Jaktbutik.net

Jaktradio - BĂ€st i test

Vi tycker att det ska vara bÄde enkelt och smidigt att anvÀnda en jaktradio nÀr du ska ut med ditt jaktlag. Vi har testat olika modeller, bÄde de som Àr billigare och har de nödvÀndigaste funktionerna som du behöver ute i skogen, men Àven andra modeller som har mÄnga extra funktioner som gps, sms och bluetooth. Vilken som Àr den bÀsta jaktradio för dig beror pÄ hur ofta du jagar och vilka behov du har nÀr du Àr ute. Vi hoppas att du med vÄran köpguide och vÄrat test kan hitta den modell som passar dig och dina behov bÀst. LÀs vidare för att ta reda pÄ varför Lafayetts jaktradio blev vÄr testvinnare och vilken radio som Àr vÄrat bÀsta budgetalternativ.

InnehÄll visa

1. LAFAYETTE SMART JAKTPAKET 31MHZ & 155mhz

5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

VÄr testvinnare Àr kombipaket 31 & 155 Mhz frÄn Lafayette dÄ den har allt du kan tÀnkas behöva nÀr du ska ut och jaga. Det Àr en jaktradio med bluetooth och sms sÄ att du enkelt och tyst kan kommunicera med de andra i ditt jaktlag. Radion Àr speciellt anpassad för dig som jagar mycket och dÀrför behöver en lÀnge rÀckvidd. Den Àr strömsnÄl och har vÀldigt bra batteritid jÀmfört med mÄnga andra jaktradios har. Utsidan Àr tÀckt i metall sÄ att den Àr slitstark och stryktÄlig, sÄ du behöver inte oroa dig om du skulle tappa den i backen. Radion kommer i en smidig vÀska med laddare och alla tillbehör du kan tÀnkas behöva. Den hÀr jaktradion kommer inte att göra dig eller ditt jaktlag besvikna.

Funktioner:

 • Frekevens 155 MHz
 • VattentĂ€t
 • StrömsnĂ„l
 • Slitstark
 • SMS
 • Bluetooth

2. ICOM PROHUNT D52

4,8/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

PÄ andra plats i vÄrat bÀst i test av jaktradio hittar du Icoms Prohunt D52 modell. Det Àr en liten radio som bÄde Àr analog och digital. Dessutom klarar den IDAS-tekniken. En annan bra sak Àr att trotts att den Àr liten sÄ har den mÄnga bra funktioner. Du kan exempelvis spela in bÄde inkommande och utgÄende anrop frÄn radion. Den har en extra snabb scanningfunktion som gör att du snabbt hittar de kanaler du behöver. Den Àr vattentÀt, har en tydlig LCD skÀrm, mÄnga jaktkanaler och bluetooth. Jaktradio icom Àr ett litet, smidigt och bra val.

Funktioner:

 • Frekvens 155 MHz
 • Bluetooth
 • Vikt 230 g
 • VattentĂ€t

3. PROHUNT BASIC DIGITAL JAKTPAKET 155MHZ SVART

4,7/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

PÄ tredje plats har vi valt Pro Hunts Basig digital jaktpaket. Det Àr en bra jakt radio som ligger lite lÀgre i pris Àn de andra modellerna. Den har mÄnga olika funktioner och kanaler och den Àr gjord för att klara bÄde analog- och digital kommunikation pÄ 155MHz. Den vÀger bara 240 gram, batteri och antenn inkluderat, vilket gör den vÀldigt lÀtt och smidig att ha med ut. Dess chassi Àr helgjutet och robust och radion Àr dessutom helt vattentÀt.

