Jaktbutik.net

Jaktställ - bäst i test

För att få en lyckad dag i skogen, oavsett vad du jagar eller vilken säsong det är, bör du alltid satsa på kläder för jakt som är tåliga och slitstarka. De ska klara både regn och rusk samt vara väl anpassade för den jakt du utövar. Vi har gjort ett jaktställ test på kända varumärken utifrån funktioner, egenskaper som andningsförmåga och vattenresistens i materialet samt rörlighet för att kunna utröna vilket som är bäst.

Innehåll visa

1. Härkila lynx jaktställ

5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Härkila är ett klassiskt varumärke och som många jägare håller högt. Exempelvis Lynx är ett jaktställ Härkila har som är tillverkat i ljudlöst stretchmaterial och är utrustat med ett HWS®-membran. Det innebär ett vattentätt och ventilerat ställ för jakt. Här finns praktiska funktioner som justeringar i ärm- och benslut, vattentäta dragkedjor och ventilation under armarna. Både jacka och byxa är utrustade med ett flertal fickor med bland annat en praktisk ficka i jackan med gummerat hål för antennen. Byxan har en smart patronhållare på benet. Byxorna har dessutom snölås och ventilationsöppningar, samt att vidden vid knävecken kan justeras. Ett jaktställ camouflage i grön/beige färg som gör att du lätt smälter in i naturen.

Egenskaper de jaktkläder Härkila erbjuder:

 • Hög kvalitet
 • Andningsförmåga
 • Vattentäthet
 • Tysta
 • Komfortabla
 • Praktiska funktioner

Prismässigt ligger stället i mellanklassen och tack vare priset och vad du får har vi utsett det till vinnare i vårt test.

2. Pinewood jaktställ

4,8/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Pinewood är ett varumärke som har kläder för herr, dam och barn. Bland annat har de jaktställ Pinewood Wolf Lite Ap/Blaze i sitt sortiment, ett prisvärt ställ för dig som har lite lägre budget.

Det här jaktstället är vind- och vattentätt samt smutsavvisande tack vare membranet Bionic Eco Finish® för att klara jaktdagar i ett hårt nordiskt klimat. Jaktstället är lätt och mycket följsamt, vilket gör att det passar även till hundförare som rör sig mycket i markerna. Jackan är en något längre modell och har ett flertal fodrade fickor. Här finns fickor till kartor, radio samt fickor med ammunitionshållare för både kula och hagel. Byxor och jacka är bra ventilerade för att kunna öka luftgenomströmningen och värmeutsläpp. Ärmslut och benslut är reglerbara för bättre komfort. Det är slitstark med extra förstärkning. Färgen är brun/orange, vilket är praktiskt för hundförare som behöver jaktställ i en signalfärg.

För kvinnor finns det Pinewood jaktställ dam men där du kombinerar byxa och jacka separat för att få ett komplett ställ. Det här är ett bra varumärke när hela familjen behöver kläder för jakt.

3. Swedteam jaktställ

4,7/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Swedteam har legat i topp när det gäller val av jaktplagg och de erbjuder bland annat högkvalitativa vinter jaktställ. Bland annat Ridge Zero Coverset i DESOLVE® Zero i camouflagefärg vitt/grått är ett populärt val. Det är tillverkat i ett lätt material som ger bra rörelseförmåga. Stället har både justerbara benslut och ärmslut. Jaktstället har bra andningsförmåga och det kommer med ett flertal fickor, samt YKK-dragkedja. Det finns både rymliga framfickor, GPS-fickor och en smart ficka för jaktradion. För dig med en lite mindre budget är det här ett mycket prisvärt ställ.

4. Fjällräven jaktställ

4,6/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Fjällräven är nog det mest klassiska varumärket på den skandinaviska marknaden. De har ett enormt utbud av olika friluftskläder och kläder för jakt. Deras Fjällräven Drev Set är exempelvis ett jaktställ i mellanprisklassen och består av Drev Jacket samt Drev Pant. Jackan är utrustad med ett foder på utsatta partier som är vattentätt. Både jackan och byxorna har ett flertal praktiska fickor. Även byxan har förstärkning för att vara vattentät på knän och bak. Bensluten kan justeras och byxorna har dessutom en kängkrok. Jaktstället är lättviktigt och vindtätt vilket ger en komfortabel jakt. Den mossgröna färgen gör att du smälter väl in i naturen. Det här varumärket är alltid ett smart val för att få högkvalitativa kläder som är slitstarka.

5. Pumori jaktställ

4,5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Varumärket Pumori är ett relativt nytt varumärke som satsar på både jakt och andra kläder för ett aktivt utomhusliv. De har samarbetat med erfarna jägare för att få fram kläder som tål det nordiska klimatet. Bland annat har de jaktstället Pumori Sarek. Det finns för både dam och herr, där vi anser att för dam är det bland de bästa. Jaktstället har både ventilationsfickor och justerbar huva för att kunna anpassa till temperaturer och aktiviteter. Jackan är utrustad med radiofickor på bägge sidor för att passa både högerskyttar och vänsterskyttar. Materialet är tyst, perfekt för smygjakt eller hundförare. Ärmslut och benslut är justerbara. Byxorna har även snölås och YKK-dragkedjor. Det här är ett mycket bra ställ, särskilt rekommenderar vi det för kvinnor.

