Jaktbutik.net

Jaktkängor - Bäst i test

Oavsett vad du jagar eller vilken årstid det är, behöver du alltid investera i ett par bra jaktkängor som är robusta och hållbara för att ha en bra dag i skogen. De måste klara av regn och rusk, samt vara väl lämpade för den jakt du bedriver. För att avgöra vilken jaktkänga som är bäst genomförde vi ett jaktkänga test på välkända märken baserat på funktionalitet, materialegenskaper som andningsförmåga och vattentäthet samt rörlighet.

Innehåll visa

Så utförde vi testet på jaktkängor

För att utföra jaktkänga testet använde vi oss av tester utförda av frilufts- och jakttidningar såsom Jakt & Jägare, Svensk Jakt och Outdoor Gear Lab. Vi läste också recensioner och kommentarer från användare på olika produktsidor och på sociala medier. Därefter sammanställde vi informationen och bedömde jaktkängorna utifrån funktionalitet, material, andningsförmåga, vattentäthet och rörlighet. Källan för att skapa denna text var vårt eget interna test och sammanställning av information från andra källor.

1. Crispi Titan Gore-tex känga – Bäst hållbarhet & andningsförmåga

5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Vinnaren i testet på de bästa jaktkängorna är Titan Gore-Tex från Crispi. Jaktkängor Crispi är ett par högskaftade, skinnbeklädda otroligt lätta gore tex jaktkängor som sitter väldigt skönt på både benen och fötterna. De är mjuka och tystlåtna, tack vare vibramsulan, vilket gör att de är utmärkta för smygjakt eller när du måste vara tyst. De är unisex, har normal läst och kommer i storlekarna 37-45.

Crispi är dessutom ett exklusivt varumärke som utför italienskt hantverk i hög och fin kvalitet. De skapar kängor som går att åldras tillsammans med under lång tid och med många fina stunder.

Fördelar:

 • Vattentäta i upp till 22 cm.
 • Airmesh innersulor som håller värme och andas.
 • Vibramsulor som gör den tystlåten.

Nackdelar:

 • Kan vara hala vid vinterunderlag.

 

2. Lundhags Skare II Mid – Bäst vattentäthet & grepp

4,8/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Näst på tur i testet är Lundhags kängor Skare II Mid. De är lätta och varma vinterkängor i hållbara material och med uttagbara innerskor av ull. Tack vare yttersulan Vibram® Mattarone som har bra grepp och är förstärkt med tåskydd passar även Lundhags jaktkänga perfekt för vintervandring och långa dagar i snön. Lundhags jaktkängor har dessutom slitstarka skaft i högkvalitativt läder och nederdelar i Lundhags beprövade Certech-teknologi, med en cellgummibotten som är vattentät och isolerar. De kommer i storlekarna 36-48.

Lundhags är ett svenskt friluftsvarumärke från 1932 med djupa rötter i Jämtland. De gör hållbara friluftskläder, kängor, ryggsäckar och långfärdsskridskor, och arbetar samtidigt för att minimera den miljömässiga påverkan som sådan tillverkning annars kan innebära.

Fördelar:

 • Känggaranti ingår vid köp.
 • Mycket lätta jaktkängor.
 • Passar för vintervandring och som snöskokänga tack vare den greppande sulan och innerskon.

Nackdelar:

 • Inte så tystlåtna som det ovanstående alternativet.

 

3. Pinewood känga jakt & vandring hög – Bäst prisvärdighet

4,7/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Den tredje kängan i testet är en mellanhög och komfortabel känga från Pinewood. Dessa ger bra stöd och passform och de har ett vattentätt membran som andas och håller fötterna varma och torra. Skorna är lätt fodrade och vadderade för extra bekvämlighet och värme. De har även isolerande och stötdämpande mellansulor och Vibram® yttersulor med grova mönster som ger dem bra grepp. De är unisex med storlekar från 37-47.

Pinewood startade 1996 och har sedan dess strävat efter att tillhandahålla kvalitativa och prisvärda friluftskläder och tillbehör för ett aktivt friluftsliv för både barn, herr och dam. Deras värdeord är passion, trovärdighet, hållbarhet och innovation.

