Jaktbutik.net

Bästa Kikarsiktet

Ett kikarsikte används för jakt och sport. Prismässigt finns de i alla klasser med allt från billigare kikarsikten med färre funktioner till dyrare som har det mesta. De dyraste erbjuder oftast en längre garanti. De har även funktioner som bättre belysning och glaskvalitet. Dyrare modeller har vanligtvis även en ytbehandling som ger bättre ljustransmission, färgåtervinning och skärpa. Kikarsikten kommer med eller utan belysning.

Innehåll visa

Köpguide kikarsikte

Köpguide kikarsikteFörhoppningsvis kommer du att känna dig aningen mer upplyst av våra enkla tips och våra förklaringar. Idag finns det en mängd funktioner som hjälper till vid jakt och skytte om du förstår hur du ska använda dem. Du kan se våra exempel där vi förklarar en del tekniska detaljer för att göra det enklare för dig att förstå och välja rätt.

Vad du behöver veta om kikarsikten

Vanliga riktmedel är korn och sikte. Men till skillnad mot dem består ett kikarsikte av eller innehåller en hel del förstoringslinser, linser och någon form av hårkors som är ett siktinstrument. Det hjälper dig att veta var du ska skjuta. Att du kan se förstoringen beror på att ljuset träffar objektivlinser i ett kikarsikte. Hur mycket ditt mål förstoras beror på hur mycket ljus som kan passera.

Ett kikarsikte kan vara både medförstorande och icke-medförstorande. I dag är dock de flesta nya kikarsikten för jakt icke-medförstorande då de flesta jägare anser att nackdelarna är fler än fördelarna. Ett icke-medförstorande kikarsikte behåller storleken på riktmedlet oavsett förstoring.

Ett medförstorande riktmedel innebär att riktmedlet förstoras samtidigt som du vrider upp förstoringen på ett sikte till den förstoring du vill ha.

Nackdel – En riktmedelspunkt som förstoras vid skytte på långt håll kan nästan täcka målet, det är dock helt beroende av vilket riktmedel du valt.

Fördel – Du kan med ett med förstorande riktmedel bedöma avstånd till målet vid alla förstoringar om du har ett taktiskt riktmedel. En förutsättning för detta är att du känner till målets storlek.

Vad du ska tänka på när du köper ett kikarsikte

Kikarsikten är idag mer avancerade än någonsin med en rad olika funktioner. Vi misstänker att de flesta som ska köpa ett sikte lätt kan bli lite avskräckta när de ser alla varumärken, olika serier, förstoring eller inte förstoring funktioner och objektiv.

Men det som avgör vilket kikarsikte du ska välja är beror på vilken jaktform du utövar, exempelvis:

För oss är det en självklarhet att fundera på vilken jakt du bedriver den största delen av tiden innan du bestämmer dig för vilket kikarsikte du ska köpa.

Är du en passkytt i ditt jaktlag så kanske inte ett brett synfält är det som ska prioriteras mest. Här är det viktigare med ett sikte med lite högre maximal förstoring.

Är du däremot hundförare eller van att jaga i trånga pass blir ett brett synfält genast betydligt viktigare. Ett naturligt val blir då ett kikarsikte med en låg lägsta förstoring i kombination med en passande ljuddämpare.

Vikten av skymningsvärde

För oss som jagar i Skandinavien är skymningsvärdet otroligt viktigt. Vi jagar vanligtvis den del på året när det är som mörkast. Om du ska kunna jaga tidiga morgnar eller sena kvällar spelar linsernas kvalitet och framför allt objektivets storlek stor roll. Ljuset som kommer in avgör när du kan jaga på morgonen eller kvällen och fortfarande har bra sikt.

Vad är då de egenskaper du ska titta på?

När det kommer till kikarsikten jakt finns det en rad egenskaper som du bör titta på och se om du behöver. Du kommer att se många olika benämningar när du letar efter ett kikarsikte som exempelvis:

 • Tubdiameter
 • Belysning
 • Förstoring
 • Linsdiameter
 • Synfält
 • Ljustransmission
 • Ytbehandling
 • Ögonavstånd
 • Vikt och längd
 • Parallaxjustering

Det kan kännas lite övermäktigt men med det sagt är det några faktorer som är lite viktigare än andra att ha i åtanke när du ska köpa kikarsikte.

Förstoring

Jägare i Sverige använder vanligtvis ett allroundsikte på sitt vapen. Det är ofta ett sikte med förhållandena 3-9×40. Här innebär 3-9 att du kan förstora från 3 gånger upp till maximalt 9 gånger. 40 är objektivets diameter mätt i millimeter. Det avgör hur mycket ljus som släpps in.

