Jaktbutik.net

Jaktknivar - Bäst i test

Är du jägare, vet du givetvis att en jaktkniv är ett riktigt viktigt redskap att ha till hands under jakten. En jaktkniv behöver du bland annat till att skära, flå, slakta och rensa med. En jaktkniv kommer även till användning om du skulle behöva skydda dig mot vildsvin. Helt enkelt ett välbehövligt och mångsidigt redskap. Därför är det bra att investera i en smidig och högkvalitativ jaktkniv, som kommer hålla länge och göra jobbet på bästa sätt.

I denna guide går vi igenom de allra bästa märkena på jakt knivar som finns på marknaden just nu. För att du ska slippa leta i djungeln av alla knivar själv. Det finns inte en enda kniv som passar exakt alla. Därför har vi listat de bästa knivarna i olika kategorier för att du ska hitta den bästa för just ditt behov och som passar din budget.

Innehåll visa

Att tänka på när du köper jakt knivar

Som med allt annat gäller det att du funderar över hur ofta du kommer använda jaktkniven. Jagar du på heltid eller är det endast en hobby, som du bara ibland tillägnar dina dagar åt?

Jagar du på heltid eller väldigt ofta, är det värt att fundera över jakt knivar med högre kvalitet och hållbarhet eftersom du regelbundet kommer använda kniven. Det kan dessutom vara bra att ha minst två jaktknivar. Den ena använder du till sysslor som sliter på kniven väldigt mycket som att skära ved, skydda dig och dylikt. På så sätt blir inte kniven du sedan ska flå med, eller rensa med lika slö, som den annars blir om du gör allt med en och samma kniv.

Sedan finns det även olika typer av jakt knivar för olika typer av ändamål. Exempelvis finns det specialutformade knivar för att flå med, bena ur med, eller öppna buken och ta ut organ med. Därför bör du även fundera över om du behöver flera olika, eller om det räcker att satsa på en riktigt bra allroundkniv. Att ha en bra jaktkniv med sig när man jagar är minst lika viktigt som att ha en pålitlig jaktradio eller jaktkängor.

Bra handtag och grepp

När det kommer till jaktknivar är det viktigt att greppet är bra. Alltså att du kan hålla i kniven bekvämt för att användningen ska gå så smidigt som möjligt och förhindra att du slinter med kniven. Det finns många olika typer av handtag, både större och mindre och tillverkade av olika material.

Välj rätt material på jaktkniven

Jakt knivar finns i olika material. De vanligaste materialen som används för jaktknivar är kålstål och rostfritt stål.

Varför kålstål är vanligt att använda för just jaktknivar är för att jaktkniv i kolstål är lättare att vässa och få till riktigt vass. Vilket kan vara en fördel när du slaktar, flår, benar ur och rensar djuren. Eftersom det är mycket lättare att skära med en vass kniv. Nackdelen är dock att den behöver vässas oftare och underhållas oftare eftersom den rostar snabbare.

Rostfritt stål används också just för att det inte alltid är praktiskt med en kniv som snabbt rostar. Speciellt inte för jägaren som ofta är ute i regn eller snö. Det är dock svårare att vässa en kniv i rostfritt stål, men när den väl är vässad riktigt bra håller slipningen längre.

Välj rätt storlek

Generellt sätt är en stor jaktkniv bättre än en liten kniv. Detta då den är mer stabil och ger mer kraft. En stor jaktkniv klarar dessutom av att göra allt som en liten kniv kan klara. Ska du bara köpa en kniv kan det därför vara bra att köpa en större variant.

Knivslip – lika viktig som själva jaktkniven

Knivar, oavsett om det är en jaktkniv eller en kökskniv – behöver underhållas! Därför är det minst lika viktigt att du investerar i en riktigt bra knivslip för att hålla skicket uppe på dina jakt knivar. Köp helst den bästa knivslip jaktknivar som finns för att det ska gå så smidigt som möjligt att vässa knivarna och för att resultatet ska bli bra. Det kan vara krångligt att få till slipningen bra. Därför är det bra att välja en knivslip i hög kvalitet som gör jobbet bra varje gång.

De bästa jaktknivarna på marknaden just nu

Vi har samlat ihop de allra bästa och mest populära märken jakt knivar som finns på marknaden just nu. I vårt bäst i test jaktknivar, går vi igenom de mest igenkännbara drag för varje märke och för- och nackdelarna med dem. För att du ska få en uppfattning om vad du kan förvänta dig av varje märke, oavsett vilken modell du väljer.

Bäst i test – EKA jaktkniv

EKA är ett märke som är känt för att kombinera elegans med funktionalitet och högkvalitativa material. Bladen på EKA:s jakt knivar är skandinaviskt slipade för bästa möjliga skärpa och hållbarhet. Handtagen är väl genomtänkta med ergonomiska grepp. I många av EKA:s modeller ingår dessutom ett medföljande verktyg som du kan slipa kniven med och göra upp eld med.

