Jaktbutik.net

Haspelspö - Bäst i test

Det finns flera aspekter som kan vara bra att känna till och tänka på inför köpet av ett bra haspelspö. I följande text kommer vi presentera en tydlig beskriv av vad ett haspelspö är, vilka egenskaper ett sådant spö kan ha samt vad du bör kika på innan du genomför ditt köp. Till sist kommer även ett haspelspö test där vi korar våra favoriter inom olika kategorier.

Vad är ett haspelspö?

Ett haspelspö är ett kaHaspelspö stspö där rullen sitter under själva klingan. Det innebär att rullen är ur vägen när du ska genomföra dina kast och att modellen erbjuder ett bra och ergonomiskt grepp. Du slipper alltså hålla i rullen som på ett spinnspö, utan kan istället bara hålla i handtaget.

Med ett haspelspö behöver du inte heller krångla med någon kastbroms för att göra bra kast, utan det sker automatiskt. Bromsen fälls ner när du börjar veva så att du kan koncentrera dig på själva fisket.

Tips: Läs om vårt stora fiskespö test där vi testar fiskespön för alla olika typer av fiske!

Vad bör du titta på när du köper ett haspelspö?

Precis som med andra spön är det viktigt att haspelspön har rätt längd för de ändamål du ämnar använda dem för. Det finns bland annat haspelspö 10 fot eller 12 fot, men också mer specifika längder där emellan. Ett långt spö är exempelvis bra att välja när du vill täcka upp mycket yta, såsom vid gäddfiske eller havsöringsfiske från land. Ett kort spö är istället att föredra om du vill kunna genomföra precisa kast med kortare avstånd såsom vid abborrfiske.

Vikten är också relevant att kika på i ett haspelspö, då det är behagligare med en så lätt klinga som möjligt. Dock kan ett alltför lätt spö också begränsa vilka beten du kan använda, då sådana ofta är klassade för lättare beten, samt vara mindre stabilt i en dragkamp mot en stor fångst. Klassningen på spöt samspelar ofta med vikten, men det är ändå klassningen som är viktigast att kolla på. Ett spö som är lätt kan till exempel ha en hög klassning för tunga beten om det är tillräckligt starkt.

Det finns dessutom särskilda detaljer på haspelspön som är fördelaktiga att kolla in. Här är rullfäste, spöringar och handtag särskilt viktiga. Ett bra handtag kan förbättra fiskeupplevelsen avsevärt.

En annan aspekt som kanske verkar självklar men som ändå är bra att lyfta är priset på haspelspöt. Om du hittar en rea haspelspö behöver du inte kompromissa med kvalitet, utan istället få din utvalda favorit billigare. En haspelspö rea kan vara avgörande i ditt val av spö om du har en budget att förhålla dig till.

När det gäller priset är det också bra om du hittar ett haspelspö set. Med ett sådant får du ett billigare totalpris och du slipper samtidigt försöka hitta rätt delar som fungerar ihop. Du får allt i ett utan krångel, dyra kostnader, eller specialkunskaper.

Lista på viktiga egenskaper

Här kommer en konkret lista på de viktigaste egenskaperna du bör ha i åtanke inför ditt köp, så att du väljer ett spö som verkligen lämpar sig för dig, dina önskemål och dina fiskepreferenser:

 • Längd – för att du ska kunna fiska på rätt sätt så måste längden på spöt vara välanpassat för ditt specifika fiske.
 • Vikt – rätt vikt och klassning på spöt är jätteviktigt för att du ska kunna fiska med bekvämlighet, med olika beten, samt för att du ska kunna fånga riktigt stora fiskar.
 • Handtag – att spöt har ett handtag som är greppvänligt, behagligt och utformat efter ditt favoritfiske kan avgöra hur du mår under fiskepasset.
 • Pris – ett billigt pris kan innebära att du får ett riktigt bra spö för en liten peng.
 • Praktik – att spöt går att dela och packa ner är en bonus som gör det praktiskt och enkelt att frakta.
Jaktbutik.net

Haspelspö bäst i test

1. Abu Garcia Vendetta – bästa haspelspö gädda

5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Vinnaren av vårt bäst i test haspelspö är det nya Vendetta-spöt från Abu Garcia Sverige. Det är en uppdaterad version från den tidigare serien då den moderna IntraCarbon-teknologin gör spöt starkare och stabilare men utan att öka vikten. Spöt har ett greppvänligt och hållbart EVA-handtag som ger otroligt fin känsla. Abu Garcia Vendetta haspelspö är dessutom känt för sin design och den nyaste versionen är inget undantag då den snygga looken i svart och Vendetta-spönas välkända känslighet och lätthet är här för att stanna.

Spöt kommer i en mindre modell på 213 cm och med en klassning på 10-30 g, vilket lämpar sig för mindre fiskar såsom abborre. Men det kommer även i en rejälare modell på 244 cm och med en klassning på 30-60 g, vilket också fungerar på aningen större fiskar såsom gädda. De är både tvådelade.

Fördelar:

 • 30 ton-kolfiberklinga som gör den stark och hållbar.
 • Stabila spöringar i stål med zirkonium inuti.
 • Spännanordning i aluminium för rullfästet som är lätt.
 • 24 månaders garanti.