Varför har då just denna typ av sikten blivit så populära? Svaret är ganska enkelt, det ger jägaren ett sikte som är ganska allround för kuljakt. Det är dyrt med kvalitetsoptik och många använder därför ett enda sikte oavsett vad de jagar, oavsett om det är optimalt eller inte.

Förstoringsväxel/ zoomväxel

Utvecklingen har gått stenhårt fram de senaste åren hos nästan alla tillverkare med att ta fram produkter med större förstoringsväxlar. Det är nästan en inbördes tävlan om vem som kan erbjuda störst förstoringsväxel och det är ett mode i funktionen.

Nästan alla tillverkare som producerar kvalitetsoptik erbjuder kikarsikten som har en förstoringsväxel på 5-6 gånger sina bästa serier. Det ger dig som jägare en unik fördel om du är på jakt efter ett allroundsikte. Förstoringsväxeln är både logisk och lätt förstå. Låt oss ge ett exempel.

Exempel: DocterV6-serien eller Swarovski Z6i-serien som båda har 6 gångers förstoringsväxel, alltså får du ett kikarsikte som börjar på 2 gångers förstoring med en maxförstoring på 12 gånger (minsta förstoring multiplicerat med förstoringsväxeln 2×6=12).

Låt oss återigen ta oss en titt på det klassiska kikarsiktet med ett zoomomfång på 3-9 som vi nämnde tidigare och som används till många älgstudsare i Sverige. Ett sådant sikte har 3 gångers förstoringsväxel (9/3=3).

Det är inte särskilt imponerande om vi ser till den teknik som finns tillgänglig idag. Inte heller är det särskilt allround. Om du skulle ersätta ett sådant sikte med ett som har 5 gångers förstoringsväxel kan du istället få ett 2-10 sikte. Vid den lägsta förstoringen ger det ett större synfält och zoomen blir även större eftersom den kan förstora 10 gånger.

Det innebär att om du använder en nyare teknik kan du stå på mer trånga pass och samtidigt som du även har möjligheten att skjuta på längre håll med större zoom i ett och samma sikte.

Vad är då nackdelarna med höga zoomväxlar?

Egentligen inga förutom att de kostar lite mer. Kikarsikten hos kvalitetstillverkare som har en större förstoringsväxel, 6 gånger eller mer, är ganska dyra. Däremot ett kikarsikte med 5 gångers förstoringsväxel går att få till en riktigt bra peng.

Belyst kikarsikte eller inte

Det är ganska självklart med ett belyst kikarsikte eftersom det är ett stort hjälpmedel Det finns oerhört få nackdelar med belysta riktmedel i ett kikarsikte.

Fördelar – Eftersom det ger en röd prick är det lättare att orientera dig med siktet och hitta målet. Det leder till att du kan få ett snabbare avslut.

Nackdelar – Belysta riktmedel väger lite mer vilket påverkar vikten på vapnet. De är lite dyrare, samt att de oftast kräver ett batteri. Om du står på pass och upptäcker att batteriet är slut och har ett i väskan så är det i de allra flesta fall några sekunders arbete att byta det, dessutom utan verktyg. Om du inte har batteri med dig blir riktmedlet som ett obelyst traditionellt riktmedel.

Några aspekter att ha i åtanke när det gäller belysning på ett kikarsikte och val av tillverkare:

 1. Olika tillverkare erbjuder har olika intensitet på sin belysning för att under dagtid kunna lysa tillräckligt starkt eller ge en svagare belysning vid exempelvis pyrschjakt eller vakjakt när ljuset är sämnre.
 2. En del regleras steglöst och andra har ett dussintal förinställda ljusstyrkor.
 3. Många tillverkare använder en teknik där belysningen stängs av mellan varje steg för att du som användare snabbt ska kunna återgå till senaste inställning efter att siktets belysning stängts av.
 4. Hos flertalet belysta kikarsikten stängs belysningen av automatisk om du inte har ändrat någon inställning på tre till sex timmarna.
 5. Observera att ett riktmedel aldrig ska behöva upplevas som bländande.

Ljustransmission

Objektivets storlek (främre linsen) bestämmer hur mycket ljus som kommer in i kikarsiktet, den så kallade ljustransmissionen. Du får mer ljusgenomsläpp med större objektiv och de passar bra vid vakjakt och pyrschjakt när ljusförhållandena är sämre.

Dock har ögat eller rättare sagt pupillen en begränsning i hur stor den kan bli och därmed hur mycket ljus ögat kan tillgodogöra sig. En vuxen människas (cirka 40 år) pupill kan öppna till ungefär 6 mm medan en ungdoms pupill kan öppna upp till 7-8 mm. Nu blir det lite knivigt, men vårt exempel belyser hur det fungerar.