Fördelar:

 • Gummiförstärkt framtill för extra slittålighet.
 • Tillverkad i Europa och designad i Sverige.
 • 100% äkta läder samt förstärkningar i 100% polyester.

Nackdelar:

 • Tung vikt.

 

4. Härkila känga Pro Hunter GTX 10″ – Bäst stötdämpning & passform

4,6/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Fyra på listan är de slitstarka och höga läderkängorna från Härkila. De har en unikt designad ovandel med randsydd på gummikant och en flex-point på hälen som hjälper dig att få maximal stabilitet och komfort. Härkila jaktkängor har även bra grepp i alla temperaturer och underlag tack vare yttersulan Vibram® Fire & Ice™ och fotbädden Härkila Ortholite® som ger optimal komfort. Denna jägarkänga är i unisex med storlekar från 38-50.

Härkila har sedan starten år 1985 talet varit ett företag som haft djup kunskap om de skandinaviska skogarna och jakten som bedrivs i dem. De skapar produkter för jakt som håller hög kvalité och som klarar de hårda, svenska vinterklimaten utan problem.

Fördelar:

 • Unikt snörsystem inklusive snörlås.
 • Greppbara och tystlåtna sulor.
 • Styvt hålfotsstöd.
 • Generösa storlekar som passar alla.

Nackdelar:

 • Tung vikt.

 

5. Meindl Dovre Extreme MFS Wide Unisex – Bäst mönster & design

4,5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Den sista vinnaren i vår bäst-i-test-lista är Meindl jaktkängor Dovre Extreme MFS Wide Unisex. Dessa är stabila med extra vidd i lästen och hög komfort. Dovre Extreme MFS Wide har en modell med kategori BC vilket betyder att den är perfekt för långa vandringar med tung utrustning. Meindl kängor är även utrustade med rullsulor för skonsam och bekväm gång samt en uppdragen gummering för att tåla svårframkomlig terräng bättre. De är dessutom fodrade med GORE-TEX® Performance Comfort Footwear för 100% vattentäthet och väl fungerande andning. De är tillverkade i vaxat nubuckläder för extra lång hållbarhet och de kommer i storlekarna 38-47.

Meindls ledord är innovation, kvalitet, tradition och hantverk, och familjen Meindl har tillverkat skor i byn Kirchanschöring i södra Tyskland i över 300 år. Det är inte mindre än nio generationer av skomakare och idag har bröderna Lars och Lukas Meindl verksamheten tillsammans.

Fördelar:

 • Bred och generös passform.
 • Urtagbar innersula som andas.
 • Bra grepp på sulan.

Nackdelar:

 • Tyngsta alternativet hittills.

 

Budgettips – TrekSta Oslo 10 Gore-Tex Brown

4,4/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

TrekStas Oslo 10 Gore-Tex är vårt extra budgettips i bäst-i-test-listan då det är den billigaste kängan i testet. De är höga, avancerade och billiga jaktkängor som är specialutvecklade för ett skandinaviskt klimat med snö och andra tuffa förhållanden. De har NestFit-läster för högsta komfort och mycket imponerande stötdämpning i sulorna. TrekSta jaktkängor har även Hypergrip-naturgummisulor och i kombination med TrekStas ICE-locksystem ger de en utmärkt halksäkerhet. GORE-TEX-membranet gör kängorna vattentäta samtidigt som fukt från foten ventileras ut utan problem. De kommer i storlekar från 37-47.

TrekSta har i över 25 år tagit fram lätta och sköna outdoorskor av högsta kvalitet. Deras revolutionerande teknologi NestFit Technology har blivit en succé runt om i världen och det tillför ett perfekt habitat för tår, hälar och fotvalv.

Fördelar:

 • Billigt alternativ.
 • Bra yttersula som ger grepp och stötdämpning.
 • Bra andningsförmåga.

Nackdelar:

 • Inte vattentäta högt upp.
Jaktbutik.net

Att köpa bra jaktkängor – vad du bör tänka på

Vad är en bra jaktkänga?

