Jaktbutik.net

Jaktradio - Bäst i test

Vi tycker att det ska vara både enkelt och smidigt att använda en jaktradio när du ska ut med ditt jaktlag. Vi har testat olika modeller, både de som är billigare och har de nödvändigaste funktionerna som du behöver ute i skogen, men även andra modeller som har många extra funktioner som gps, sms och bluetooth. Vilken som är den bästa jaktradio för dig beror på hur ofta du jagar och vilka behov du har när du är ute. Vi hoppas att du med våran köpguide och vårat test kan hitta den modell som passar dig och dina behov bäst. Läs vidare för att ta reda på varför Lafayetts jaktradio blev vår testvinnare och vilken radio som är vårat bästa budgetalternativ.

Innehåll visa

1. LAFAYETTE SMART JAKTPAKET 31MHZ & 155mhz

5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Vår testvinnare är kombipaket 31 & 155 Mhz från Lafayette då den har allt du kan tänkas behöva när du ska ut och jaga. Det är en jaktradio med bluetooth och sms så att du enkelt och tyst kan kommunicera med de andra i ditt jaktlag. Radion är speciellt anpassad för dig som jagar mycket och därför behöver en länge räckvidd. Den är strömsnål och har väldigt bra batteritid jämfört med många andra jaktradios har. Utsidan är täckt i metall så att den är slitstark och stryktålig, så du behöver inte oroa dig om du skulle tappa den i backen. Radion kommer i en smidig väska med laddare och alla tillbehör du kan tänkas behöva. Den här jaktradion kommer inte att göra dig eller ditt jaktlag besvikna.

Funktioner:

 • Frekevens 155 MHz
 • Vattentät
 • Strömsnål
 • Slitstark
 • SMS
 • Bluetooth

2. ICOM PROHUNT D52

4,8/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

På andra plats i vårat bäst i test av jaktradio hittar du Icoms Prohunt D52 modell. Det är en liten radio som både är analog och digital. Dessutom klarar den IDAS-tekniken. En annan bra sak är att trotts att den är liten så har den många bra funktioner. Du kan exempelvis spela in både inkommande och utgående anrop från radion. Den har en extra snabb scanningfunktion som gör att du snabbt hittar de kanaler du behöver. Den är vattentät, har en tydlig LCD skärm, många jaktkanaler och bluetooth. Jaktradio icom är ett litet, smidigt och bra val.

Funktioner:

 • Frekvens 155 MHz
 • Bluetooth
 • Vikt 230 g
 • Vattentät

3. PROHUNT BASIC DIGITAL JAKTPAKET 155MHZ SVART

4,7/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

På tredje plats har vi valt Pro Hunts Basig digital jaktpaket. Det är en bra jakt radio som ligger lite lägre i pris än de andra modellerna. Den har många olika funktioner och kanaler och den är gjord för att klara både analog- och digital kommunikation på 155MHz. Den väger bara 240 gram, batteri och antenn inkluderat, vilket gör den väldigt lätt och smidig att ha med ut. Dess chassi är helgjutet och robust och radion är dessutom helt vattentät.

Funktioner:

 • Frekvens 155 MHz
 • Ställbar batterisparfunktion
 • Helgjutet chassi
 • Ljudförstärkare
 • Lång batteritid

4. ZODIAC BASIC PRO 155 – Budgetalternativ

4,6/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Vi vill givetvis även ha med ett bra budgetalternativ i vårat bäst i test. I den har kategorin har vi valt en jaktradio från Zodiac som vinnare. Det är en liten, smidig och billig jaktradio som passar dig som är nybörjare eller dig som inte vill lägga så mycket pengar på en jaktradio. Det är en jaktradio 155 MHz som har hög IP klassning och tydlig display. Zodiac komradio kommer med batteri, antenn, laddare och bältesclip så att du har allt du behöver när du ska ge dig ut i skogen. Jaktradio zodiac är ett urmärktt val för dig som inte vill lägga för mycket pengar på en radio men ändå få en bra produkt.

Funktioner:

 • Liten och smidig
 • Passar med många tillbehör
 • IP65
 • Kraftigt Li-Ion batteri på 2.600mAh
 • Bra och tydlig display
Jaktbutik.net

Vad är en jaktradio?