Utgångspupill – För att få fram det divideras objektivets storlek med inställd förstoring.

Exempel: Om vi tar ett 2-12×56 kikarsikte och du har kikarsiktet inställt för att förstora 7 gånger. Då får du en utgångspupill på 56/7= 8 mm. Alltså precis det ljus ett friskt ungt öga kan tillgodogöra sig.

Du har säkert hört att du vid skymning och gryning måste ha ett objektiv på 56 mm för att kikarsiktet ska kunna användas. Detta är alltså direkt fel om du kan nöja dig med jakt vid en lägre förstoringsgrad.

Exempel: Vi tar ett 2-12×44 kikarsikte som exempel där du använder ett 2-12×44 på 5 gångers förstoring. Då får du en utgångspupill på 8,8 mm (44/5=8,8 mm) vilket innebär att du kan sitta lika länge på kvällen som med ett 2-12×56 inställt på 7 gångers förstoring.

Sammanfattningsvis så måste du inte ha en hel arsenal på vapnet för att kunna jaga vid ljussvaga tillfällen utan snarare en förståelse för hur du kan använda ditt kikarsikte optimalt.

Synfält

En av de viktigaste punkterna att tänka på när man väljer ett kikarsikte är självaste synfältet. Om vi kikar bakåt på större förstoringsväxlar då kan man se att idag kikarsikten redan börjar på 2 ggr förstoring och vill man ha högre upp till 12 gångers maxförstoring så kan dessa bli väldigt kostsamt.

Fördelen med en låg lägsta förstoring är att du får ett synfält som är större. Det finns många modeller som har en förstoring på 1-6 gånger och som ger ett synfält på mer än 40 meter.

Vad vinner du då på detta? När du sitter på ett trångare pass så har du en mycket större bild i ditt kikarsikte. Jakten blir helt enkelt säkrare, särskilt om det handlar om situationer där det är trångt och saker sker snabbt.

Med hjälp av förstoringen kan du snabbt se mer runt omkring målet, särskilt om det är under en stressad situation. Vid val av privat kikarsikte är det förmånligare med en mindre lägsta förstoring jämfört med att stirra anstränga ögonen pga en hög maximal förstoring.

Detta gäller vid de alldra flesta jaktformer. Har du ett vapen som du använder vid långhållsskytte eller toppfågeljakt blir det skillnad då du i princip aldrig skjuter på korta avstånd. Merparten av svenska jägares vapen används dock vid längre avstånd.

Optisk kvalitet och ytbehandling

Förutom objektivet så påverkas ljustransmissionen av linsernas optiska kvalitet samt ytbehandlingar. När det gäller just ljuskvalitet och ytbehandlingar så vågar vi påstå att du får vad du betalar för.

Ett mer erkänt fabrikat och dyrare kikarsikten som Swarovski ger generellt mer ljus och bättre optik. Söker du något i mellanklassen är dessa märken bra och ger valuta för pengarna:

 • Meopta
 • Delta Optical
 • Minox

Vilket som är det bästa kikarsiktet, dyrare eller billigare märke, beror återigen på vilken jaktform du ägnar dig åt och hur mycket du jagar.

Några tips

 • Utgå alltid från den jaktform du bedriver
 • Högkvalitativa märken kommer med mer funktioner
 • Billiga kikarsikten kan kräva uppdatering eller merköp
 • Kikarsikten rea – du kan köpa högre kvalitet till lägre pris

FAQ

FAQHur rengör man ett kikarsikte?

Borsta bort damm och ytligt smuts från linsen. Ett tips är att använda en borste med mjuka borst så att inte glaset repas. Använd sedan en mikrofiberduk som du varsamt gör rent glaset med.

Har du fått djupliggande fläckar på linsen får du använda dig av en speciell vätska som du applicerar på en mjuk duk för att ta bort smutsen. Tvätta med cirkulära rörelser.

Vad är parallaxjustering?

Det är när du kan justera högförstorande kikarsikten där det finns en avvikelse mellan riktmedlet i kikaren och målet. Parallaxjustering gör det skarpt.

Vad är antireflexbehandling?

Det är en ytbehandling på kikarsiktets linser för att det ska bli mindre reflexer och bättre ljusgenomsläpp. Många kvalitetstillverkare har sin egen hemliga antireflexbehandling.

Författare & testare

Thomas Ekberg

Thomas Ekberg

Thomas har lång erfarenhet inom jakt och är en av våra produkttestare för jaktbutik.net. Thomas är mycket noggrann i sina tester för att ge våra läsare en tydlig bild av verkligheten!

Vill du läsa mer? Se våra blogginlägg nedan!