Jakttillbehör

Tubkikare: komplett köpguide & rådgivning

Tubkikare

En tubkikare används till olika ändamål både för jakt, fotografering eller tubkikare fågelskådning men syftet är detsamma, att få större förstoring än med en traditionell kikare. Dessa kikarna är både längre och större i storleken är oftast avsedda för att stå på stativ.

Vilka olika sorter finns det?

Det finns många olika modeller och storlekar när det kommer till kikare. Den främsta skillnaden på handhållna kikare är att det finns tubkikare med stativ. Dessa för att kunna användas för stabilare bild och högre förstoringar. Vissa tubkikare har också inbyggda avståndsmätare

Tack vare tekniken som går framåt finns det även mindre varianter. Syftet är att du ska kunna se föremål längre bort med starkare bild än vad en vanlig kikare kan ge. Du ska dessutom undvika bli upptäck av djuren som du antingen beskådar eller jagar.

Eftersom det krävs fler linser i en tubkikare blir denna typen av kikare längre. Priset höjs när antalet linser höjs det kommer du inte ifrån. En dyrare teknik men bättre resultat på långt avstånd.

Man ska komma ihåg att en tubkikare är ett högteknologiskt instrument som i sin helhet är optiskt. Att få helt rätt slipning av linser kan enbart göras på ett sätt. Tekniken är dyrbar och monteringen av linserna måste göras med maximal precision.

Vad kan en tubkikare användas till?

 • Målskytte: När du vill kunna se en träffbild på en måltavla är en tubkikare ett bra hjälpmedel att ha. Vilken prisklass och storlek du ska satsa på handlar om vilka avstånd det rör sig om. Skjuter du på ganska korta avstånd klarar du dig med en enklare och minde variant. Skjuter du däremot på längre avstånd så krävs det en bättre kikare både när det kommer till optiskt kvalitet och ljusstyrka.
 • Jakt: När du jagar är ljusstyrkan en viktig faktor eftersom jakt ofta sker i gryning eller skymning när ljuset är dämpat. Kikaren bör ha en stor frontlins så mycket ljus släpps in. Jägare som jagar under dessa förhållande använder ofta en lins med 50 -56 millimeters frontlinsdiameter. Jagar du bara under bättre ljusförhållande kan du välja en mindre. En kikare som är vattentät och tål att vistas ute under olika väderförhållanden är att rekommendera.
 • Fågelskådning: Med en bra tubkikare kan du kunna se detaljer på näbb, fjädrar och identifiera vilken fågelart det är. Kikaren ger dig möjlighet att se detaljer på fåglar som du inte kan med en handkikare. Sätt dig ner på ett utvalt ställe och titta på fåglarna på avstånd det finns inget behov av att gå runt så mycket.
 • Fotografi: Fotografera genom tubkikaren är ett smidigt sätt att dokumentera det du ser i kikaren. Denna teknik kallas Digiscoping och är bland annat populärt bland fågelskådare eller andra personer som studerar djur.

Så fungerar optiken

Så fungerar optiken
Tubkikare: komplett köpguide & rådgivning 8

Tubkikarens utformning innebär en enda öppning och tack vare denna kan kikaren ta in mycket ljus. Det i sin tur innebär att du kan se föremål och djur på ett längre avstånd utan att det blir mörkt. Optiken i kikaren gör det möjligt för dig att se motivet klart och tydligt.

Hade inte kikaren haft den stora öppningen skulle det vara i princip omöjligt att skapa förstoringen som finns.

Ledande märken för tubkikare

 • Swarovski är ett företag som tillverkar Swarovski tubkikare. Deras kikare innebär utmärkt optik och ger användaren många olika alternativ. Optiken är välgjord och vissa modeller ger dig ett synfält som är över 100 meter breda. Linserna och glasen är några av världens bästa och ger en tydlig bild. Nackdelen är att prislappen för kvaliteten som tillverkaren erbjuder är något högre. Swarovskis linser kan du ofta hitta i åtelkameror
 • Vortex är ett amerikanskt företag och de är erfarna producenter inom optik. De erbjuder tre olika nivåer av tubkikare och dess optik har olika prisnivåer med olika funktioner samt även kvalitetsnivåer. Deras kikare är robusta och kommer därför även med vikt. De är något tyngre än vad många andra är. Bildkvaliteten varierar mellan de olika nivåerna.
 • Nikon producerar och säljer allt inom optik. Tubkikarna är uppdelade i olika nivåer där de erbjuder prisnivåer från 3 500 kronor upp till 60 000 kronor. Bland alla modellerna förblir bilden tydlig i mitten av räckvidden oavsett förstoring. Nackdelen är att kikarna inte är skyddade mot stötar och nästan är helt texturlösa, vilket kan göra hanteringen svår om du har våta händer.