Vad är en jaktradio?

För att jakt i ett jaktlag ska fungera på ett smidigt och enkelt sätt krävs bra kommunikation och det är här en jaktradio kommer in i bilden. När du är ute på jakt är en jaktradio ett ovärderligt verktyg att ha med dig under jakten. Tack vare radion kan du hålla kontakten med jaktlaget på ett smidigt sätt. Den kan även vara en livräddare när olyckan är framme. Den kan även vara bra att använda för att berätta för jaktkamraterna att ett djur är på ingång eller liknande.

En jaktradio kan liknas med en walkie- talkie men är anpassad för frekvensen som den används för. Den kan även ha andra funktioner som är lämpliga vid jakt såsom kanalval, viska funktioner, lång batteritid, stöt-och fukttåliga med mera.

Du pratar genom att trycka in sändningsknappen och den sitter oftast på vänster sida på jaktradion. Har du anslutit någon form av hörlurstillbehör har de oftast extern mikrofon med tillhörande sänd knapp.

Vem behöver en jaktradio?

För dig som jagar behöver du en jaktradio om du befinner dig utanför räckvidden för en mobilmast eller om du snabbt behöver kontakta en jaktkamrat när du inte har tid att ta upp din telefon och slå in ett telefonnummer. Det kan röra sig om när du får syn på ett byte som du inte vill skrämma bort eller om batteriet på din mobiltelefon tar slut.

Namnet jaktradio antyder att man bara använder radion till jakt men det är även andra som använder den så som skogsbrukare och viltvårdare. Även de som ägnar sig åt friluftsliv såsom vandring men även de som är ute i nya miljöer exempelvis för att plocka svamp.

Många tror att mobiltelefonen fungerar både som kommunikation och vägvisning via GPS men det är inte alltid det går att räkna med speciellt inte högt uppe i fjället eller inne i de djupa skogarna.

Du som vandrar bör även ha en radio med dig då det kan uppstå akuta situationer eller att använda för att kommunicera med varandra om du exempelvis går vilse. Radion används även av viltvårdare samt vid skogsbruk.

Hur fungerar en jaktradio?

Alla de personer som har samma kanal inställd på sin jaktradio kan höra varandra. Det kan dock finnas någon forn av tonkodning i jaktradion som gör att man slipper att höra andra jaktlag som använder sig av samma kanal. Detta kan även bidra till att vissa former av störningar minskar.

Skillnaden på en bra och en väldigt bra jaktradion beror bland annat på om den har bra tonkodning, tålighet mot väder, vind, start effekt och lång räckvidd.

Signalerna skickat visa olika frekvenser och de tas emot via jaktradions mottagare.

Vad kan påverka radions räckvidd?

Det finns vissa saker som kan påverka radions räckvidd och några av dem har vi listat här nedan och kan vara bra för dig att veta.

 • Yttre faktorer: Dämpande omgivningar påverkar. Signalen dämpas minst på öppna och fri ytor. Befinner du dig i tät skog så kommer det innebära att räckvidden blir försämrad. Även åska, snöfall, fuktighet kan påverka räckvidden. Radion kan även störas av elektronik såsom belysning eller från järnvägar.
 • Handhavande: Vilken position du befinner dig i kan spela stor roll. Bästa räckvidden får du om du håller radion i handen. Räckvidden kan bli påverkad om du ligger ner jämfört med om du står upp.
 • Bluetooth: Om förbindelsen mellan Bluetooth enheten och radion bryts kan det påverka räckvidden. Försök alltid hålla enheterna nära varandra så de inte tappar kopplingen mellan varandra.
 • Radioantennen: Är antennen är skadad eller avbruten tappar den en stor del av sin räckvidd.
 • Batteri: Något som kan vara bra att känna till är att batteriet påverkar signalens styrka. Batteriet ska vara fulladdat och även hållas varmt. Kyla minskar batteriets kapacitet. Livslängden på batteriet beror bland annat på hur många laddningar som görs men även på hur gammalt batteriet är.

Vilka olika sorters jaktradio finns?

Det finns ett enormt stort utbud när det gäller jaktradio där det finns flera olika funktioner, storlekar, frekvenser med mera.

