Jaktbutik.net

Jaktkängor - Bäst i test

Oavsett vad du jagar eller vilken årstid det är, behöver du alltid investera i ett par bra jaktkängor som är robusta och hållbara för att ha en bra dag i skogen. De måste klara av regn och rusk, samt vara väl lämpade för den jakt du bedriver. För att avgöra vilken jaktkänga som är bäst genomförde vi ett jaktkänga test på välkända märken baserat på funktionalitet, materialegenskaper som andningsförmåga och vattentäthet samt rörlighet.

Innehåll visa

1. Crispi Titan Gore-tex känga

5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Vinnaren i testet på de bästa jaktkängorna är Titan Gore-Tex från Crispi. Jaktkängor Crispi är ett par högskaftade, skinnbeklädda otroligt lätta gore tex jaktkängor som sitter väldigt skönt på både benen och fötterna. De är mjuka och tystlåtna, tack vare vibramsulan, vilket gör att de är utmärkta för smygjakt eller när du måste vara tyst. De är unisex, har normal läst och kommer i storlekarna 37-45.

Crispi är dessutom ett exklusivt varumärke som utför italienskt hantverk i hög och fin kvalitet. De skapar kängor som går att åldras tillsammans med under lång tid och med många fina stunder.

Fördelar:

 • Vattentäta i upp till 22 cm.
 • Airmesh innersulor som håller värme och andas.
 • Vibramsulor som gör den tystlåten.

Nackdelar:

 • Kan vara hala vid vinterunderlag.

2. Lundhags Skare II Mid

4,8/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Näst på tur i testet är Lundhags kängor Skare II Mid. De är lätta och varma vinterkängor i hållbara material och med uttagbara innerskor av ull. Tack vare yttersulan Vibram® Mattarone som har bra grepp och är förstärkt med tåskydd passar även Lundhags jaktkänga perfekt för vintervandring och långa dagar i snön. Lundhags jaktkängor har dessutom slitstarka skaft i högkvalitativt läder och nederdelar i Lundhags beprövade Certech-teknologi, med en cellgummibotten som är vattentät och isolerar. De kommer i storlekarna 36-48.

Lundhags är ett svenskt friluftsvarumärke från 1932 med djupa rötter i Jämtland. De gör hållbara friluftskläder, kängor, ryggsäckar och långfärdsskridskor, och arbetar samtidigt för att minimera den miljömässiga påverkan som sådan tillverkning annars kan innebära.

Fördelar:

 • Känggaranti ingår vid köp.
 • Mycket lätta jaktkängor.
 • Passar för vintervandring och som snöskokänga tack vare den greppande sulan och innerskon.

Nackdelar:

 • Inte så tystlåtna som det ovanstående alternativet.

3. Pinewood känga jakt & vandring hög

4,7/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Den tredje kängan i testet är en mellanhög och komfortabel känga från Pinewood. Dessa ger bra stöd och passform och de har ett vattentätt membran som andas och håller fötterna varma och torra. Skorna är lätt fodrade och vadderade för extra bekvämlighet och värme. De har även isolerande och stötdämpande mellansulor och Vibram® yttersulor med grova mönster som ger dem bra grepp. De är unisex med storlekar från 37-47.

Pinewood startade 1996 och har sedan dess strävat efter att tillhandahålla kvalitativa och prisvärda friluftskläder och tillbehör för ett aktivt friluftsliv för både barn, herr och dam. Deras värdeord är passion, trovärdighet, hållbarhet och innovation.

Fördelar:

 • Gummiförstärkt framtill för extra slittålighet.
 • Tillverkad i Europa och designad i Sverige.
 • 100% äkta läder samt förstärkningar i 100% polyester.

Nackdelar:

 • Tung vikt.