Funktioner:

 • Frekvens 155 MHz
 • StĂ€llbar batterisparfunktion
 • Helgjutet chassi
 • LjudförstĂ€rkare
 • LĂ„ng batteritid

4. ZODIAC BASIC PRO 155 – Budgetalternativ

4,6/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Vi vill givetvis Àven ha med ett bra budgetalternativ i vÄrat bÀst i test. I den har kategorin har vi valt en jaktradio frÄn Zodiac som vinnare. Det Àr en liten, smidig och billig jaktradio som passar dig som Àr nybörjare eller dig som inte vill lÀgga sÄ mycket pengar pÄ en jaktradio. Det Àr en jaktradio 155 MHz som har hög IP klassning och tydlig display. Zodiac komradio kommer med batteri, antenn, laddare och bÀltesclip sÄ att du har allt du behöver nÀr du ska ge dig ut i skogen. Jaktradio zodiac Àr ett urmÀrktt val för dig som inte vill lÀgga för mycket pengar pÄ en radio men ÀndÄ fÄ en bra produkt.

Funktioner:

 • Liten och smidig
 • Passar med mĂ„nga tillbehör
 • IP65
 • Kraftigt Li-Ion batteri pĂ„ 2.600mAh
 • Bra och tydlig display
Jaktbutik.net

Vad Àr en jaktradio?

Vad Àr en jaktradio?

För att jakt i ett jaktlag ska fungera pÄ ett smidigt och enkelt sÀtt krÀvs bra kommunikation och det Àr hÀr en jaktradio kommer in i bilden. NÀr du Àr ute pÄ jakt Àr en jaktradio ett ovÀrderligt verktyg att ha med dig under jakten. Tack vare radion kan du hÄlla kontakten med jaktlaget pÄ ett smidigt sÀtt. Den kan Àven vara en livrÀddare nÀr olyckan Àr framme. Den kan Àven vara bra att anvÀnda för att berÀtta för jaktkamraterna att ett djur Àr pÄ ingÄng eller liknande.

En jaktradio kan liknas med en walkie- talkie men Àr anpassad för frekvensen som den anvÀnds för. Den kan Àven ha andra funktioner som Àr lÀmpliga vid jakt sÄsom kanalval, viska funktioner, lÄng batteritid, stöt-och fukttÄliga med mera.

Du pratar genom att trycka in sÀndningsknappen och den sitter oftast pÄ vÀnster sida pÄ jaktradion. Har du anslutit nÄgon form av hörlurstillbehör har de oftast extern mikrofon med tillhörande sÀnd knapp.

Vem behöver en jaktradio?

För dig som jagar behöver du en jaktradio om du befinner dig utanför rÀckvidden för en mobilmast eller om du snabbt behöver kontakta en jaktkamrat nÀr du inte har tid att ta upp din telefon och slÄ in ett telefonnummer. Det kan röra sig om nÀr du fÄr syn pÄ ett byte som du inte vill skrÀmma bort eller om batteriet pÄ din mobiltelefon tar slut.

Namnet jaktradio antyder att man bara anvĂ€nder radion till jakt men det Ă€r Ă€ven andra som anvĂ€nder den sĂ„ som skogsbrukare och viltvĂ„rdare. Även de som Ă€gnar sig Ă„t friluftsliv sĂ„som vandring men Ă€ven de som Ă€r ute i nya miljöer exempelvis för att plocka svamp.

MÄnga tror att mobiltelefonen fungerar bÄde som kommunikation och vÀgvisning via GPS men det Àr inte alltid det gÄr att rÀkna med speciellt inte högt uppe i fjÀllet eller inne i de djupa skogarna.

Du som vandrar bör Àven ha en radio med dig dÄ det kan uppstÄ akuta situationer eller att anvÀnda för att kommunicera med varandra om du exempelvis gÄr vilse. Radion anvÀnds Àven av viltvÄrdare samt vid skogsbruk.

Hur fungerar en jaktradio?

Alla de personer som har samma kanal instÀlld pÄ sin jaktradio kan höra varandra. Det kan dock finnas nÄgon forn av tonkodning i jaktradion som gör att man slipper att höra andra jaktlag som anvÀnder sig av samma kanal. Detta kan Àven bidra till att vissa former av störningar minskar.

Skillnaden pÄ en bra och en vÀldigt bra jaktradion beror bland annat pÄ om den har bra tonkodning, tÄlighet mot vÀder, vind, start effekt och lÄng rÀckvidd.

