Jaktbutik.net

Jaktjacka - Bäst i test

Ute på ett jaktpass oavsett vädret så bör du vara så bekväm som möjligt i dina jaktkläder. Detta betyder att din jaktjacka bör ha vissa egenskaper som du måste ha i åtanke när du shoppar. Vi har därför sammanställt detta bäst i test som visar dig de bästa jaktjackorna inför jaktsäsongen! Vi har testat produkterna utifrån dessa faktorer, smidighet, material, pris och funktion.

1. HÄRKILA JAKTJACKA MOOSE HUNTER HSP

5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Detta är en test och omdöme av Moose Hunter HSP jaktjacka. Det är en vindtät skaljacka med ett diskret kamouflagemönster. Jackan, liksom resten av Moose Hunter-serien, är designad speciellt för nordisk älgjakt, även om den även kan användas för skogsjakt och hundträning.

Tyst och välventilerad

Samma borstade och tysta stickade tyg som Moose Hunter-jackan och byxorna används för att göra Moose Hunter HSP-jackan. DWR, som står för Durable Water Repellent, har applicerats på jackans yta, vilket gör den smuts- och vattenavvisande. Jackan är gjord av HSP-membranet, som står för Härkila Storm ProTM. Membranet är vindtätt och möjliggör maximalt luftflöde. Jackan, liksom resten av Moose Hunter-linjen, är uppbyggd av en kombination av otroligt vackert kamouflage som gör att du sticker ut från mängden. Den har ett meshfoder som leder bort svett och ger enastående komfort. Moose Hunter HSP-jackan har en sned tvåvägsdragkedja, en hög krage och ventilationshål med dragkedja under ärmarna. Den har även två framfickor och ett enormt bröstfack med dragkedja och magnetlås för kikare eller andra föremål.

2. Pumori jaktjacka Jämtland X

4,8/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Det här är ett bäst i test & omdöme av Pumori Jämtland X som är en helt ny produkt för i år.
Detta är en fleecejacka med ett vändbart vindtätt och vattenavvisande membran integrerat i tyget och en sidodragkedja vilket har många fördelar.

Det finns en 10 000 mm vattenpelare när det gäller vattentålighet men samtidigt en riktigt bra andningsförmåga.
Vändbar med en kamouflagedesign av Red Mossey Oak på ena sidan och ett Mossy Oak kamouflagemönster på den andra, vilket gör dig synlig för jaktpartners men vid behov osynlig för djur, detta är ett stort plus.

Dubbla radiofickor, dragsko i midjan, tumhål i ärmarna och en liten reflekterande rand över ryggen.
Med undantag för den reflekterande randen finns alla ovan nämnda egenskaper när man väljer kamouflagesidan av mossig ek.

3. PINEWOOD JAKTJACKA TIKAANI TC-STRETCH ANORAK

4,7/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Detta är ett bäst i test och omdöme av pinewood jaktjacka anorak med en trendig design, vaxad finish och funktionella, tysta och vattentäta fack. Ett myggnät är fäst på huven, som enkelt kan tas av och justeras för att passa perfekt. Midjan kan ändras för att möta dina önskemål.

Vid varmare väder kan anorakens sidodragkedjor snabbt skjutas upp för att driva ut överskottsvärme och ge extra ventilation. Det finns två bröstfickor med dragkedja och en större genomgående ficka med knappslå framtill. Du kan enkelt justera bredden på manschetterna med förgasarband.

Efter att det har rengjorts återaktiveras plaggets impregnering genom strykning (mellantemp.)

Jaktbutik.net

Vilket material ska jaktjackan ha

Vilket material som är bäst är beroende i mångt och mycket på väderleken du jagar i. På hösten och vintern behöver du så klart vara varmare än på sommaren till exempel.

Dock kan det både regna och blåsa även under sommarjakten vilket är värt att tänka på. Det går faktiskt trots det utmärkt att hitta en jacka som fungerar året runt. En fodrad jaktjacka exempelvis behöver inte vara för varm för sommarjakt och under vintern kan du använda samma jacka med en tjockare tröja under. Allra bekvämast är förstås att ha en jaktjacka vinter och en jakt jacka du använder under varmare förhållanden.

Jackans färg

Det allra vanligaste är en camouflage jacka jakt och det är även det mest praktiska eftersom du lättare undviker att djuren ser dig. Camouflage jackor hittar du lätt både under jaktjacka dam och jaktjacka herr både på nätet och i sportaffärer.

Dock kan en orange jaktjacka vara ett bra val om du jagar i lag eller i ett jägartätt område. Den orangea färgen gör att andra jägare inte misstar dig för ett villebråd. Vilken färg du ska välja på din jaktjacka beror alltså mest på situationen och omständigheterna du jagar under.

Hur mycket måste det kosta

En jaktjacka är en investering så även om det kan svida lite i plånboken så är det värt att lägga ner en del pengar på den. Men du kan faktiskt hitta väldigt bra jaktjackor på rea. Det är bara att söka på nätet efter jaktjacka rea så får du många bra resultat.

Håll även utkik i lokaltidningen efter jakt jacka rea på din närmsta sportaffär då de regelbundet brukar ha rea på allt möjligt.

Vilken typ av jaktjacka ska du köpa

Svaret är naturligtvis att det helt beror på dina behov. Om du till exempel agerar som hundförare så behöver du definitivt en orange jaktjacka eller liknande så att du syns i fören. Sök efter jaktjacka hundförare för att hitta något passande.

Är du ute och jagar mycket i snöiga förhållanden så är det värt att satsa på något märke som är känt för att klara just det. Till exempel en Fjällräven jaktjacka är i så fall det perfekta valet. Fjällräven har stor erfarenhet och ett gott rykte vad gäller just gedigna vinterkläder. Dessutom tillverkar de både kläder och annat av mycket god kvalitet så det är en investering för framtiden.

Bra detaljer på en jaktjacka

Materialet ska vara vattenavvisande. Det är en självklarhet men ändå värt att läsa beskrivningen noga för att vara helt säker. Att jaga i Sverige betyder att du blir blöt, var sig vi pratar regn, snö eller bara dagg.

Fickorna är en viktig detalj på en jaktjacka. Det ska finnas rejält med sådana för alla saker du måste ha med dig. Till exempel ammunition, knivar och så vidare. Även en innerficka är något du vill ha för saker som behöver extra skydd.

Det är även praktiskt om jackan har fickor för radio på både vänster och höger sida. Detta för att underlätta beroende på om du är vänster- eller högerskytt. Fickorna bör även ha dragkedja.

Inbyggda huvor eller avtagbara sådana är en annan bra detalj. Även om du bär mössa så ger dig en huva extra skydd mot regn och blåst.

Ett tips är att du gör en lista på de detaljer du behöver för den typ av jakt du håller på med. Sedan är det bara att ge sig ut på nätet och söka.

Författare & testare

Thomas Ekberg

Thomas Ekberg

Thomas har lång erfarenhet inom jakt och är en av våra produkttestare för jaktbutik.net. Thomas är mycket noggrann i sina tester för att ge våra läsare en tydlig bild av verkligheten!

Vill du läsa mer? Se våra blogginlägg nedan!