Det finns olika frekvenser när du väljer radio och vilken du ska välja beror till stor del på vad de andra i ditt jaktlag använder men även på vilka geografiska områden du ska använda den i. Idag använder sig de flesta jägare av jaktradio 155 mHz, dessa har en kortare antenn och gör dem smidigare att ha med sig. Det finns även jaktradio 31 mHz och vissa hävdar att dessa ska fungera bättre i kuperad terräng, dock råder det delade meningar om detta.

Många av tillverkarna har ger indikationer på att flera modeller även ska gå över till att sända digitalt. Zodiac är en av många tillverkare och de har tillverkat Zodiac jaktradio sedan 1963 och erbjuder även modeller som klarar av både 155 mHz och 31 mHz frekvens.

Vilka fördelar finns?

När vi kommer till fördelar kan vi hitta många. En jaktradio används som vi tidigare nämnt när medlemmar i jaktlaget ska kommunicera med varandra. Men den kan även användas som kontakt med SOS-alarm eller någon annan som kan hjälpa till om olyckan skulle vara framme.

Den kan bidra till att du alltid kan behålla kontakten med dina jaktkamrater eller med dina vänner som du är ute på vandring med. Klimatet kan snabbt svänga ute i naturen och det är viktigt att du är förberedd och kan kommunicera med andra. När du gått vilse kan en radio vara din livlina.

Du behöver heller inte använda dig av något kontantkort eller abonnemang och det är gratis att använda. Radion kan dessutom användas för att prata flera stycken, alla på samma kanal kan alltså kommunicera med varandra och samtidigt höra allt som sägs av de andra.

En annan stort fördel är att radion är oberoende av mobiltäckningen och funkar bra överallt, så länge du är inom räckvidden.

Vad säger lagen om komradio och radiokommunikation?

Det är PTS, Post och Telestyrelsen som reglerar radiokommunikationen i Sverige. De bestämmer vilka radiofrekvenser som får lov att användas, vem som får använda dem och vad de får användas till.

Det finns tillståndsfria frekvenser för komradio jakt som alla får använda så länge som din utrustning är godkänd och du följer PTS föreskrifter.

Köpguide

Det finns många olika modeller av jaktradio att välja mellan men egenskaper som batteritid, storlek och funktionalitet är några faktorer som kan vara bra att titta på innan du bestämmer dig för vilken radio du ska välja. Vi har listat några faktorer som du kan undersöka innan du bestämmer dig för vilken radio som blir bäst för dig.

Frekvens: Du behöver har koll på vilken frekvens som jaktradion behöver ligga på. Det finns produkter som klarar av flera olika frekvenser samtidigt men det finns även de modellerna som endast använder sig av en frekvens.

Radion behöver ligga på samma frekvens som den du vill kommunicera med för att fungera. Det finns sammanlagt 26 olika kanaler och 21 av dem är riktade till jägare på jakt. Utöver dessa kanaler finns även ett fritt frekvensområde på 155 mHz och 31 mHz.

Även jaktradio bluetooth kan vara en bra funktion om du vill koppla ihop tillbehör trådlöst till radion.

Testa jaktradion: Innan du beger dig ut på jakt eller innan köp om det är möjligt, så testa jaktradion. Du kan testa den ganska enkelt genom att ta med dig en kompis ut på promenad och dela upp er. Testa hur radion fungerar både på kortare och längre avstånd. Om du kan så testa även jaktradion under olika typer av väderförhållanden.

Användarvänlighet: Det ska vara enkelt att använda en jaktradio den ska inte ha massor med onödiga funktioner och knappar. Det är bättre du använder en radio som har få knappar och som du enkelt kan använda när du behöver det. Hela poängen är ju att den ska vara smidig att använda, annars kunde du lika gärna använt din mobil.

Batteritid: Batteritid kan ha spela en stor roll speciellt om du är ute på längre pass. Självklart vill du att batteriet ska räcka under hela passet. De flesta jaktradio har idag ett bra batteri med lång batteritid. Men självklart kan batteritiden variera mellan olika modeller.

