Jakttillbehör

Jaktknivar – Vad ska man tänka på?

Jaktknivar

En bra jaktkniv är lika essentiell för en jägare som ett bra jaktvapen och rätt kläder. En jaktkniv har flera olika användningsområden. Det kan vara att öppna ett matpaket eller att skära till vedflisor för att få upp eld. Vad som är vanligast är givetvis att använda den för att avliva ett skadat djur och sedan öppna djuret för att ta ut de inre organen. Kniven kan även komma till användning som självförsvar om ett ogästvänligt vildsvin får för sig att bli för närgånget.

Kålstål eller rostfritt stål

Det är viktigt att din jakt kniv har ett bra och bekvämt handtag så att den sitter bra i din hand. Den ska även vara tillverkad i slitstark stål. De två vanligaste materialen är kålstål och rostfritt stål och det finns fördelar med båda varianterna. Kålstål passar bra för jakt knivar eftersom de är lätta att vässa och på så sätt får du en riktigt vass kniv. Rostfritt stål är även det ett bra materialval på kniv just eftersom det inte rostar, vilket gör att kniven kan användas när det regnar. Kålståls knivar är enklare att vässa medan en i rostfritt stål håller längre.

jaktkniv

Olika jaktknivar

Det finns många olika jaktknivar som alla passar för olika ändamål. Vad som är viktigt är att du väljer en jaktkniv efter ditt behov och användningsområde då en kniv inte kan göra allt. Det du ska tänka på när du funderar på att köpa en ny jaktkniv är givetvis vad du ska använda den till, men även vilket stål den har och vilken slipning. Beroende på användningsområde så ser nämligen knivarnas blad ut på olika sätt. En jaktkniv har en stor buk och trubbig spets medan exempelvis en fiskkniv har liten buk och vass spets.

Kniv för att flå

Det här är en kniv som är skapad för att flå djuret, det vill säga skära djurets hud. Kniven är fast och för att förhindra att djurets hud rivs har den ett starkt stigande huvud.

Åtelkamera

Kniv för att öppna buken

Den här kniven kommer komma väl till pass när du behöver öppna buken på djuret och tömma den på inre organ. Först använder du spetsen för att öppna djuret och sedan bladet för att ta bort organen.

Kniv för att separera kött från ben

De här knivarna har ett tjockt, styvt och kort blad som är perfekt anpassat för att separera djurets kött från dess ben.