En jaktkänga är en sko som ska tåla tuffa utmaningar såsom regn, snö, lera, rullgrus och hala underlag. De ska vara vattentåliga, greppbara, tystlåtna, lätta och behagliga. De ska även hålla en jämn temperatur vare sig det är varmt eller kallt ute, för att du ska slippa bli svettig eller kall. Det är dessutom bra att komma ihåg att du kommer att bära dina jaktskor i många, långa timmar och under många pass. Därför måste de sitta bekvämt både över benet, foten och tårna, samt vara skonsamma om de nuddar huden. De måste även vara av en så pass bra kvalité att de inte slits och håller i många år.

Här är en tabell med olika kriterier som kan hjälpa till att bedöma om en jaktkänga är bra eller inte, beroende på dess användning:

Användning Kriterier för en bra jaktkänga
Våtmark Vattentät, bra grepp, tystlåten, lätta
Berg Bra grepp, stötdämpning, hög andningsförmåga, lätt
Kallt väder Isolerande, vattentät, bra grepp, hög andningsförmåga
Långa pass Bekväm passform, stötdämpning, lätt, hållbar
Tystlåtna fotsteg Tystlåten, bra grepp, lätt, hållbar

Det är viktigt att notera att olika jaktkängor kan ha olika funktioner och egenskaper som är mer passande för vissa användningsområden än andra. En bra jaktkänga bör uppfylla de flesta, om inte alla, av de kriterier som är relevanta för dess användning.

Hur hittar du en bra jaktkänga?

Ett specifikt test jaktkängor svensk jakt är perfekt för dig som vill hitta en varm och lätt jaktkänga som lämpar sig i svenska skogar också under vintern, men innan du läser vårt jaktkängor test är det viktigt att du känner till vad de har för säregna egenskaper, vad de är bra för, samt vad du bör tänka på inför ditt köp. Sedan kan du leta efter det du anser vara viktigast och mest relevant för just dig.

När du köper dina jaktskor dam eller jaktskor herr är det också fördelaktigt om du hittar en jaktkängor rea. De kan nämligen vara dyrare än andra typer av kängor på grund av deras många fördelar och avancerade designer, men på en rea jaktkängor slipper du välja sämre alternativ. Då får du rätt funktioner och kvalitéer för lägre priser, utan att behöva kompromissa.

I följande test har vi tagit med flera typer av modeller, både med högre skaft, lägre skaft bredare passform och smalare passform. De skiljer sig även åt i vilken slags sula de har, vilket material de är gjorda av, samt vad de har för innersula eller sko. Det gör att vissa är mer lämpliga för kallare väder medan andra är bättre lämpade för andra situationer, såsom längre pass, långa vandringar, tystlåtna fotsteg eller något annat. Det är också värt att nämna att förutom rätt skor så bör du även ha rätt kläder som te.x ett bra jaktställ eller en värmeväst. Vi har även tagit med kängor i olika prisklasser och från olika varumärken.

Att hitta en bra jaktkänga kan vara en utmaning, men med rätt kunskap och information kan du göra det lättare för dig själv.

Här är några steg du kan följa för att hitta en bra jaktkänga:

 1. Förstå dess säregna egenskaper: Jaktkängor skiljer sig från vanliga kängor på flera sätt, de är oftast vattentäta, har en högre skafthöjd, har en högre andningsförmåga, bättre grepp och är mer slitstarka än vanliga kängor. För att hitta rätt känga är det viktigt att förstå dess egenskaper och vad som är viktigt för dig.
 2. Tänk på ditt användningsområde: Innan du köper en jaktkänga är det viktigt att tänka på vad du kommer att använda den till. Kommer du att jaga i skogar eller på öppna fält? Kommer du att behöva en känga som är extra varm under vintern? Tänk på dina behov och välj en känga som passar dina krav.
 3. Sök efter en rea: Jaktkängor kan vara dyra, men du kan hitta bra erbjudanden på rea. Att vänta på en jaktkänga rea kan vara en smart idé om du vill spara pengar utan att kompromissa med kvaliteten.
 4. Testa olika modeller: Prova flera olika modeller för att hitta en som passar dina fötter och behov. Kom ihåg att olika kängor har olika passform och funktioner.
 5. Läs på om olika varumärken: Vissa varumärken är mer specialiserade på jaktkängor än andra och kan erbjuda högre kvalitet och bättre prestanda. Läs på om olika varumärken och deras rykte innan du köper.