Signalerna skickat visa olika frekvenser och de tas emot via jaktradions mottagare.

Vad kan pÄverka radions rÀckvidd?

Det finns vissa saker som kan pÄverka radions rÀckvidd och nÄgra av dem har vi listat hÀr nedan och kan vara bra för dig att veta.

 • Yttre faktorer: DĂ€mpande omgivningar pĂ„verkar. Signalen dĂ€mpas minst pĂ„ öppna och fri ytor. Befinner du dig i tĂ€t skog sĂ„ kommer det innebĂ€ra att rĂ€ckvidden blir försĂ€mrad. Även Ă„ska, snöfall, fuktighet kan pĂ„verka rĂ€ckvidden. Radion kan Ă€ven störas av elektronik sĂ„som belysning eller frĂ„n jĂ€rnvĂ€gar.
 • Handhavande: Vilken position du befinner dig i kan spela stor roll. BĂ€sta rĂ€ckvidden fĂ„r du om du hĂ„ller radion i handen. RĂ€ckvidden kan bli pĂ„verkad om du ligger ner jĂ€mfört med om du stĂ„r upp.
 • Bluetooth: Om förbindelsen mellan Bluetooth enheten och radion bryts kan det pĂ„verka rĂ€ckvidden. Försök alltid hĂ„lla enheterna nĂ€ra varandra sĂ„ de inte tappar kopplingen mellan varandra.
 • Radioantennen: Är antennen Ă€r skadad eller avbruten tappar den en stor del av sin rĂ€ckvidd.
 • Batteri: NĂ„got som kan vara bra att kĂ€nna till Ă€r att batteriet pĂ„verkar signalens styrka. Batteriet ska vara fulladdat och Ă€ven hĂ„llas varmt. Kyla minskar batteriets kapacitet. LivslĂ€ngden pĂ„ batteriet beror bland annat pĂ„ hur mĂ„nga laddningar som görs men Ă€ven pĂ„ hur gammalt batteriet Ă€r.

Vilka olika sorters jaktradio finns?

Det finns ett enormt stort utbud nÀr det gÀller jaktradio dÀr det finns flera olika funktioner, storlekar, frekvenser med mera.

Det finns olika frekvenser nÀr du vÀljer radio och vilken du ska vÀlja beror till stor del pÄ vad de andra i ditt jaktlag anvÀnder men Àven pÄ vilka geografiska omrÄden du ska anvÀnda den i. Idag anvÀnder sig de flesta jÀgare av jaktradio 155 mHz, dessa har en kortare antenn och gör dem smidigare att ha med sig. Det finns Àven jaktradio 31 mHz och vissa hÀvdar att dessa ska fungera bÀttre i kuperad terrÀng, dock rÄder det delade meningar om detta.

MÄnga av tillverkarna har ger indikationer pÄ att flera modeller Àven ska gÄ över till att sÀnda digitalt. Zodiac Àr en av mÄnga tillverkare och de har tillverkat Zodiac jaktradio sedan 1963 och erbjuder Àven modeller som klarar av bÄde 155 mHz och 31 mHz frekvens.

Vilka fördelar finns?

NÀr vi kommer till fördelar kan vi hitta mÄnga. En jaktradio anvÀnds som vi tidigare nÀmnt nÀr medlemmar i jaktlaget ska kommunicera med varandra. Men den kan Àven anvÀndas som kontakt med SOS-alarm eller nÄgon annan som kan hjÀlpa till om olyckan skulle vara framme.

Den kan bidra till att du alltid kan behÄlla kontakten med dina jaktkamrater eller med dina vÀnner som du Àr ute pÄ vandring med. Klimatet kan snabbt svÀnga ute i naturen och det Àr viktigt att du Àr förberedd och kan kommunicera med andra. NÀr du gÄtt vilse kan en radio vara din livlina.

Du behöver heller inte anvÀnda dig av nÄgot kontantkort eller abonnemang och det Àr gratis att anvÀnda. Radion kan dessutom anvÀndas för att prata flera stycken, alla pÄ samma kanal kan alltsÄ kommunicera med varandra och samtidigt höra allt som sÀgs av de andra.

