Jaktbutik.net

Vapenskåp - Bäst i test

Ett skåp för att förvara dina vapen är ett måste som alla jägare och vapenägare ska ha hemma eller i jaktstugan. Det är riktigt farligt att ha skjutvapen liggandes på platser där andra kan komma åt dem, vilket är anledningen till att de ska vara inlåsta. Vi alla vet att vapen är farliga om de hamnar i fel händer så se till att förvara dina vapen i ett säkert skåp så att vare sig barn eller inbrottstjuvar kan komma åt dem. I den här artikeln kommer vi att förklara vad ett vapenskåp är och gå igenom några saker som är bra att tänka på innan du köper ett skåp för dina vapen. Förutom en köpguide så kommer vi även presentera våra tre toppval som blivit bäst i test samt ett bra budgetalternativ.

Vapenskåp test

Vapenskåp testI vårat test har vi valt att enbart ha med produkter från Scandinavian Safe och Nor-Lyx. Båda är välkända märken och alla deras skåp är godkända och klassade enligt SS 3492 och certifierade enligt SSF3492.

Nor-Lyx har tillverkat säkra skåp till dina vapen sedan 1979 och är idag ledande inom branschen. Scandinavian Safe är ett familjeföretag som inte har lika många år på nacken, de kom in i branschen 2001 men har sedan dess tillverkat över 100 000 värdeförvaringsenheter för både företag, privatpersoner och myndigheter.

Båda företagen erbjuder bra och säkra förvaringsskåp som kommer i olika modeller och utföranden.

Våra testvinnare

Här kommer vi att presentera de tre vapen-skåp som vi anser är de bästa just nu. Vi har även lagt till ett bra budgetalternativ för dig som inte vill spendera så mycket pengar på ett skåp.

Läs vidare för att ta reda på varför vapenskåp Nor Lyx HL6 blev våran testvinnare och vilka som kom på andra och tredje plats.

1. Nor-Lyx HL6 – Bäst i test

5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Vi har valt Nor lyx vapenskåp modell HL6 som våran testvinnare. Det är ett mindre vapenskåp som enkelt kan placeras i garderoben för att inte ta onödig plats i ditt hem eller stuga.

I skåpet har du plats för 7 vapen och lite förvaring vilket gör det till det perfekta valet om du är nybörjare och vill ha lite plats över för saker du kommer att köpa framöver. Det har både överhylla och förvaringsboxar och du kan köpa till extra vikter så att du inte behöver bulta fast skåpet.

Vad ingår i skåpet

 • Vapenhållare för 7 vapen
 • Pipstöd med extra utrymme
 • 3 dörrboxar
 • Kolvstödsmatta
 • Designad dekorplåt
 • Omställningsbart nyckellås med 2 nycklar.

Mått och vikt

 • Höjd 1510 mm
 • Bredd 450 mm
 • Djup 300 mm
 • Vikt 120 kg

2. Nor-Lyx HL5

4,8/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

På andra plats hittar du ett vapen-skåp från samma tillverkare, nämligen Nor-lyx. HL5 modellen är ett litet vapenskåp som har plats för 5 vapen men även två flyttbara boxar på dörren samt överhylla för extra förvaring.

Det är ett prisvärt, enkelt och välutformat skåp som har plats för det mesta du behöver.

Vad ingår i skåpet

 • Vapenhållare för 5 vapen
 • Pipstöd
 • 2 dörrboxar
 • Kolvstödsmatta
 • Designad dekorplåt
 • Omställningsbart nyckellås med 2 nycklar.

Mått och vikt

 • Höjd 1510 mm
 • Bredd 330 mm
 • Djup 300 mm
 • Vikt 100 kg

3. Scandinavian Safe SP55

4,7/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

På tredjeplats har vi valt modellen SP55 från Scandinavian Safe. Det är ett bra och smidigt vapen-skåp med plats för 5 stycken gevär. Det kommer med fyra förankringshål i botten och ryggen på skåpet för att enkelt kunna förankras fast.

Du kan dessutom välja mellan vapenskåp kodlås som är elektroniskt och belyst eller ett omställningsbart nyckellås.

