Jaktvapen - Bäst i test

Oavsett om du är nybörjare eller om du är en van jägare så gör ett bra jaktvapen hela upplevelsen mycket bättre. Vi kommer här att ge dig en köpguide med flera bra saker att tänka på innan du köper ett nytt jaktvapen och även tipsa om våra tre bästa jaktvapen samt recensera dem. Du kommer även hitta ett bra budgetalternativ i vår lista för dig som inte vill slå på stort med en gång. Vi kan allt om jakt och vapen så läs vidare för att hitta det perfekta vapnet för just dig och din jaktstund.

Våra topp 3 jaktvapen

Här hittar du våra tre bästa val när det kommer till jaktvapen i olika prisklasser. Som vinnare har vi utsett Blaser R8 Professional Success, på andra plats hittar du Browning bar mk3 och på en stark tredjeplats ligger Sako s20. Vi har även med ett populärt budgetalternativ som är Tikka t3x.

1. Blaser R8 Professional Success

5/5
5/5

Vi har utsett Blaser r8 professional till vår testvinnare då det är ett fantastiskt och allsidigt gevär som passar alla jägare. Det här är geväret för dig som vill ha det bästa marknaden kan erbjuda och kan tänka dig att gå upp lite i pris. Geväret kommer med många smarta funktioner som gör att jakten blir både roligare och lättare, oavsett vilket väder det är när du ska ut och jaga. Designen är snygg och de har tänkt på både smidighet och ergonomi vilket är något vi verkligen gillar. För att slita mindre på jägaren så har kolven fått en unik design som för att rekylen fördelas mer över hela kroppen.

Greppet är utformat på ett ergonomiskt sätt men även för att geväret ska vara så smidig och enkelt som möjligt att använda, oavsett vilken jaktsituation du befinner dig i. Dessutom använder det sig av en desmodronisk metod som får avtryckaren att gå tillbaka, istället för en fjäder som normalt används. Det ger Blaser r8 succes en överlägsen funktion jämfört med andra gevär och även en extrem pålitlighet även när vädret är riktigt dåligt. Det är även ett väldigt säkert vapen då magasinets knappar sitter precis ovanför avtryckarsäkringen vilket gör att magasinet snabbt och smidigt kan tas loss och då blir vapnet genast säkrat och går inte att avfyra. Förutom att vara smidigt och ergonomiskt så är det även ett snyggt gevär. Prismässigt ligger den i den högre klassen men du får verkligen vad du betalar för.

Fördelar

 • Väldigt bra skytte
 • Du kan anpassa geväret själv
 • Säkert att använda

Nackdelar

 • Priset

2. Browning bar mk3

4.9/5
4.9/5

På en självklar andra plats så har vi Browning bar mk3 tracker. Browning har mer än 100 års erfarenhet av vapentillverkning så det är inte konstigt att de kan leverera kvalitetsgevär av bra klass. Kröningen på gevärets pipa är väldigt välgjord och bidrar till gevärets goda precision. Pipan är även kallhamrad vilket är en tillverkningsmetod som ger blanka och välskjutande pipor. Browning bar mk3 magasin är löstagbart och väldigt smidigt att använda. De har ett väldigt stort urval av kalibrar och patronerna matas in via en löstagbar låda i magasinet vilket gör att du alltid kan ha med ett extra magasin för att snabbt ladda om geväret. När det kommer till säkerhet så kan geväret inte avfyras om du inte har tryckt fram spänntangenten. Browning har även ett bra avtryckarssytem då trycket ger ett rent och kort tryck utan att ha släpet som många halvautomatiska vapen har.

Fördelar

 • Löstagbart magasin
 • Säkert att använda
 • Bra pris

Nackdelar

 • Tråkigt utseende

3. Sako s20 paket

4.8/5
4.8/5

På en tredjeplats i vårat test av jaktvapen hittar du Sako s20 paket där du kan välja mellan flera populära ljuddämpare och kikarsikten som tillägg till ditt vapen. Det här är ett gevär som är skapat för att ge dig ett vapen som du alltid kan lita på. Geväret har tumhålskolv vilket gör det ergonomiskt och enkelt att använda. Handtaget kommer i ett läderliknande material som gör att du alltid får ett riktigt bra grepp, oavsett vilket väder det är ute. Det är väldigt enkelt att byta ut kolven på geväret med hjälp av två skruvar som du sätter fast i chassit. En sak som absolut är värd att nämna är att hela geväret är tillverkat i flygplansklassat aluminium vilket gör att det är väldigt lätt att bära med sig samtidigt som det är väldigt slitstarkt. Det här är ett kulvapen och Sako s20 precision är väldigt bra, vilket gör att du kan skjuta bra oavsett väder. Det här är ett riktigt bra val för dig som vill ha ett gevär som passar bra i alla väderlekar.

