Jakttillbehör

Hur väljer man rätt jaktkläder?

Jaktkläder

Du som är jägare vet att det är a och o att hålla sig varm under jakten; att frysa förtar nämligen mycket av nöjet. Under höst- och vinterjakten kan det vara extra svårt att klä sig rätt. Det beror på att du inte rör dig hela tiden utan även sitter längre stunder på pass. Därför är det extra viktigt att du håller dig varm och torr. Att använda sig av rätt jaktjacka & jaktbyxa är därför mycket viktigt. Här kommer lite matnyttiga tips som kan hjälpa dig att välja kläder inför säsongen.

Vi har gjort grundliga tester på jaktkläder som du kan läsa mer om här!

Lager på lager

När du rör på dig blir du varm och om du inte har rätt typ av kläder kommer du frysa när kroppen går ner i varv. Så för att kunna njuta av din jakt behöver du klä dig efter den så kallade 3-lagersprincipen. Det innebär att du klär dig i tre olika lager, i kläder med olika material.

Lager på lager

Första lagret – transportera

Närmast kroppen bör du ha kläder som transporterar fukt så att du håller dig torr. Exempel är kläder av ren ull, polypropen eller specialbehandlad polyester. Använd aldrig bomull närmast kroppen eftersom den absorberar fukt och därmed även kyler ner kroppen.

Andra lagret – isolera

Mellanlagrets uppgift är att isolera och värma kroppen. Det ska också transportera vidare fukten till nästa lager. Om du skulle bli för varm när du är ute skogen kan du lätt klä av dig mellanlagret. Exempel på kläder här är plagg av fleece eller ull. Plaggen måste kunna släppa igenom fukt för att du ska få rätt funktion när du anstränger dig. Vid lättare fysisk aktivitet funkar även en flanellskjorta utmärkt. Det kan också fungera utmärkt att använda sig av en värmeväst för att behålla värmen.

Tredje lagret – skydda

Som lager tre ska du ha plagg som skydda dig mot regn och vind. Kläderna ska även kunna transportera bort fukten som kommer från de övriga lagren. Ytterplaggen ska ha en vattenpelare på minst 4000 mm för att det ska skydda dig mot väta. Plaggen ska även ha tejpade sömmar så att vattnet inte tränger in. Många plagg har ett så kallat membran (ett skyddande lager) på insidan, vilket gör att tyget andas men inte släpper in vatten. Man bör också ha ett par rediga jaktkängor som håller måttet för skogen.

Olika behov

Olika behov för olika personer

Det är även viktigt att tänka igenom vilka behov just du har. Vilken typ av jägare är du? Rör du dig mycket eller sitter du mycket still? Om du lär du dig att anpassa din klädsel efter din aktivitet kommer du få en skönare och behagligare jaktupplevelse. Förutom kläderna kan det även vara bra att ha med en termos kaffe – det hjälper dig också att hålla dig varm medan du väntar. Om du vill så kan du köpa ett komplett jaktställ så har du ett helt kit med kläder som klarar måttet! Läs mer om vårt jaktställ test här!

Relaterade inlägg