Vad ingår i skåpet

 • Vapenstöd
 • Golvmatta
 • Elektroniskt kodlås och omställningsbart nyckellås

Mått och vikt

 • Höjd 1200 mm
 • Bredd 350 mm
 • Djup 280 mm
 • Vikt 71 kg

Scandinavian Safe SP55 – Vapenskåp

Det ursprungliga priset var: 4,820.00kr.Det nuvarande priset är: 4,695.00kr.

Budgettips Scandinavian Safe SP4 Svart

4,7/5 ⭐⭐⭐⭐⭐

Vi kan inte göra en topplista med våra bästa vapen-skåp utan att ha med ett bra budgetalternativ. Som vinnare i den kategorin har vi utsett skåpet SP4 från Scandinavian Safe. Det är ett litet, smidigt och billigt vapenskåp som har plats för 5 gevär.

Skåpet är lätt att förankra eftersom det kommer med fyra förankringshål i ryggen och botten.

Vad ingår i skåpet

 • LED-belysning
 • Vapenstöd
 • Kolvstödsmatta
 • Elektroniskt kodlås och omställningsbart nyckellås

Mått och vikt

 • Höjd 1200 mm
 • Bredd 320 mm
 • Djup 250 mm
 • Vikt 65 kg

Vad är ett vapenskåp?

Allt du behöver veta om vapenskåpDet är en typ av säkerhetsskåp som är speciellt framtaget för att förvara jaktvapen på ett säkert sätt. Olika skåp har kapacitet för olika många vapen och en del kan även användas för att förvara kontanter eller andra värdesaker. Det finns speciella vapenskåp pistol men även de som är för gevär och andra vapen.

Smarta tillbehör

För att skydda dina vapen ytterligare kan du köpa en vapensocka till varje vapen. Dessa finns i flera olika storlekar och kan skydda dina vapen mot skador och repor. Fleecetyget är även behandlat för att hämna rost och ta bort fukt.

Tillbehör Förklaring
Ställ och lådor

Ställ är väldigt praktiska men för handeldvapen är även horisontella lådor bra. En exempelvis 10 centimeter hög låda utnyttjar rymden effektivt i skåpet och erbjuder ett fyrsidigt skydd mot repor.

Det finns även lådor som kan låsas separat och som ger ett extra skydd så inte obehöriga kommer åt dem.

Förvaring på dörren Om du vill ha mer utrymme kan du utnyttja dörren och förvara dina vapen. Det finns många olika sätt att använda detta utrymmet på som till exempel så kan du förvara din jakt knivar och annan utrustning här.

Hur många vapen får jag ha i ett skåp?

Hur många vapen du får ha beror på ett poängsystem och vilken skåpet är certifierat för. Värt att nämna är att du kan förvara luftgevär i skåpet också.

Poäng Antal vapen
1 poäng 1 gevär
2 poäng 1 pistol
4 poäng 1 automatvapen

Är ett skåp godkänt för 20 poäng kan du exempelvis förvara 10 stycken pistoler eller 20 gevär i det.

Vem behöver ett vapenskåp?

Självklart är det du som jagar som har det största behovet av ett säkerhetsskåp men även personer som sysslar med tävlingsskytte eller har skytte som en hobby behöver ett skåp. Kanske är du vapensamlare och då måste även du ha ett godkänt skåp. Det behövs inget särskilt ammunitionsskåp utan det går att förvara tillsammans med dina vapen.

Vad säger lagen?

Vapenskåp lagar & reglerFrån och med den 1 oktober år 2000 är det lag på att man som privatperson ska förvara sina vapen och ammunition i ett vapenskåp eller säkerhetsskåp. Skåpet ska lägst uppfylla standarden SS3492. Det är Polisen som kan komma att göra kontroller hemma hos privatpersoner för att kontrollera att vapenskåpen lever upp till kraven.

Det är vapenlagen (1996:67) som styr förvaring, användning och överlag allt som rör vapenhantering i allmänhet. Att inte följa denna lagen kan leda till att du förlorar din vapenlicens och i särskilda fall kan det även ge fängelse eller böter.