Kortfattat:

 • Eleganta och högkvalitativa
 • Ergonomiskt designade handtag
 • Medföljande verktyg
 • Tillverkade av stål (Sandvik 12C27)
 • Många funktioner

För-och nackdelar:

+ Bekvämt grepp

+ Tillverkade av förstklassigt material

+ Medföljande praktiskt verktyg och slida

– Ganska dyra

 

Mora jaktkniv – Många billiga jakt knivar

Moraknivar är kända för att tillverka prisvärda jaktknivar. Deras knivar är hållbara, praktiska och billiga! De har ett brett sortiment billig ajaktknivar i många olika starka färger för att du lätt ska kunna hitta kniven. De har även tillverkat dyrare modeller som är väldigt populära. Bland annat Morakniv Garberg Black C Multi-Mount i kålstål med en specialslipning. De ser till att tillverka vassa, hållbara och användbara knivar som passar till många! Både sett till funktion och pris. Därför är Moraknivar bland de populäraste knivarna på marknaden just nu.

Kortfattat:

 • Prisvärda jaktknivar
 • Brett sortiment
 • Hållbara och skarpa knivar
 • Många billiga varianter

För- och nackdelar:

+ Bra priser

+ Hållbara

+ Lätta i vikten

– Gummerade skaft

 

Härkila – Högkvalitativa

Härkila är ett välkänt märke som tillverkar jaktutrustning; allt från jaktkläder till jaktknivar! De är kända för att använda sig av de allra bästa materialen kombinerat med att hitta nya tekniska lösningar. Därför är många av deras knivar starka, hållbara och skarpa. De är även innovativa och det finns möjlighet att hitta jaktkniv med buköppnare i Härkilas sortiment jakt knivar. Härkilas priser är dock ganska höga, men du får vad du betalar för.

Kortfattat:

 • Håller hög kvalitet
 • Nya tekniska lösningar
 • Innovativa
 • Brett sortiment

För-och nackdelar:

+ Starka och hållbara

+ Skarpa

+ Hög kvalitet på material

– Ganska dyra

 

Smith’s – Bra jaktknivar

Smith’s tillverkar jaktknivar av hög kvalitet. De är mest kända för sina stilrena slaktknivar som du kan köpa enstaka och i set. Du hittar allt du behöver när det kommer till slaktknivar: urbeningsknivar, flåknivar och filéknivar. I deras slaktset ingår dessutom en knivslip. Deras priser är väldigt bra för att ha såpass hög kvalité på sina knivar. Handtagen är bekväma och tillverkade i gummi, vilket gör att de är lätta och sköna att använda.

Kortfattat:

 • Bra priser
 • Gedigna slaktknivar
 • Bekväma skaft i gummi
 • Stilrena med hög kvalitet

För-och nackdelar:

+ Billiga

+ Säljes ofta i set

+ Bekväma skaft

– Skaft i gummi

 

Browning – Också bra jaktknivar

Browning är ett välkänt märke som tillverkar vapen, däribland jakt knivar. De har flera modeller på jaktknivar av hög kvalitet. De har dessutom jaktkniv med gravyr i sitt sortiment, vilket är ett väldigt unikt inslag och passar speciellt bra att ge bort som gåva till en jägare eller friluftsälskare. På samma gång som deras knivar är av hög kvalitet och användbara, passar dem bra som samlarknivar med sina unika designer och snygga fodral. Handtagen är bekväma och har en otrolig passform! Priserna är ganska höga men enligt oss är Brownings jakt knivar mer än värda priset.

Kortfattat:

 • Många varianter jaktkniv med gravyr
 • Snygga och eleganta designer
 • Passar bra som gåva och som samlarobjekt
 • Ganska höga priser

För- och nackdelar:

+ Hög kvalitet

+ Snygg design

+ Graverade knivar

– Höga priser

 

FAQ

 

Kan man köpa jaktkniv handgjord?

Ja, det finns många handgjorda jakt knivar att köpa både i butiker runt om i landet och online. Ett märke som tillverkar handgjorda jakt knivar är Karesuandokniven, som finns i Lappland. Hantverken är inspirerade av naturen och är fina att samla på likaväl som de är användbara till såväl jakt som fiske och slakt.

 

Vad kännetecknar en bra jaktkniv?

En bra jaktkniv bör vara bekväm, stark, hållbar och skarp. Det är bra om bladet är lätt att vässa och lätt att sköta om, eftersom det är en avgörande faktor för hur lång hållbarhet kniven har. Läs gärna mer om vad du bör tänka på när du köper en kniv här i vårt jaktkniv test.

 

Är dyra jaktknivar bättre?

Generellt sätt är dyrare knivar bättre. Eftersom priset oftast beror på vilket material och teknik som använts. Bättre material är oftast dyrare, men det finns billiga varianter som har riktigt bra kvalitet som exempelvis Moraknivarna. Du kan också hålla utkik på när det är jaktkniv rea, då kan du få de dyrare varianterna till riktigt bra priser.

 

Hur slipa jaktkniv?

Du slipar dina jakt knivar med hjälp av en slipsten och sedan ett bryne. Först slipar du alltså kniven mot slipstenen tills att metallen fnasat sig. Sedan gör du ungefär samma sak på ett bryne tills du fått fram önskad form. Ett tips är att först måla eggen så att du vet vart du ha slipat någonstans.

Författare & testare

Thomas Ekberg

Thomas Ekberg

Thomas har lång erfarenhet inom jakt och är en av våra produkttestare för jaktbutik.net. Thomas är mycket noggrann i sina tester för att ge våra läsare en tydlig bild av verkligheten!

Vill du läsa mer? Se våra blogginlägg nedan!