Räckvidd: Innebär hur långt radion räcker för att kunna kommunicera med andra. Om det är någon som befinner sig utom räckvidd kommer du inte kunna att få kontakt med denna personen. Exakta uppgifter om räckvidden brukar stå specificerat i produktbeskrivningen.

Är jaktmarkerna stora är det bra att välja en radio som har stor räckvidd. Räckvidden kan påverkas av yttre faktorer, handhavande, radioantennen, batteriet samt bluetooth. Det är aldrig fel med en radio som har stor räckvidd.

Vikt och storlek: Mindre enheter är ofta mer budgetvänliga, glider lätt in i en väska eller fästes i bältet dock kan de ha förre funktioner. Större enheter brukar ha stöttålig konstruktion, väger mer men är mer robusta.

NOAA varningar: Det finns en stor möjlighet att du någon gång råkar på hemskt väder. Väder kan skifta snabbt när du är ute. Om din jaktradio kan ge dig NOAA varningar kommer du att känna till de kommande väderförhållandena i förväg och ha tid på dig att göra förberedelser inför väderomslaget.

Faroalarm: Jaktradion kan ta emot nödvarningar om exempelvis brand. Du kan även skicka ut en nödsituationslarm eller lokaliseringssignal om du hamnar i en nödsituation.

Pris: Det finns ett stort utbud av radio på marknaden och visa lämpar sig bättre än andra för jakt. De kommer även med olika prislappar, från budgetradio till premiumprodukter som kostar upp emot 4 000 kronor. Jämför olika radio och se vad du får för pengarna.

Jämför alltid olika radio med varandra och se vad du får för priset.

Viskafunktion: Vissa av jaktradio har viska funktion som innebär att du kan viska men ändå höras tydligt hos dina kamrater.

Jämförelse: Jämför olika radio och titta på vilka funktioner du får för priset. Se vilken som är mest prisvärd och som samtidigt täcker behoven som du har. Det är inte fel att titta på olika recensioner, bäst i test och även läsa om andra användares upplevelser samt vad de sätter för betyg på radion.

Sammanfattning

Visst hade det varit perfekt om det bara fanns en typ av jaktradio som klarade allt och hade alla funktioner. Oavsett hur bra det låter hade det troligen inte varit lika bra i praktiken. Den hade blivit svår att hantera och det hade tagit för långt tid att använda. Därför är det viktigt att välja en radio som verkligen passar dig och ditt behov. Välj en radio som har de funktionerna som du behöver och inte en massa extra funktioner som du inte kommer att ha användning för.

En jaktradio är väldigt smart att ha med sig ut när du ska jaga. Den kommer underlätta enormt och vara ett smidigt sätt för dig att kommunicera med andra personer i jaktlaget. Var dock noga med att välja en radio med rätt frekvens när du köper en, annars kan du inte kommunicera med de andra. Det är inte bara för jägare en radio kan vara bra utan även för dig som vandrar, är viltvårdare eller arbetat med skogsbruk. Den är även bra för dig som ska besöka nya ställen som du inte är bekant med. Det kan exempelvis vara när du ska ut och leta svamp i en för dig ny skog.

Radion kan fungera som livlina för dig om du råkar ut för någon olycka exempelvis och behöver komma i kontakt med någon som kan hjälpa dig.

FAQ

Vem kan vara i behov av en jaktradio?

Det vanligaste användarområdet är just för jakt som man kan tyda från namnet men den kan även vara bra för dig som vandrar, är ute på nytt område, viltvårdare eller för skogsbruk. Radion har många fördelar och användningsområden.

Vad ska jag tänka på innan jag bestämmer mig för vilken radio jag ska ha?

Först och främst måste du veta vilket behov du har, hur och var ska du använda radion och vilken frekvens måste den klara av. Därefter kan du fundera ut vilka funktioner som är ett måste för dig och jämför sedan olika radio med varandra för att se vilken som är mest prisvärd och täcker ditt behov.

Författare & testare

Thomas Ekberg

Thomas Ekberg

Thomas har lång erfarenhet inom jakt och är en av våra produkttestare för jaktbutik.net. Thomas är mycket noggrann i sina tester för att ge våra läsare en tydlig bild av verkligheten!

Vill du läsa mer? Se våra blogginlägg nedan!