Luftgevär, Jaktvapen

Luftgevär från Hatsan

Luftgevär hatsan

När du ska köpa ett vapen är det en del saker du behöver tänka på. Först och främst gäller det att välja rätt vapen. Olika gevär är nämligen anpassade till olika saker. När det till exempel gäller luftgevär är en del av dem licenspliktiga medan en del är licensfria. Licensfria gevär passar till exempel bra för banskytte, samt för träning.

Till skyddsjakt

Ett luftgevär ett också ett bra val när du ska utöva skyddsjakt. Det fungerar bra för jakt av mindre djur, som till exempel vildkanin, iller och mård. Om du har tänkt använda det i jakt är det dock viktigt att veta att det krävs licens. För att få licens för skyddsjakt på ett luftvapen krävs att det har en kaliber på 5,5 mm, samt att hastigheten överstiger 180 m/s. Du kan alltså använda ett luftvapen för viss skyddsjakt, trots att det inte uppfyller alla kraven. Ett luftgevär kan också vara ett bra träningsredskap inför säsongens jakt eller för nybörjare som behöver välja sig vid att hantera och respektera vapen.

Skyddsjakt

Ett bra vapen att börja med

En duktig jägare kännetecknas ofta av att hen har växt upp med ett bra luftgevär. Luftgevär är nämligen ett utmärkt vapen för skytteträning för yngre. Det smäller inte, du kan använda det inomhus och det är dessutom prisvärt. Det finns också ett stort utbud av luftgevär på marknaden. Tänk bara på att du ofta får vad du betalar för. Ett gevär från ett etablerat företag som till exempel Hatsan ger dig större möjlighet att få tillgång till reservdelar och servicemöjligheter. Köper du däremot ett lågbudgetgevär riskerar du att få ett vapen med tvivelaktig kvalitet. Det kan till och med utgöra en säkerhetsrisk, vilket du såklart vill undvika. Säkerheten är otroligt viktig när du ska hantera ett luftgevär. Det är ingen leksak och du ska absolut inte använda det om du inte har åldern inne.

Olika sorters gevär

Det finns olika typer av luftgevär att välja mellan; luftgevär fjäder, luftgevär kolsyra, PCP, samt pumpgevär. Det finns även luftpistoler. Luftgevär fjäder är det vanligaste och det som de flesta använder. De som tävlar inom luftgevärsskytte använder däremot oftast PCP gevär eller kolsyregevär för att de ska slippa att ladda om efter varje skott. Du kan köpa ett licensfritt luftgevär på flera olika ställen. Det är dock en stor fördel att köpa det hos en fackhandlare eftersom de har bättre koll på sortimentet och kan hjälpa dig om du får problem.