2. Daiwa Aird X 902MLFS – bästa haspelspö havsöring

4,8/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Det näst bästa haspelspöt i testet är Daiwa Aird X 902MLFS. Det är ett perfekt redskap för havsöringsfiske då det har en Daiwa HVF-klinga (High Volume Fiber) som gör spöet välbalanserat och lätt att kasta med. Klingan har också Daiwa Braiding X-teknologi där fibrerna har blivit tätt sammanfogade, vilket gör spöet särskilt känsligt och lätt men också starkt. Daiwa haspelspö har en aktion som är avsedd att svara på havsöringsfiskarens behov och det känns fräscht och lätt i handen, samtidigt som det är responsivt när det belastas av ett hugg.

Det ergonomiska EVA-handtaget, som har en avsmalnande profil, gör att det sitter skönt i fiskarens hand och ger perfekt kontroll även med längre spön. Spöt är 274 cm långt och har en klassning på 5-25 g. Det är tvådelat.

Fördelar:

 • HVF-kolfiberklinga som är stark och lätt.
 • Fuji O-spöringar som ger tillgång till hela klingans prestationsförmåga och kraft utan att de böjs eller går av.
 • Braiding X-teknologi för extra känslighet och stabilitet.
 • Daiwa-rullfäste som är lätt och mångsidigt.
 • Spöpåse som erbjuder 143 cm transportlängd.

3. Okuma Pro Crank – bästa haspelspö abborre

4,7/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Det tredje vinnande alternativet i vårt haspelspö bäst i test 2022 är Pro Crank från Okuma. Det är ett spö som är designat i Finland för modernt kastfiske av framför allt abborre. Pro Crank är otroligt lätt och känsligt och även lite längre än andra, traditionella abborrspön på sina 249 cm. Det gör att du enkelt och bekvämt kan göra långa kast med exempelvis abborrwobblers eller jiggar. Spöt lämpar sig alltså för alla möjliga typer av abborrfisken, vare sig du vill använda crankbaits, traditionella wobblers, små spinnerbaits, spinnare eller vanliga jiggar. Så länge de är inom klassningen på spöt, vilket ligger på 5-15 g, så är de bra alternativ.

Klingan i 30 ton-kolfiber är även snabb och gör att du känner av även de försiktigaste nappen. Den mjuka spötoppen gör dessutom att abborrar som är särskilt brokiga hålls kvar väldigt bra. Spöt är tvådelat.

Fördelar:

 • Lätt men pålitlig 30ton-kolfiberklinga.
 • Fuji-rullfäste i hög kvalité.
 • Zirkonium-spöringar som håller formen och arbetar med klingan.
 • Högklassiga EVA Split Grip-handtag med bra grepp och känsla.
 • 24 månaders garanti.

4. Lucky John Vanrex Jig Travel – bästa haspelspö teleskop

4,6/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Omdöme och test

Något som vi också vill tipsa om är ett så kallat teleskopspö, vilket innebär att det kan packas ihop till ett mindre format. Lucky John Vanrex Jig-spöt är vårt favorit då det är särskilt lämpligt för jiggfiske, men även för andra typer av fisken med lättare beten. Den snabba klingan av 30 ton-kolfiber är känslig men stark och spöt passar såväl jiggar som spinnare, wobblers och skedar. SiC-spöringarna gör dessutom att linan kan löpa ut friktionsfritt ur rullen, vilket möjliggör för riktigt långa kast. Storleken och placeringen av spöringarna följer även ett nytt koncept så att man får ut bästa möjliga effekt av klingans egenskaper.

Eftersom att modellen är fyrdelat, ett teleskop haspelspö, och går att packa ner till ynka 66 cm är det perfekt för vandrande fiskare eller fiskare som ska resa. Sammansatt är det 244 cm långt och har en klassning på 5-21 g.

Fördelar:

 • EVA-handtag som sitter extra bra i handen.
 • Välanvänt av tävlingsfiskare både i Norden och resten av världen.
 • Särskilt anpassat för gös- och abborrfiske.

Jaktbutik.net

Budgettipset – Savage Gear Bushwhacker XLNT2 – bästa haspelspö budget

4,5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Det sista spöt vi vill tipsa om är en budgetbonus. Savage Gear Bushwhacker XLNT2 är nämligen en mycket populär spöserie som vi uppskattar, men som erbjuder billigare spön än de övriga alternativen. Bushwhacker XLNT2 är utrustat med högkvalitativa spöringar med CC Coil Control, vilket innebär att de är lätta och prestationsdugliga. Spöt är dessutom perfekt trimmat och balanserat för dig som vill fiska med precision.

Du kan välja mellan antingen ett 213 cm långt spö med en klassning på 15-50 g eller ett 243 cm långt spö med en klassning på 15-40 g. Båda alternativen är tvådelade och lämpar sig till många olika fisken med lätta beten. Havsöring eller abborre är utmärkta alternativ.

Fördelar:

 • High Modulus Carbon-kolfiberklinga som är lätt men starkt och stabilt.
 • SG Gold Label-rullfäste som väger lite och är enkelt att använda.
 • Handtag av AAA-klassens kork och hård EVA-foam för bra grepp och ergonomi under långa fiskepass.
 • “Ready to Fish” deluxe-spöpåse för enkel frakt och förvaring.

Jaktbutik.net

Författare & testare

Thomas Ekberg

Thomas Ekberg

Thomas har lång erfarenhet inom jakt och är en av våra produkttestare för jaktbutik.net. Thomas är mycket noggrann i sina tester för att ge våra läsare en tydlig bild av verkligheten!

Vill du läsa mer? Se våra blogginlägg nedan!