andra obehöriga.

Vapnen

Det halvautomatiska geväret Browning BAR kommer i flera modeller och utföranden som täcker alla de behov du kan tänkas möta som jägare.

Browning BAR match

En halvautomat för skjutbanan med pistolgrepp och picatiny rail. Stock och kolv är gjord av composite.

Match lämpar sig utmärkt för sportskytte och det finns ett magasin 10 skott att tillgå. Den som har mer specifika behov kan också köpa ett 20 skotts magasin.

Här är en kort tabell med fördelar och unika finesser med Browning BAR Match:

Fördelar och finesser Beskrivning
Halvautomatiskt vapen Browning BAR Match är en halvautomatisk modell som gör att du snabbt kan avfyra flera skott på skjutbanan.
Pistolgrepp och Picatinny rail Vapnets pistolgrepp och Picatinny rail gör det enkelt att montera olika tillbehör, såsom kikarsikten och ljus.
Composite stock och kolv Stock och kolv är tillverkade av composite, vilket ger en högkvalitativ och hållbar konstruktion.
Magasin med hög kapacitet Browning BAR Match levereras med ett 10-skotts magasin som standard, men det finns också möjlighet att köpa ett 20-skotts magasin för större kapacitet.
Lämplig för sportskytte Vapnet är utformat för att passa sportskyttar och erbjuder hög precision och träffsäkerhet.
Enkel att hantera Browning BAR Match är enkel att hantera och kräver minimal ansträngning för att avfyra flera skott på rad.
Hög pålitlighet Vapnets mekanism är känd för sin höga pålitlighet och stabilitet.
Tillbehörskompatibel Browning BAR Match är kompatibel med en mängd olika tillbehör, såsom kikarsikten, ljus och laserpekare, vilket gör det till en mångsidig modell.

Browning BAR MK3

MK3-modellen har en oöverträffad variation av kalibrar att välja bland. Till björnjägaren finns också den hårda 300WM-kalibern. Magasinet är löstagbart och har du ett extra magasin så möjliggör det också snabba omladdningar.

MK3:an är inte bara ett väldigt praktiskt vapen, men också ett stiligt vapen med sin utsöka valnötsstock och putsade blånerade stålpipa och graverade ornament på lådan.

Vapnet säljs med ett mycket prisvärt mk3 paket. Om du väljer Browning BAR mk3 composite så har du också adjustable kolvkamshöjare, som är guld värt för perfektion i anpassningen av vapnet.

Här är en kort tabell med fördelar och unika finesser med Browning BAR MK3:

Fördelar och finesser Beskrivning
Variation av kalibrar MK3-modellen har en oöverträffad variation av kalibrar att välja bland, inklusive den hårda 300WM-kalibern för björnjakt.
Löstagbart magasin Vapnets magasin är löstagbart och du kan använda extra magasin för snabba omladdningar.
Valnötsstock MK3:an har en utsökt valnötsstock som ger en elegant och stilren look.
Putsad blånerad stålpipa Vapnets stålpipa är putsad och blånerad för en hållbar och skyddad yta.
Ornamentgravering på lådan Vapnets låda har graverade ornament som ger en extra touch av elegans och stil.
Mk3 paket Vapnet säljs med ett prisvärt mk3 paket som inkluderar flera användbara tillbehör.
Adjustable kolvkamshöjare Om du väljer Browning BAR mk3 composite får du en adjustable kolvkamshöjare, som gör att vapnet kan anpassas för optimal precision och komfort.
Hög precision MK3-modellen är känd för sin höga precision och träffsäkerhet, vilket gör den till ett populärt val bland jägare och skyttar.

Browning BAR MK3 tracker och tracker pro

De båda modellerna av tracker är gevär med kolv med orangea inslag för extra synlighet i terrängen under pyrschjakt och för hundförare. Pipan är flutad för att minimera vikt. Speciellt gjord för vildsvins- och hjortdjursjakt. Browning bar mk3 tracker, finns både med mk3 dbm (drop box magazine) och fast magasin samt tillgängliga kalibrar för de flesta användningsområden. De befintliga siktena med fiberoptik är gjorda för just de snabba skott som en allsidig jägare kan behöva ta ute i skogen.