5. Alaska shooterking jaktställ

4,3/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Vår bubblare kommer från shooterking jaktkläder och är ett mycket bra val för kvinnor. Jaktställ Shooterking lynx finns bland annat i figursytt LadyFit. Rain-Stop®-membran gör det 100 % vatten- och vindtätt men har ändå en bra andningsförmåga. YKK-blixtlås ökar vattentätheten. Det är ett slitstarkt mångsidigt ställ med förstärkningar, justerbara ärm- och benslut samt en HiDry™-ytbehandling. Det här är ett mycket bra val för dig som vill ha ett ställ som passar både för jakten, fisket och dina skogsvandringar.

Jaktbutik.net

Att tänka på när du köper jaktställ

Det finns en del saker som du bör ha i åtanke när du väljer vilka jaktkläder du ska köpa. Fel sorts kläder kan förstöra en hel jaktdag om du blir kall, våt eller känner dig obekväm. Om du inte behöver ett helt jaktställ och bara behöver en jaktjacka eller jaktbyxa så kan du klicka här!

Välj rätt jaktställ för den jakt du utövar

Du bör alltid välja ett ställ som passar för den jakttyp du utövar, men vad som gäller för samtliga jaktformer är att ha många och rymliga fickor för att få plats med utrustning.

 • Sitter på pass – Du är vanligtvis stillasittande under längre perioder. Då passar oftast ett 2-lagersjaktställ som är fodrat och som har ett vattentätt membran för att hålla dig varm och torr.
 • Hundförare – Som hundförare rör du dig ofta i tuff terräng. Då passar ett 3-lagersjaktställ i så kallat skalmaterial bra. Det ger god andningsförmåga, slitstyrka och ventilationsmöjligheter. Du bör även välja ett ställ i signalfärger så att du syns för dina jaktkamrater.
 • Vildsvinsjakt – Jagar du vildsvin bör du satsa på jaktkläder som har förstärkningar och är tåliga om du skulle komma för nära jaktbytet.

Skalplagg och membran

Kläder för jakt måste ha rätt membran för att kunna skydda mot väta, föra bort fukt och ge bra andningsförmåga. Beroende på var membranet är placerat anges plagget som 2-lager där membranet är laminerat med ytterskalet eller 3-lager där membranet är laminerat mot innertyget. Här uppleves ofta 3-lagersplagg som ett tunnare skalplagg och packas lätt ihop. 2-lagersplagg är något tjockare men även varmare.

Material, utseende och färg

Det är viktigt att du syns i skogen, särskilt för hundförare under drevjakt. För att vara synlig för de skyttar som sitter på pass bör du välja en signalfärg. Camouflagefärgade kläder är bra val vid exempelvis fågeljakt för att undvika att bli upptäckt. Jagar du klövvilt kan du välja camouflagekläder i signalfärg eftersom detta vilt saknar färgseende. Se även till att materialet är tyst och inte prasslar när du rör dig eller stryker emot grenar och trädstammar.

Välj rätt storlek

Det är viktigt att välja rätt storlek. Jaktkläder som sitter för trångt blir inte bara obekväma, de hindrar dig från att lägga an ditt vapen rätt.

 • Jaktställ barn – Barn växer snabbt och de har inte samma behov av att kunna ha rörelsefriheten för vapen. Därför kan du köpa lite större storlek men jaktstället måste ändå ge rörelsefrihet, kännas bekvämt och hålla barnet varmt och torrt.
 • Jaktställ dam – Som kvinna bör du tänka på att bysten måste få plats så att överdelen inte stramar. Jaktkläder för dam brukar ha något högre midja i byxorna, något kortare ben, mer utsvängda höfter samt att axelpartiet på överdelen är något smalare än för jaktkläder herr.
 • Jaktställ herr – Det största sortimentet finns för herrar vilket därför ger ett större urval. Här bör du tänka på att axelpartiet inte stramar, att jackan är rymlig över buken och att längden på ärmar och ben är tillräcklig.

När det gäller jaktställ vinter säsongen så rekommenderas flera lager hellre än ett tjockt vinterjaktställ. Om du jagar långt norr över kan det behövas tjockt fodrade kläder för att klara kylan om du sitter eller ligger på pass.

Rea jaktkläder

Ett tips är att ta en titt hos olika jaktkläder outlet som ofta har reducerade priser. Det brukar dessutom ofta vara jaktkläder rea. Så om du exempelvis söker efter ett fodrat jaktställ passa på att titta på den vinter jaktställ rea som brukar hållas på våren.

FAQ

Är billiga jaktställ sämre?

Nej, absolut inte. Du kan även hitta många dyrare ställ på rea.

Kan jag som kvinnan köpa herrjaktställ?

Ja, givetvis om din kroppsform tillåter det. Många kvinnor gör det?

Författare & testare

Thomas Ekberg

Thomas Ekberg

Thomas har lång erfarenhet inom jakt och är en av våra produkttestare för jaktbutik.net. Thomas är mycket noggrann i sina tester för att ge våra läsare en tydlig bild av verkligheten!

Vill du läsa mer? Se våra blogginlägg nedan!