4. Härkila känga Pro Hunter GTX 10″

4,6/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Fyra på listan är de slitstarka och höga läderkängorna från Härkila. De har en unikt designad ovandel med randsydd på gummikant och en flex-point på hälen som hjälper dig att få maximal stabilitet och komfort. Härkila jaktkängor har även bra grepp i alla temperaturer och underlag tack vare yttersulan Vibram® Fire & Ice™ och fotbädden Härkila Ortholite® som ger optimal komfort. Denna jägarkänga är i unisex med storlekar från 38-50.

Härkila har sedan starten år 1985 talet varit ett företag som haft djup kunskap om de skandinaviska skogarna och jakten som bedrivs i dem. De skapar produkter för jakt som håller hög kvalité och som klarar de hårda, svenska vinterklimaten utan problem.

Fördelar:

 • Unikt snörsystem inklusive snörlås.
 • Greppbara och tystlåtna sulor.
 • Styvt hålfotsstöd.
 • Generösa storlekar som passar alla.

Nackdelar:

 • Tung vikt.

5. Meindl Dovre Extreme MFS Wide Unisex

4,5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Den sista vinnaren i vår bäst-i-test-lista är Meindl jaktkängor Dovre Extreme MFS Wide Unisex. Dessa är stabila med extra vidd i lästen och hög komfort. Dovre Extreme MFS Wide har en modell med kategori BC vilket betyder att den är perfekt för långa vandringar med tung utrustning. Meindl kängor är även utrustade med rullsulor för skonsam och bekväm gång samt en uppdragen gummering för att tåla svårframkomlig terräng bättre. De är dessutom fodrade med GORE-TEX® Performance Comfort Footwear för 100% vattentäthet och väl fungerande andning. De är tillverkade i vaxat nubuckläder för extra lång hållbarhet och de kommer i storlekarna 38-47.

Meindls ledord är innovation, kvalitet, tradition och hantverk, och familjen Meindl har tillverkat skor i byn Kirchanschöring i södra Tyskland i över 300 år. Det är inte mindre än nio generationer av skomakare och idag har bröderna Lars och Lukas Meindl verksamheten tillsammans.

Fördelar:

 • Bred och generös passform.
 • Urtagbar innersula som andas.
 • Bra grepp på sulan.

Nackdelar:

 • Tyngsta alternativet hittills.

Budgettips – TrekSta Oslo 10 Gore-Tex Brown

4,4/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

TrekStas Oslo 10 Gore-Tex är vårt extra budgettips i bäst-i-test-listan då det är den billigaste kängan i testet. De är höga, avancerade och billiga jaktkängor som är specialutvecklade för ett skandinaviskt klimat med snö och andra tuffa förhållanden. De har NestFit-läster för högsta komfort och mycket imponerande stötdämpning i sulorna. TrekSta jaktkängor har även Hypergrip-naturgummisulor och i kombination med TrekStas ICE-locksystem ger de en utmärkt halksäkerhet. GORE-TEX-membranet gör kängorna vattentäta samtidigt som fukt från foten ventileras ut utan problem. De kommer i storlekar från 37-47.

TrekSta har i över 25 år tagit fram lätta och sköna outdoorskor av högsta kvalitet. Deras revolutionerande teknologi NestFit Technology har blivit en succé runt om i världen och det tillför ett perfekt habitat för tår, hälar och fotvalv.

Fördelar:

 • Billigt alternativ.
 • Bra yttersula som ger grepp och stötdämpning.
 • Bra andningsförmåga.

Nackdelar:

 • Inte vattentäta högt upp.
Jaktbutik.net

Att köpa bra jaktkängor – vad du bör tänka på

Vad är en bra jaktkänga?

En jaktkänga är en sko som ska tåla tuffa utmaningar såsom regn, snö, lera, rullgrus och hala underlag. De ska vara vattentåliga, greppbara, tystlåtna, lätta och behagliga. De ska även hålla en jämn temperatur vare sig det är varmt eller kallt ute, för att du ska slippa bli svettig eller kall. Det är dessutom bra att komma ihåg att du kommer att bära dina jaktskor i många, långa timmar och under många pass. Därför måste de sitta bekvämt både över benet, foten och tårna, samt vara skonsamma om de nuddar huden. De måste även vara av en så pass bra kvalité att de inte slits och håller i många år.