En annan stort fördel Àr att radion Àr oberoende av mobiltÀckningen och funkar bra överallt, sÄ lÀnge du Àr inom rÀckvidden.

Vad sÀger lagen om komradio och radiokommunikation?

Det Àr PTS, Post och Telestyrelsen som reglerar radiokommunikationen i Sverige. De bestÀmmer vilka radiofrekvenser som fÄr lov att anvÀndas, vem som fÄr anvÀnda dem och vad de fÄr anvÀndas till.

Det finns tillstÄndsfria frekvenser för komradio jakt som alla fÄr anvÀnda sÄ lÀnge som din utrustning Àr godkÀnd och du följer PTS föreskrifter.

Köpguide

Det finns mÄnga olika modeller av jaktradio att vÀlja mellan men egenskaper som batteritid, storlek och funktionalitet Àr nÄgra faktorer som kan vara bra att titta pÄ innan du bestÀmmer dig för vilken radio du ska vÀlja. Vi har listat nÄgra faktorer som du kan undersöka innan du bestÀmmer dig för vilken radio som blir bÀst för dig.

Frekvens: Du behöver har koll pÄ vilken frekvens som jaktradion behöver ligga pÄ. Det finns produkter som klarar av flera olika frekvenser samtidigt men det finns Àven de modellerna som endast anvÀnder sig av en frekvens.

Radion behöver ligga pÄ samma frekvens som den du vill kommunicera med för att fungera. Det finns sammanlagt 26 olika kanaler och 21 av dem Àr riktade till jÀgare pÄ jakt. Utöver dessa kanaler finns Àven ett fritt frekvensomrÄde pÄ 155 mHz och 31 mHz.

Även jaktradio bluetooth kan vara en bra funktion om du vill koppla ihop tillbehör trĂ„dlöst till radion.

Testa jaktradion: Innan du beger dig ut pÄ jakt eller innan köp om det Àr möjligt, sÄ testa jaktradion. Du kan testa den ganska enkelt genom att ta med dig en kompis ut pÄ promenad och dela upp er. Testa hur radion fungerar bÄde pÄ kortare och lÀngre avstÄnd. Om du kan sÄ testa Àven jaktradion under olika typer av vÀderförhÄllanden.

AnvÀndarvÀnlighet: Det ska vara enkelt att anvÀnda en jaktradio den ska inte ha massor med onödiga funktioner och knappar. Det Àr bÀttre du anvÀnder en radio som har fÄ knappar och som du enkelt kan anvÀnda nÀr du behöver det. Hela poÀngen Àr ju att den ska vara smidig att anvÀnda, annars kunde du lika gÀrna anvÀnt din mobil.

Batteritid: Batteritid kan ha spela en stor roll speciellt om du Àr ute pÄ lÀngre pass. SjÀlvklart vill du att batteriet ska rÀcka under hela passet. De flesta jaktradio har idag ett bra batteri med lÄng batteritid. Men sjÀlvklart kan batteritiden variera mellan olika modeller.

RÀckvidd: InnebÀr hur lÄngt radion rÀcker för att kunna kommunicera med andra. Om det Àr nÄgon som befinner sig utom rÀckvidd kommer du inte kunna att fÄ kontakt med denna personen. Exakta uppgifter om rÀckvidden brukar stÄ specificerat i produktbeskrivningen.

Är jaktmarkerna stora Ă€r det bra att vĂ€lja en radio som har stor rĂ€ckvidd. RĂ€ckvidden kan pĂ„verkas av yttre faktorer, handhavande, radioantennen, batteriet samt bluetooth. Det Ă€r aldrig fel med en radio som har stor rĂ€ckvidd.

Vikt och storlek: Mindre enheter Àr ofta mer budgetvÀnliga, glider lÀtt in i en vÀska eller fÀstes i bÀltet dock kan de ha förre funktioner. Större enheter brukar ha stöttÄlig konstruktion, vÀger mer men Àr mer robusta.