Fördelar

 • Bra, ergonomiskt grepp
 • Fungerar bra i alla väderlekar

Nackdelar

 • Priset

Budgettips - Tikka t3x lite adjustable

4.6/5
4.5/5

Vi vill givetvis även ha med ett bra budgettips i vårat jaktvapen test. Tikkas modell t3x är ett väldigt populärt jaktvapen och det är inte svårt att förstå varför. Det har ett lågt pris jämfört med andra modeller men du får inte mindre gevär för den sakens skull. Geväret har utmärkt precision och väldigt bra driftsäkerhet vilket gör det till ett väldigt populärt val av jaktvapen nybörjare. Rekyllacken är gjord i stål och styrhylsan är gjort i aluminium vilket gör att geväret är väldigt hållbart. Geväret har även ett modulärt syntetiskt lager och pistolgreppen går att byta ut vilket tillåter dig att ändra vinkel på greppet. Det i sin tur möjliggör flera olika skjutpositioner. Bakkappan på geväret har integrerade luftfickor för att kunna öka rekylupptagningen, vilket ger en väldigt bra precision när du skjuter. Det finns dessutom ett brett utbud av kaliber för geväret och det är gängat för ljuddämpare. Om du vill så kan du enkelt byta ut både pistolgreppet och greppet som sitter på framstocken. Söker du ett bra och justerbart kulgevär som du kan anpassa efter dina behov så är det här valet för dig.

Fördelar

 • Väldigt justerbar och kan anpassas efter dina behov
 • Väldigt bra precision
 • Bra pris

Nackdelar

 • Lite tråkig design jämfört med andra modeller

Jaktvapen guiden

För att kunna välja vilket vapen som passar dig bäst så måste du först och främst fundera på vad det är för typ av jakt du tycker om. Det kan handla om drevjakt tillsammans med ett jaktlag, pyrschjakt, älgjakt med hund eller kanske andjakt. Beroende på vilken form av jakt du tycker om så ska du välja ett gevär som passar den jaktformen.

 • Drevjakt – Om det här är den jaktform du tycker bäst om så beror valet av gevärlite på vilket tempo du jagar i. Ska du skjuta snabba skott för exempelvis rådjur så är det många som föredrar ett hagelgevär. Om jakten har ett lugnare tempo så kan du använda en studsare eller ett halvautomatiskt gevär.
 • Pyrschjakt – Om pyrschjakt är din grej så är det många som föredrar ett kulvapen klass 1.
 • Jaga med hund – Jagar du med hund så är det vanligt att du måste skjuta på kortare håll och ibland från buskar eller andra gömställen. Därför är det vanligt att välja ett gevär som har lite grövre kaliber så att kulan inte påverkas om den träffar gräs eller annat när du skjuter.

Köpa jaktvapen – en guide som hjälper dig att välja rätt

När du vet vilken typ av jakt du föredrar så finns det även lite andra saker som kan vara bra att ha koll på och fundera över. En sak som är viktig att tänka på är vilka funktioner du vill att ditt gevär ska ha. Du kanske inte bryr dig om gevärets utseende men vill att det ska klara alla väderlekar? Vilken typ av kaliber vill du kunna använda? Det finns många saker att fundera på och i den här köpguiden kommer vi att gå igenom flera saker som kan vara bra att tänka på innan du köper ditt nästa gevär.

Tål det alla väder?

Vi bor i ett land som har fyra väldigt olika årstider vilket betyder att ett bra jaktvapen bör tåla alla typer av väderlekar och kunna prestera perfekt även under dåliga förhållanden. Det ska klara strålande sol, kraftigt regn och även snöfall. Satsa på ett vapen som alltid fungerar, oavsett väder, så att det inte slutar fungera mitt i jakten.