Här är en kort tabell med fördelar och unika finesser med Browning BAR MK3 Tracker och Tracker Pro:

Fördelar och finesser Beskrivning
Orangea inslag på kolv Kolv med orangea inslag ger extra synlighet i terrängen under pyrschjakt och för hundförare.
Flutad pipa Pipan är flutad för att minimera vikt och ge ökad precision under jakt.
Speciellt gjord för vildsvins- och hjortdjursjakt Modellerna är speciellt designade för vildsvins- och hjortdjursjakt.
MK3 DBM och fast magasin Finns både med MK3 DBM (Drop Box Magazine) och fast magasin för att passa olika preferenser.
Fiberoptiska sikten Befintliga sikten med fiberoptik ger optimal synlighet och precision för snabba skott i skogen.
Tillgängliga kalibrar Finns tillgängliga kalibrar för de flesta användningsområden, vilket ger större flexibilitet för jägare och skyttar.
Tracker Pro Browning BAR MK3 Tracker Pro har en steglös kolvkam som gör att vapnet kan anpassas för optimal precision och komfort.

Browning BAR Longtrac

Longtrac är en ny version av det klassiska vapnet Browning BAR. Vapnet har fina linjer med antingen en vacker trästock, Mossy Oak camo eller svart syntet. Lådan är gjord av aluminiumlegering av flygplanskvalitet med nickelyta. En Browning-logotyp och ett blomkonstverk i högreliefgravyr smyckar lådan.

Här är en kort tabell med fördelar och unika finesser med Browning BAR Longtrac:

Fördelar och finesser Beskrivning
Vacker design Longtrac har fina linjer och en högkvalitativ finish med möjlighet att välja mellan trästock, Mossy Oak camo eller svart syntet.
Aluminiumlegering av flygplanskvalitet Vapnets låda är tillverkad av en lätt och hållbar aluminiumlegering av hög kvalitet med nickelyta.
Högreliefgravyr En Browning-logotyp och ett blomkonstverk smyckar vapnets låda med högreliefgravyr.
Autoloader-funktion Longtrac har en autoloader-funktion, vilket gör att vapnet laddar om automatiskt efter varje skott.
Injusterbar kolv Vapnets kolv kan justeras för att passa skyttens längd och komfort.
Uppdaterad mekanism Longtrac har en uppdaterad mekanism jämfört med tidigare versioner av Browning BAR, vilket ger en smidigare och mer pålitlig funktion.
Lätt att demontera och rengöra Vapnet är enkelt att demontera och rengöra, vilket gör underhåll enklare.
Hög precision Longtrac är känt för att ha hög precision och träffsäkerhet, vilket gör det till en populär modell bland jägare och skyttar.

Omdöme

På det stora hela är samtliga Browning BAR funktionella och stiliga vapen. Det som gör BAR så speciellt är de många versionerna och modellerna och den enorma variation av tillbehör som finns att tillgå. Det roligaste och mest allsidiga vapnet är BAR match, med sin picatiny rail, pistolgrepp och gängade pipa som passar direkt med ljuddämpare eller rekyldämpare. För den som vill ha en ännu tuffare stil finns också en rad olika stockar och kolvar att köpa till.

Du som är nybörjare och inte ännu bestämt dig för vilken typ av jakt du mestadels kommer ägna dig åt, är troligen MK3 fluted composite eller MK3 tracker gängad de bästa alternativen.

Grundutförandet av MK3:an har en lättare pipa som svalnar snabbare tack vare flutningen. Den har också stock och kolv i kompositmaterial vilket kräver mindre underhåll och minskar vikten. Även priset är väldigt konkurrenskraftigt.

MK3 tracker är ett allsidigt gevär, men speciellt framtaget för den rörliga jägaren, vare sig du går med hund eller om du bedriver pyrsch. Pipan är gängad och flutad. Stocken är gjord i syntet och fås med orangea inslag eller helorange med svart kamoflagemönster.

De båda vapnen finns i kaliber .9,3×62, .30-06, .300WM och .308W. Av de tillgängliga kalibrarna är.308:an den mest allsidiga och den funkar lika bra på toppfågeljakten som älgjakten. .308:an är också något billigare än de andra kalibrarna.