NOAA varningar: Det finns en stor möjlighet att du nÄgon gÄng rÄkar pÄ hemskt vÀder. VÀder kan skifta snabbt nÀr du Àr ute. Om din jaktradio kan ge dig NOAA varningar kommer du att kÀnna till de kommande vÀderförhÄllandena i förvÀg och ha tid pÄ dig att göra förberedelser inför vÀderomslaget.

Faroalarm: Jaktradion kan ta emot nödvarningar om exempelvis brand. Du kan Àven skicka ut en nödsituationslarm eller lokaliseringssignal om du hamnar i en nödsituation.

Pris: Det finns ett stort utbud av radio pÄ marknaden och visa lÀmpar sig bÀttre Àn andra för jakt. De kommer Àven med olika prislappar, frÄn budgetradio till premiumprodukter som kostar upp emot 4 000 kronor. JÀmför olika radio och se vad du fÄr för pengarna.

JÀmför alltid olika radio med varandra och se vad du fÄr för priset.

Viskafunktion: Vissa av jaktradio har viska funktion som innebÀr att du kan viska men ÀndÄ höras tydligt hos dina kamrater.

JÀmförelse: JÀmför olika radio och titta pÄ vilka funktioner du fÄr för priset. Se vilken som Àr mest prisvÀrd och som samtidigt tÀcker behoven som du har. Det Àr inte fel att titta pÄ olika recensioner, bÀst i test och Àven lÀsa om andra anvÀndares upplevelser samt vad de sÀtter för betyg pÄ radion.

Sammanfattning

Visst hade det varit perfekt om det bara fanns en typ av jaktradio som klarade allt och hade alla funktioner. Oavsett hur bra det lÄter hade det troligen inte varit lika bra i praktiken. Den hade blivit svÄr att hantera och det hade tagit för lÄngt tid att anvÀnda. DÀrför Àr det viktigt att vÀlja en radio som verkligen passar dig och ditt behov. VÀlj en radio som har de funktionerna som du behöver och inte en massa extra funktioner som du inte kommer att ha anvÀndning för.

En jaktradio Àr vÀldigt smart att ha med sig ut nÀr du ska jaga. Den kommer underlÀtta enormt och vara ett smidigt sÀtt för dig att kommunicera med andra personer i jaktlaget. Var dock noga med att vÀlja en radio med rÀtt frekvens nÀr du köper en, annars kan du inte kommunicera med de andra. Det Àr inte bara för jÀgare en radio kan vara bra utan Àven för dig som vandrar, Àr viltvÄrdare eller arbetat med skogsbruk. Den Àr Àven bra för dig som ska besöka nya stÀllen som du inte Àr bekant med. Det kan exempelvis vara nÀr du ska ut och leta svamp i en för dig ny skog.

Radion kan fungera som livlina för dig om du rÄkar ut för nÄgon olycka exempelvis och behöver komma i kontakt med nÄgon som kan hjÀlpa dig.

FAQ

Vem kan vara i behov av en jaktradio?

Det vanligaste anvÀndaromrÄdet Àr just för jakt som man kan tyda frÄn namnet men den kan Àven vara bra för dig som vandrar, Àr ute pÄ nytt omrÄde, viltvÄrdare eller för skogsbruk. Radion har mÄnga fördelar och anvÀndningsomrÄden.

Vad ska jag tÀnka pÄ innan jag bestÀmmer mig för vilken radio jag ska ha?

Först och frÀmst mÄste du veta vilket behov du har, hur och var ska du anvÀnda radion och vilken frekvens mÄste den klara av. DÀrefter kan du fundera ut vilka funktioner som Àr ett mÄste för dig och jÀmför sedan olika radio med varandra för att se vilken som Àr mest prisvÀrd och tÀcker ditt behov.

Författare & testare

Thomas Ekberg

Thomas Ekberg

Thomas har lÄng erfarenhet inom jakt och Àr en av vÄra produkttestare för jaktbutik.net. Thomas Àr mycket noggrann i sina tester för att ge vÄra lÀsare en tydlig bild av verkligheten!

Vill du lÀsa mer? Se vÄra blogginlÀgg nedan!