Hur hittar du en bra jaktkänga?

Ett specifikt test jaktkängor svensk jakt är perfekt för dig som vill hitta en varm och lätt jaktkänga som lämpar sig i svenska skogar också under vintern, men innan du läser vårt jaktkängor test är det viktigt att du känner till vad de har för säregna egenskaper, vad de är bra för, samt vad du bör tänka på inför ditt köp. Sedan kan du leta efter det du anser vara viktigast och mest relevant för just dig.

När du köper dina jaktskor dam eller jaktskor herr är det också fördelaktigt om du hittar en jaktkängor rea. De kan nämligen vara dyrare än andra typer av kängor på grund av deras många fördelar och avancerade designer, men på en rea jaktkängor slipper du välja sämre alternativ. Då får du rätt funktioner och kvalitéer för lägre priser, utan att behöva kompromissa.

I följande test har vi tagit med flera typer av modeller, både med högre skaft, lägre skaft bredare passform och smalare passform. De skiljer sig även åt i vilken slags sula de har, vilket material de är gjorda av, samt vad de har för innersula eller sko. Det gör att vissa är mer lämpliga för kallare väder medan andra är bättre lämpade för andra situationer, såsom längre pass, långa vandringar, tystlåtna fotsteg eller något annat. Det är också värt att nämna att förutom rätt skor så bör du även ha rätt kläder som te.x ett bra jaktställ eller en värmeväst. Vi har även tagit med kängor i olika prisklasser och från olika varumärken.

Lista på egenskaper

Oavsett vad du anser vara viktigast för din jakt och dina behov är det några saker som alltid bör vara först på listan. Här är de viktigaste egenskaperna du behöver hålla utkik efter inför ditt köp:

 • Kvalité – att de håller under många, långa år och tuffa förhållanden, trots slitage.
 • Funktion – att de fungerar under alla möjliga väder och aktiviteter och gynnar din jakt, oavsett vad du väljer för typ av jakt.
 • Passform – att de sitter rätt och känns bekväma under hela jaktpasset och dessutom tillåter tillbehör såsom strumpor, sockor eller extra sulor.

Faq – vanliga frågor

 • Finns det jaktkängor dam? – Absolut! De flesta jaktkängor herr passar även dam, speciellt om du har en större storlek på fötterna. Många jaktkängor är även unisex, som du kanske sett i testet, vilket innebär att de har ett bredare utbud av storlekar som passar alla. Du kommer att hitta ett bekvämt par jaktkängor oavsett vilket kön du har.
 • Finns det jaktkängor barn? – Det finns barnmodeller på kängor inom vissa varumärken som exempelvis kängan Lundhags Tjakke Junior, men det finns inga specifika jägarkängor. Dock räcker det ofta bra men en vandringskänga eller en vinterkänga till barn.
 • Finns det varma jaktkängor som fungerar på vintern? – Ja, det finns varma kängor jakt men de flesta jaktkängorna lämpar sig till både kallare och varmare väder. Om du ska ut i midvintern när det är många minusgrader, snö och is kan du dock behöva hålla din värme jakt med varma skor jakt såsom Lundhags Skare II Mid eller andra vinteranpassade alternativ. Här är det viktigt att komma ihåg både greppbarheten och värmen. Med tillbehör som exempelvis sulor, inneskor eller värmedynor kan du dock förvandla ett mindre vinteranpassat alternativ till att bli varmare och mer lämpliga.

Författare & testare

Thomas Ekberg

Thomas Ekberg

Thomas har lång erfarenhet inom jakt och är en av våra produkttestare för jaktbutik.net. Thomas är mycket noggrann i sina tester för att ge våra läsare en tydlig bild av verkligheten!

Vill du läsa mer? Se våra blogginlägg nedan!