Genom att följa dessa steg och läsa vårt test av jaktkängor från Svensk Jakt kan du öka dina chanser att hitta en bra jaktkänga som passar dina behov och budget. Kom också ihåg att rätt kläder, som ett bra jaktställ eller en värmeväst, kan förbättra din jaktupplevelse ytterligare.

Material och design

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer jaktkängor är vilket material de är tillverkade av. Många kängor är tillverkade av läder eller nubuck, vilket ger bra slitstyrka och vattenavvisande egenskaper. Andra kängor är gjorda av mer avancerade material som Gore-Tex eller Sympatex, som ger bättre vattentäthet och andningsförmåga. Det är också viktigt att tänka på designen av kängorna. En hög skafthöjd ger bättre stöd för fotleden och skydd mot fukt och smuts, medan en låg skafthöjd ger bättre rörelsefrihet.

Vikt och komfort

En annan viktig faktor att tänka på är kängornas vikt och komfort. Du kommer att bära dina jaktkängor i många timmar under jakten, så det är viktigt att de sitter bra på foten och inte orsakar skav eller obehag. Det är också viktigt att tänka på kängornas vikt. Tyngre kängor kan ge bättre stöd och skydd, men de kan också vara mer ansträngande att bära under längre jaktpass.

Funktioner och användningsområde

När du väljer jaktkängor är det viktigt att tänka på vilka funktioner och egenskaper som är viktigast för dina behov. Om du planerar att jaga i våta eller leriga förhållanden är vattentäthet och grepp viktiga faktorer att tänka på. Om du planerar att jaga i kalla förhållanden är isolering och vattentäthet viktiga faktorer att överväga. Om du vill ha tysta kängor är det viktigt att leta efter kängor med tysta yttersulor.

Slutord

Att hitta rätt jaktkängor är en viktig del av en lyckad jaktupplevelse. Genom att välja kängor som är tillverkade av högkvalitativa material, bekväma att bära och har de rätta egenskaperna för dina behov, kan du förbättra din jaktupplevelse och maximera dina chanser att lyckas. Tänk på dessa faktorer när du väljer dina jaktkängor och du kommer att ha en bra grund för att hitta de bästa kängorna för din jakt.

Faq – vanliga frågor

 • Finns det jaktkängor dam? – Absolut! De flesta jaktkängor herr passar även dam, speciellt om du har en större storlek på fötterna. Många jaktkängor är även unisex, som du kanske sett i testet, vilket innebär att de har ett bredare utbud av storlekar som passar alla. Du kommer att hitta ett bekvämt par jaktkängor oavsett vilket kön du har.
 • Finns det jaktkängor barn? – Det finns barnmodeller på kängor inom vissa varumärken som exempelvis kängan Lundhags Tjakke Junior, men det finns inga specifika jägarkängor. Dock räcker det ofta bra men en vandringskänga eller en vinterkänga till barn.
 • Finns det varma jaktkängor som fungerar på vintern? – Ja, det finns varma kängor jakt men de flesta jaktkängorna lämpar sig till både kallare och varmare väder. Om du ska ut i midvintern när det är många minusgrader, snö och is kan du dock behöva hålla din värme jakt med varma skor jakt såsom Lundhags Skare II Mid eller andra vinteranpassade alternativ. Här är det viktigt att komma ihåg både greppbarheten och värmen. Med tillbehör som exempelvis sulor, inneskor eller värmedynor kan du dock förvandla ett mindre vinteranpassat alternativ till att bli varmare och mer lämpliga.

 

Författare & testare

Thomas Ekberg

Thomas Ekberg

Thomas har lång erfarenhet inom jakt och är en av våra produkttestare för jaktbutik.net. Thomas är mycket noggrann i sina tester för att ge våra läsare en tydlig bild av verkligheten!

Vill du läsa mer? Se våra blogginlägg nedan!