Jaktvapen

Browning BAR – en klassiker ständigt aktuell

Browning BAR

Belgiska Browning har en mer än 100-årig historia och är en av marknadens mest kända vapentillverkare. Halvautomatiska geväret Browning BAR är ständigt aktuellt och förlorar aldrig sin självklara plats i jägarkårens vapengarderob. Det är svårt att nämna en situation då det allsidiga vapet inte är lämpligt. Vapnet finns i ett flertal utföranden och kalibrar.

Ett test av samtliga modeller och versioner av Browning BAR vore en dröm att genomföra. En sådan uppsjö av val gör att du kan finna det vapen som passar just dig och dina behov allra bäst. För den som har jaktlicens, eller den som aspirerar på att ta jägarexamen är PN jakt det självklara stället att börja.

Browning bar

Se alla Browning bar här!

Tryck på knappen nedan för att slussas vidare till jaktbutiken som innehaver det bästa priset för vapnet!

Här finns allt som har med jakt och friluftsliv att göra, du kan hitta kläder, ammunition, vapentillbehör, verktyg för slakt, utrustning till hunden, kängor, och allt annat du kan tänka dig. En annan bra sida är Astro Sweden. Hos Astro kan du fynda allt du behöver för jakt, fiske och fritid, men också annat som du behöver för vetenskap, fältundersökningar, laboratorier och mycket mer.

Valmöjligheter

Du kan välja mellan ett flertal typer av pipor och kalibrar samt tillbehör till din Browning BAR.

Många pipor

Vissa modeller har flutad pipa, vilket betyder att vapnet blir lättare att hantera och får en tuffare framtoning. Pipan svalnar dessutom snabbare vilket är perfekt för dagar på skjutbanan. Balanspunkten flyttas också något.

Piporna kommer också i gängade och ogängade varianter. En gängad pipa är klar att direkt montera rekylbroms eller ljuddämpare på.

Kalibrar att välja bland

Med Browning är det inte svårt att hitta den kaliber som passar just dig och dina behov.

  • .308 W
  • .30-06
  • .9,3×62

Det är vanliga kalibrar för storviltsjägaren och finns tillgängliga. Även för toppfågeljakt och rådjursjakt passar exempelvis .308W.

Tillbehör i överflöd

Det finns många tillbehör att välja bland till sin Browning BAR. Du kan naturligtvis variera kolv och stock på olika vis, samt använda den mycket praktiska picatiny rail för montage av diverse spännande och praktiska tillbehör. Flera specifika tillbehör finns för de olika vapenmodellerna.

Vapnen

Det halvautomatiska geväret Browning BAR kommer i flera modeller och utföranden som täcker alla de behov du kan tänkas möta som jägare.

Browning BAR match

En halvautomat för skjutbanan med pistolgrepp och picatiny rail. Stock och kolv är gjord av composite.

Match lämpar sig utmärkt för sportskytte och det finns ett magasin 10 skott att tillgå. Den som har mer specifika behov kan också köpa ett 20 skotts magasin.

Browning BAR MK3

MK3-modellen har en oöverträffad variation av kalibrar att välja bland. Till björnjägaren finns också den hårda 300WM-kalibern. Magasinet är löstagbart och har du ett extra magasin så möjliggör det också snabba omladdningar.

MK3:an är inte bara ett väldigt praktiskt vapen, men också ett stiligt vapen med sin utsöka valnötsstock och putsade blånerade stålpipa och graverade ornament på lådan.

Vapnet säljs med ett mycket prisvärt mk3 paket. Om du väljer Browning BAR mk3 composite så har du också adjustable kolvkamshöjare, som är guld värt för perfektion i anpassningen av vapnet.

Browning BAR MK3 tracker och tracker pro

De båda modellerna av tracker är gevär med kolv med orangea inslag för extra synlighet i terrängen under pyrschjakt och för hundförare. Pipan är flutad för att minimera vikt. Speciellt gjord för vildsvins- och hjortdjursjakt. Browning bar mk3 tracker, finns både med mk3 dbm (drop box magazine) och fast magasin samt tillgängliga kalibrar för de flesta användningsområden. De befintliga siktena med fiberoptik är gjorda för just de snabba skott som en allsidig jägare kan behöva ta ute i skogen.

Browning BAR Longtrac

Longtrac är en ny version av det klassiska vapnet Browning BAR. Vapnet har fina linjer med antingen en vacker trästock, Mossy Oak camo eller svart syntet. Lådan är gjord av aluminiumlegering av flygplanskvalitet med nickelyta. En Browning-logotyp och ett blomkonstverk i högreliefgravyr smyckar lådan.

Omdöme

På det stora hela är samtliga Browning BAR funktionella och stiliga vapen. Det som gör BAR så speciellt är de många versionerna och modellerna och den enorma variation av tillbehör som finns att tillgå. Det roligaste och mest allsidiga vapnet är BAR match, med sin picatiny rail, pistolgrepp och gängade pipa som passar direkt med ljuddämpare eller rekyldämpare. För den som vill ha en ännu tuffare stil finns också en rad olika stockar och kolvar att köpa till.

Du som är nybörjare och inte ännu bestämt dig för vilken typ av jakt du mestadels kommer ägna dig åt, är troligen MK3 fluted composite eller MK3 tracker gängad de bästa alternativen.

Grundutförandet av MK3:an har en lättare pipa som svalnar snabbare tack vare flutningen. Den har också stock och kolv i kompositmaterial vilket kräver mindre underhåll och minskar vikten. Även priset är väldigt konkurrenskraftigt.

MK3 tracker är ett allsidigt gevär, men speciellt framtaget för den rörliga jägaren, vare sig du går med hund eller om du bedriver pyrsch. Pipan är gängad och flutad. Stocken är gjord i syntet och fås med orangea inslag eller helorange med svart kamoflagemönster.

De båda vapnen finns i kaliber .9,3×62, .30-06, .300WM och .308W. Av de tillgängliga kalibrarna är.308:an den mest allsidiga och den funkar lika bra på toppfågeljakten som älgjakten. .308:an är också något billigare än de andra kalibrarna.