Köpguide Tubkikare

Det första du ska fundera över när du ska köpa en tubkikare är vad dina behov är. Hur ofta och i vilken utsträckning kommer du behöva använda kikaren. När du har fastställt ditt behov är det enklare att gå vidare för att hitta bästa tubkikare. Om du jagar med luftgevär så kanske du inte är i behov av en tubkikare som exempel.

Några punkter du kan titta på är:

 • Behov
 • Stor eller liten tubkikare
 • Jämför modeller
 • Budget
 • Förstoring
 • Objektdiameter
 • Skymningstal
 • Fokusering
 • Ytbehandling
 • Rak eller vinklad kikare
 • Utgångspupill
 • Synfält
 • Stativ

Stor eller liten tubkikare

Stor eller liten tubkikare
Tubkikare: komplett köpguide & rådgivning 9

Om du ska välja en stor eller liten kikare är upp till dig och till de behov som du har. Det är många som föredrar en större variant men glöm inte bort att de större modellerna väger mer. De kräver även mer när det gäller hantering och transportering.

Jämför modeller

Ett bra sätt att hitta rätt modell för dig är att först läsa på och skaffa dig kunskap om de olika modellerna. Sedan väljer du ut några stycken olika som verkar passa ditt behov. Titta på tubkikare test, bäst i test, recensioner, jämförelser och sist men inte minst kan du även titta på vilka omdömen de olika modellerna fått från användare.

Budget

En tubkikare är en större kostnad, precis som många andra tillbehör och utrustning till jakt. Du får se den som en god investering och du behöver inte heller köpa den dyraste kikaren som existerar på marknaden för att få ett gott resultat.

Förstoring

Det är valet av okular som bestämmer vilken förstoring som kikaren klarar av. Vilken den bästa förstoringen är avgörs av olika saker men generellt kan vi säga att en förstoring under x20 är ovanligt. Förstoringsgrad på mer än x60 leder till ett sämre ljusinsläpp samt till att bilden kan upplevas skakig. Synfältet blir således begränsat vid en högre förstoring.

För fågelskådning brukar man säga att en förstoring x20- x30 passar bäst. Med denna förstoring får du även ett brett synfält och ett bra ljusinsläpp. Under perfekta observationsförhållanden är en tubkikares förstoring begränsad till x1 / millimeter hos bländaren.

Objektdiameter

Objektdiametern avgör vilka ljusinsamlande förmågor kikaren har och objektlinsens diameter varierar vanligtvis mellan 50-80 millimeter. Desto större, desto tyngre och desto dyrare blir tubkikaren. Ska kikaren användas mycket i gryning och skymning är en tubkikare med större linsdiameter än 60 millimeter att rekommendera.

Skymningstal

Jagar du i mörker eller skymningsljus är just skymningstalet viktigt. Det är ett mått som anger hur bra kikaren fungerar i lågt ljus. Ett högt skymningstal är generellt att föredra eftersom det innebär att kikaren fungerar i dåligt ljus. Talet får du fram genom att ta roten ur förstoringen och multiplicera med objektivets diameter.

Fokusering

Fokusering
Tubkikare: komplett köpguide & rådgivning 10

Det finns två olika typer av fokusering. En ratt som löper hela vägen runt tuben eller en okularet på kikaren. Vrider du ändras fokusen men kraften som ibland kan behövas kan ibland leda till att kikaren flyttas från målet och det är vanligare vid högre än längre förstoringar. Vanligtvis är ett helvarv 360 grader tillräckligt för att gå från nära fokus till oändlighet. Denna typ av fokusering är därför mycket användbar för snabba observationer.

En annan typ av fokusering är när du kan använda dig av en mindre ratt allokerad ovanpå eller på sidan av kikaren. Då kan det krävas 5 varv eller ännu mer för att gå till de kortaste avståndet till det längsta. Dessa systemet är mer exakt än det andra dock är fokuseringen långsammare, vilket kan vara en nackdel för snabba observationer av rörliga objekt. Därför är denna typen av fokusering mer användbar för fotografering eller observation av statiska objekt när det skarpa fokuset är viktigare än snabbheten på fokuseringen.