Ergonomi

En annan sak som är bra att ha i åtanke är att du inte bara kommer att använda ditt vapen för att skjuta, du måste även kunna bära det med dig under långa perioder. Just därför är det viktigt att ditt gevär även är bekvämt att bära och inte väger alltför mycket. Tänk även på att du kommer att sitta still i flera timmar så geväret måste vara bekvämt i handen. Du vill inte vara trött i hand och handled och av den anledningen missa när älgen eller rådjuret väl dyker upp.

Kaliber

Det finns fler saker än utseende och tålighet som är viktigt när du ska välja gevär. Hur geväret skjuter och vilken typ av kaliber du kan använda är också bra saker att ha i åtanke. Olika former av jakt behöver olika typer av kaliber. Välj kaliber utefter vilket djur du vill skjuta.

Pris

Dyrast är inte alltid bäst. Om det är så att du jagar regelbundet och det är något som du verkligen tycker om att göra så kan du kolla efter ett gevär i de högre prisklasserna. Är det så att du är nybörjare eller inte jagar så ofta så kan ett vapen i en lägre eller medelprisklass fungera lika bra.

Jaktvapen paket och tillbehör

Många jaktvapen kan köpas i olika paket där olika ljuddämpare jaktvapen och annat kan ingå. Fundera på vilka tillbehör som är viktiga för den form av jakt du tycker om. Du kanske vill lägga till en värmekamera eller en kikare?

Köp jaktvapen online

Att köpa ett jakt vapen skiljer sig inte så mycket från att köpa vilken annan produkt som helst. Du kan välja att gå till en fysisk affär för att köpa ditt vapen men det går lika bra att köpa det via nätet med. Oavsett om du söker billiga jaktvapen eller de som kostar lite mer så kan det vara bra att kika online för att få en bra överblick över utbudet.

Skillnad kulvapen klass 1 och kulvapen klass 2

Klass 1 – För att ett gevär ska kunna räknas som klass 1 så måste kulan väga minst 9 gram och en anslagsenergi på minst 2700 Joule vid 100 meter. Alternativet är att kulan väger minst 10 gram och då har en anslagsenergi på minst 2000 Joule. Med ett klass 1 vapen får du jaga alla sorter av viltarter.

Klass 2 – För att ett vapen ska räknas till klass 2 så måste kulvikten vara minst 3,2 gram och anslagsenergin måste vara minst 800 Joule vid 100 meter. Med ett klass 2 vapen får du jaga många viltarter men inte följande:

 • Vildsvin
 • Myskoxe
 • Björn
 • Hjort
 • Älg
 • Mufflonfår
 • Varg

FAQ – Frågor och svar

Härhar vi samlat några vanliga frågor och svar om olika jaktvapen.

Vad ingår i ett tikka t3x paket?

Förutom geväret så kan du välja vilket kikarsikte, kaliber och ljuddämpare du vill ha. Det finns många olika modeller att välja på inom varje kategori.

Är det någon skillnad på tikkas modeller t1x och t3x?

Det är inte så stor skillnad på dem. Tikka t1x är byggd efter t3x modellen och alla tillbehör som finns till t3x passar även till t1x. Lådan på t1x är lite mindre än på t3x och t1x modellen har även ett förbättrat grepp. Bakkappan på t1x är i plast medan den på t3x är i tjockt gummi. En annan skillnad är att t3x har en justerbar kolvkam vilket t1x inte har.

Ska jag satsa på ett paket eller bara geväret?

Det beror på vad du känner att du behöver. Vill du ha tillbehör så kan blaser r8 paketpris vara bättre än att köpa delarna separat. Samma sak gäller browning bar mk3 paket.

Vad är skillnad sako 85 pris och sako s20 pris?

S20 modellen är ett hydbridgevär medan modellerna som finns i 85 serien är vanliga studsare. Prismässigt är de ganska lika, beroende på vilken modell du tittar på.

Vilka vapen är kulgevär och vilka är studsare?

Generellt sätt så är de så att de gevär som avlossar ett skott åt gången klassas som kulgevär. Ett hagelgevär avlossar flera hagelkulor i ett skott. De vapen som tillhör klass 1 burkar kallas för älgstudsare.

Vi kommer svara så fort vi kan!

Copyright © 201 Jaktbutik.net All Rights Reserved.

X
Add to cart