Är vapenskåp säkra?

Är skåpet godkänt, certifierat och följer föreskrifterna som krävs, kan du lita på att det är säkert. Följ dock diverse instruktioner kring installation, hantering och förankring så kan du känna dig trygg,

Godkända vapenskåp lista

Det finns många regler som vapenskåpen måste uppfylla för att vara godkända och säkra. Ett godkänt vapenskåp måste uppfylla kraven för SSF 3492 eller SS 3492. Alla skåp som är godkända har en dekal med något av de numren inuti. Det finns även andra krav skåpet måste uppfylla, vilka är:

 • Det ska ha minst 4 mm stålplåt
 • Låset måste vara ordentligt och avsett för ett säkerhetsskåp
 • Fogarna på skåpet måste vara minst lika starka som resterande delar på skåpet
 • Det ska finnas borrskydd för låset
 • Det måste finnas ett skydd mot sprängning och för inslagning av låset

Var ska skåpet stå

Om du bor flera trappor upp utan hiss eller kanske i en stuga där du inte kommer ända fram med bilen så tänk på hur du ska transportera ditt skåp för att få det på plats. Tänk även på att förvara nycklarna till skåpet på ett ställe där obehöriga inte kan få tag i dem. Detsamma gäller om du har ett kodlås, om du skriver upp koden någonstans så ska det vara på ett säkert ställe där bara du kan se det.

Hur hantera du rost?

I alla skåp måste du vidta åtgärder för att skydda innehållet för bland annat rost. Börja med att fästa tätningarna runt dörren om skåpet inte har några. Tätningarna blockerar införandet av fuktig luft från utsidan. De föredragna tätningsmaterialet är Palusol.

Det är även viktigt att du kontrollerar temperatur och luftfuktighet i ditt skåp. Rost bildas nämligen snabbare med fuktig luft och när temperatur stiger och sjunker. Behöver du reglera temperaturen i skåpet är det lättast att använda en elektrisk värmeenhet.

Köpguide

Vapenskåp köpguideNär det är dags att köpa ett vapenskåp är det inget enkelt beslut att ta. De är i regel stora och väger en del. Det är inte heller direkt billigt utan ses mer som en investering. Därför är det extra viktigt att du funderar ut vilka behov du har av ett säkerhetsskåp. Vilken storlek behöver du och hur många vapen ska det få plats i skåpet.

Vi har listat några saker du kan titta på innan du bestämmer dig för vilket vapenskåp som är det bästa för dig.

Typ av vapenskåp

Vilken slags vapenskåp är det du är behov av. Detta kan beror på hur många vapen du har. Det kan även bero på din budget.

Storlek

Välj rätt storlek på skåpet så du är säker på att alla dina vapen får plats. Har du däremot bara ett eller två vapen behöver du inte ett lika stort. Ett större vapenskåp brukar även vara dyrare så behöver du inget stort känns det ganska onödigt att lägga pengarna på det. Planerar du dock i framtiden att du ska ha fler vapen än vad du har idag kan du lika bra köpa ett större.

Fundera på och räkna ut hur många vapen på sikt som behöver få plats i skåpet, tänk även på annan utrustning och ammunition så även det får plats. Vissa vapenskåp har brandsäkra dokumentskåp vilket kan vara bra om du har extra viktiga dokument.

Vilken storlek beror även på vilka typer av vapen du har det finns skåp som endast är vapenskåp pistol exempelvis. Har du flera stycken jaktgevär med extra utrustning som kikare är det bra att du tänker på att de ska få plats på ett bra sätt. Det är tidskrävande att montera ner kikaren varje gång du ska förvara geväret i skåpet.

Det finns många olika typer av skåp både när det gäller utseende, storlek, design, inredning och funktioner:

Typ av vapenskåp Förklaring
Höga vapenskåp Dessa kallas även gevärskåp eller staplingsskåp och är avsedda att skydda vapen på en säker plats. Dessa skåp är väger vanligtvis över 300 kilo, är tillverkade av tungt stål och väldigt svåra att flytta.
Snabbåtkomstvapenskåp Detta är ett mindre säkerhetsskåp som ger dig snabb åtkomst till ditt vapen i en nödsituation. De är avsedda för att rymma exempelvis pistolen.