Ytbehandling

För att få den optimala prestandan är det viktigt med en påkostad ytbehandling. Idag ligger ljustransmissionen på ungefär 85%. För de mer exklusiva kikarna använder man bland annat ytbehandlingar av magnesiumfluorid som kan öka ljustransmissionen till 89%. För de flerlager behandlade linserna kan du får ett ljusgenomsläpp på 98% per linsyta.

Linsbeläggning är ett viktigt inslag i en kikare speciellt för att visa bilder med höga förstoringar. Linsen kan vara helt belagd, flerbelagd eller helt belagd. Varje linsbeläggning förbättrar det ljus som överförs till linsen. Kvaliteten beror på vilken beläggning som valts.

Rak eller vinklad kikare

Det finns tre olika typer av tubkikare. En rak variant där okularet sitter i en rätt linje i förhållande till tuben. Den vinklade, där okularet sitter i en vinkel på 45 grader i förhållande till tuben samt ytterligare en variant som är en ovanlig axelmonterad modell. Den som är vanligast är den vinklade varianten och den passar bra för de flesta ändamål.

Vinklad tubkikare:

Tubkikare: komplett köpguide & rådgivning
Tubkikare: komplett köpguide & rådgivning 11

Rak tubkikare:

Tubkikare: komplett köpguide & rådgivning
Tubkikare: komplett köpguide & rådgivning 12

Utgångspupill

Utgångspupillen är den ljusa cirkeln du ser när du håller kikaren mot en ljuskälla. Ju större utgångspupill desto ljusare bild. Förstoring och ljusstyrka är direkt relaterade med varandra. Tubkikaren är mest effektiv när du matchar utgångspupillen med de rådande ljusförhållandena.

Synfält

Synfält är bredden på bilden du kan se med en tubkikare vid ett avstånd på 1 000 meter. Kikaren är främst avsedda för medellånga och långa avstånd. När det kommer till de kortare avstånden är det nästan alltid en fördel med en handkikare med lägre förstoring och bredare synfält.

Ett okular som har högre förstoring ger ett smalare synfält. Det är därför vanligt att okularen är variabla, det vill säga att du kan justera förstoringen inom ett visst intervall. Denna möjlighet är praktisk eftersom du efter behov kan justera för att få en bredare bild.

En närgräns är det kortaste, fokus avståndet för en tubkikare där du fortfarande kan se en skarp och tydlig bild. Normalt sett är tubkikarens synfält smalt och inte designade för observationer på korta avstånd. Närgränsen ligger vanligtvis på 7-10 meter.

Byggkvalitet

Byggkvalitet
Tubkikare: komplett köpguide & rådgivning 13

När du använder en kikare med dig ute i skog och mark, då kan du räkna med att du råkar stöta emot eller tappa det någon gång. Därför ska du även titta på kvaliteten.

Några funktioner som kan hjälpa till att skydda kikaren från atmosfäriska förhållanden är exempelvis vattentätning, fuktisolering och dimisolering. Tätningarna kommer även att hålla borta skräp och damm från räckvidden.

En robust design är den bästa om du ska använda kikaren för grova utomhusaktiviteter. Aktiviteter såsom jakt utsätter kikaren för en tuff miljö. En mer robust kikare kan använda en gummipanseringsbeläggning eller tjockare och stark aluminiumdesign. Kikaren blir tyngre men mer skyddad.

Ergonomi

Du kommer att spendera tiden ute i skog och mark så behöver kikaren vara bekväm att använda under längre perioder.

Stativ

Alla kikarna kommer med ett inbyggt stativfäste. Det ger dig möjligheten att montera kikaren till ett kikarstativ eller kamerastativ. Vid de högre förstoringarna krävs det ett stabilt stativ, snåla därför inte för mycket när du väljer ut ett. Dock är de flesta stativ tillräckligt starka för att hantera en kikare som vägen mellan 1 – 2 kilo. Detta kan förstås vara bra att kontrollera innan du köper stativet.

Sammanfattning

Tubkikaren är en stor investering både för nybörjare som för den erfarna. Det finns ett enormt utbud både av modeller och tillverkare på marknaden. Det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för dig och ditt behov och modellerna kan även skilja flera tusentals kronor mellan.

Den viktigaste punkten att starta med är att vet vad du ska ha kikaren till. Andra saker som är viktiga att ta hänsyn till är din budget, vilken förstoring du vill ha och vilken storlek på kikaren som du letar efter. Om du vill läsa mer om tubkikare kan du göra det här!