Jaktvapen

Beretta – Vapentillverkarens historia

Berettas historia

Med över 500 år på nacken är Beretta världens äldsta vapentillverkare. Gardone Val Trompia i norra Italien, som tidigare var en del av den venetianska republiken, detta var Beretta-företagets födelseplats.

Under medeltiden var järnsmide en viktig industri i området, eftersom det fanns rikligt med järnmalm i bergen. Bartolomeo Beretta, som tillverkar vapenpipor, gjorde sin första försäljning till Venedigs arsenal år 1526 för 296 dukater för 185 Arkebuse bössor. På grund av denna transaktion anses år 1526 vara företagets formella startdatum.

Vad är egentligen en arkebus?

En stor och otymplig musköt som måste stödjas när den används.

Företaget Beretta

Företaget grundades ursprungligen av Bartolomeo Berretta och har gått i arv genom hans söner Jacopo Berretta och Giovannino Beretta. Hans son Giovan Antonio Beretta fick företaget som ett arv från Giovannino Beretta.

Gardones näst största fatproducent 1698 var familjen Beretta, som producerade 2 883 vapenpipor. Beretta var tvungen att klara av de exportbegränsningar (som omfattade vapenpipor) som påverkade företaget under 1500- och 1600-talen. Även om den venetianska republikens gillesystem var på sin höjdpunkt vid denna tid, utlöste dessa exportförbud en motreaktion bland köpmän och hantverkare.

Napoleon och hans påverkan

När Napoleon tog kontroll över republiken Venedig 1797 avskaffade han gillessystemet, vilket var goda nyheter för Venedigs befolkning. Detta gjorde det möjligt för företagen att fungera på ett mer flexibelt sätt.

Det var Berettas storhetstid på 1800-talet.

De musköter som Beretta tillverkade pipor till började falla i popularitet omkring mitten av 1700-talet.

Beretta reagerade genom att övergå till en mängd olika pipor. Beretta levererade pipor till en vapentillverkare i Brescia, en grannstad, under hela första delen av 1800-talet. En ny marknad för militära vapen öppnade sig efter Napoleons fall 1815, och Beretta drog nytta av den.

Berettas tillverkning av skjutvapen

Beretta tillverkade i jämförelse lite mer än 300 skjutvapen per år i mitten av 1880-talet. Beretta tillverkade däremot 8 000 vapen bara under 1880, allt under Giuseppes ledning.

När Pietro Antonia Beretta reste runt i landet det året träffade han en mängd olika vapenhandlare och knöt affärsförbindelser som skulle visa sig vara avgörande för företagets snabba tillväxt under de följande decennierna.

Dagens Beretta

Beretta har å andra sidan haft en stadig tillväxt sedan sekelskiftet 1900, trots de juridiska problem som har drabbat företaget. Även om de är mest kända för sina halvautomatiska pistoler tillverkar Beretta också ett stort antal gevär, revolvrar, hagelgevär och maskinpistoler.

Det finns ett brett utbud av skjutvapenrelaterade artiklar, som till exempel ytterkläder, lermål och annan utrustning för utomhussporter, som de nu tillhandahåller.

Beretta har fortsatt att förse den amerikanska militären med handeldvapen av serie 92 sedan det första kontraktet undertecknades 1985. År 2009 gick USA med på att leverera 450 000 92FS handeldvapen, vilket var det största militära handeldvapenkontraktet sedan andra världskriget.

Fram till nyligen fungerade Beretta M9 som militärens främsta sidovapen, tills Sig Sauer P320 introducerades. Beretta Holdings, Barettas moderbolag, har också köpt upp ett flertal andra vapenföretag, bland annat Benelli, Uberti, Tikka, Franchi och Burris Optics, som alla är belägna i Italien eller utomlands. Läs mer om olika jaktvapen här!

Som ett resultat av detta har Beretta utvidgat sin verksamhet till nya marknader som Kina, Turkiet och andra före detta Sovjetländer. Det är för tidigt att säga hur framgångsrik Beretta kommer att bli i dessa nationer, men baserat på Berettas tidigare prestationer kan vi definitivt förutse det bästa.