Lås

Det finns olika typer av lås på skåpen. Om standard levereras normalt säkerhetsskåp med nyckel. Nackdelen med det är att du måste förvara nyckeln på ett säkert sätt utan att bli av med den och på ett sätt där inga obehöriga kan hitta den.

Lås typ Förklaring
Rattlås Din valda kombination matas in och lagras. Låset öppnar du genom att vrida på ratten till vart och en av kodens nummer.
knappsats Det är ett snabblås där PIN nummerinmatningssytem används.
Mönsterknappsats Det liknar numeriska knappsatser och de är utformade med digitala knappar.
Biometriska lås Detta innebär fingeravtrycksigenkänningsteknik för att ge snabb och enkel åtkomst till dina vapen.
Radio Frequency ID RFID använder ett chip implanterat nyckelkort och detta typ av lås ger även den dig snabb åtkomst.

Låsmodulen fungerar på olika sätt beroende på vilken tillverkaren är till skåpet. De vanligaste modulerna är antingen kolvlåsning eller kamlåsning. Många anser att just kamlåsning skulle vara det bästa och det som de flesta föredrar.

Vikt

Ett tyngre skåp är säkrare då tjuvar har betydligt svårare att få med sig. Har du ett litet är det enklare. Inbrottstjuvar kommer försöka få med sig skåpet om det är lättillgängligt eftersom det oftast finns värdesaker i det.

Ett vapenskåp 150kg är vanligt på grund av de lagar som finns ett skåp över 150 kilo behöver inte bultas fast. Väger skåpet under 150 kilo måste det bultas fast i golvet och i väggen.

Garanti

Garanti används ofta som försäljningsargument men det är värt att kontroller din hemförsäkring innan du spenderar pengarna på en garanti för skåpet. Många hemförsäkringar innehåller skydd för både skåpet och dess innehåll. Innan du bestämmer dig om du ska köpa till en garanti så läs allt det finstilta och kolla med ditt bolag där du har hemförsäkringen.

Pris

Ett säkerhetsskåp är kanske inte jättebilligt utan det kan kosta många tusenlappar beroende på kvalitet och modell. Ett vapenskåp med bra kvalitet kostar vanligtvis mellan 4 000 kronor och 12 000 kronor när det gäller de större skåpen.

Vapenskåp säljes billigare på lågprisbutikerna men tänk på att kontrollera att de är rätt säkerhetsklassade. Vill du hitta ett vapenskåp billigt kan du passa på när det är vapenskåp rea.

Tabell med riktlinje för priser på vapenskåp:

Antal vapen Viktklass Prisklass
1-3 st vapen Under 150 kg 4000-6000 kr
1-3 st vapen Över 150 kg 5000-7000 kr
3-6 st vapen Under 150 kg 5500-8500 kr
3-6 st vapen Över 150 kg 6500-9500 kr
6-8 st vapen Över 150 kg 9000-12000 kr

Brandskyddsklassificiering

Ett brandsäkert skåp betyder egentligen brandbeständiga. Skåpet kan skydda innehållet under en viss tid till en viss temperatur. En eld som brinner länge eller är varmare än specifikationerna för skåpet, kommer ta sig in i skåpet. De större långa skåpen tenderar att ha högre brandmotstånd än vad mindre skåp har.

Förvara inte data och media i skåpen då dessa är känsliga för fukt och värme. Brandsäkra skåp är konstruerade för att skydda papper och hålla den inre temperaturen till under 350 grader. Detta görs med hjälp av att skapa ånga inuti skåpet. All känslig data eller media förstörs över 135 grader och 85% luftfuktighet.

Dörrtätning

Det finns många låga skåp som saknar dörrtätning, vilket inte är bra. Dörrtätningar är viktiga eftersom de kommer hålla ut fuktig luft och på så sätt minskar risken för att rost bildas på dina vapen och andra föremål.

En bra dörrtätning är avgörande om skåpet ska motstå inträngande av flytande vatten under översvämning. Vid eld utvidgas tätningslister upp till åtta gånger sin normala storlek. Detta bidrar till att rök och värme blockeras.

Larm

Vissa skåp är utrustade med larm och blinkar när fel låskombination matats in flera gånger. Andra skåp är utformade för att utlösa ett larm när de flyttas. Vill du veta när någon obehörig försöker komma åt ditt skåp är detta ett alternativ att fungera över.

Sammanfattning

VapenskåpNär du ska köpa ett skåp för dina vapen är det viktigt att tänka över nuvarande behov men även ett framtida behov. Vet du att du kommer att skaffa fler vapen är det bättre att köpa ett större skåp som du kan ha länge.

Idag finns det något vapenskåp som passar alla oavsett storleken på din bostad eller ditt behov av utrymme. Du kan välja modell som passar i form av utrymme, tillägg, inredning och sortering.

Skåpet ska lägst uppfylla standarden SS3492 och det är vapenlagen som styr förvaring, användning och överlag allt som rör vapenhanteringen. Polisen kan utföra kontroller hemma och följer du inte lagen kan det leda till fängelse, böter eller att du förlorar din vapenlicens. Det är ditt ansvar att ingen obehörig har tillgång till dina vapen och att dem förvaras säkert och tryggt.

Andra saker du kan fundera på när du ska köpa ett skåp är vilken låsanordning du föredrar, ska det vara brandklassificerat eller om det ska finnas någon form av larm. En annan sak att fungera på är om du ska satsa på ett skåp som väger över 150 kilo eller välja ett lättare och å andra sidan få mer arbete med att bulta fast det i vägg och golv. Väg alla fördelar och nackdelar mot varandra så kommer du komma fram till vilket skåp som blir det bästa för dig.

FAQ

Här har vi samlat ihop några vanliga frågor om vapen-skåp.

Måste jag ha ett vapenskåp 150kg eller kan det väga mindre?

Det kan givetvis väga mindre. Tänk bara på att om det väger mindre än 150 kilo så måste det bultas fast i vägg och golv. Med vissa modeller kan du lägga in vikter så att det totalt väger 150 kg eller mer, då behöver du inte bulta fast det.

Hur många vapen får du ha i ett vapenskåp?

Hur många vapen du får ha beror på vilken modell det är och vad skåpet är godkänt för. Mellan 5 och 20 vapen är ganska vanligt att du få ha i skåpet.

Vad säger lagen?

Skåpet måste minst ha standarden SS3492 och det är vapenlagen som styr. Polisen kan utföra kontroller så att du följer lagen. Det är ditt ansvar att ingen obehörig kommer åt vapen och att de förvaras säkert.

Var kan jag hitta vapenskåp billigt?

Det finns vapen-skåp i flera olika prisklasser, både Nor-Lyx och Scandinavian Safe har flera bra budgetalternativ på billiga vapenskåp. Vill du ha ett lite dyrare skåp kan du passa på när det är vapenskåp rea.

Är vapenskåp sp88 från Scandinavian Safe ett bra val?

Du ska köpa vapenskåp utefter dina behov. Modellen sp88 är ett väldigt populärt val men det är även ett stort skåp som har plats för hela 16 stycken gevär. Fundera på om du behöver ett så stort skåp.

Ska jag satsa på Norlyx vapenskåp eller ett skåp från Scandinavian Safe?

Återigen handlar det om vilket behov du har. Båda företagen gör bra och säkra skåp som är klassade, certifierade och godkända med SS/SSF 3492.

Vad krävs för att ett vapen-skåp ska vara godkänt?

Det ska vara godkända för SS 3492 eller SSF 3492. Om skåpet har en dekal med antingen SS 3492 eller SSF 3492 inuti så vet du att det är godkänt och uppfyller alla krav.

Författare & testare

Thomas Ekberg

Thomas Ekberg

Thomas har lång erfarenhet inom jakt och är en av våra produkttestare för jaktbutik.net. Thomas är mycket noggrann i sina tester för att ge våra läsare en tydlig bild av verkligheten!

Vill du läsa mer? Se våra blogginlägg nedan!