Jaktvapen

Sako S20 första hybridgeväret för både jakt och skytte

Sako S20 Guide

Med Sako S20 har finska vapenföretaget Sako, som nu ägs av italienska Beretta, introducerat repetergeväret i en ny kategori genom att skapa det första genuina hybridgeväret. Geväret är designat för både progressiva jägare och tävlingsskyttar, vilket gör det till ett mångsidigt vapen och bra investering för framtiden.

Det är ett chassi-vapen utformat av flygplansaluminium, vilket ger maximal styvhet och absorberar rekylkrafterna. På Sako S20 är det endast själva kolven som är modulärt uppbyggd och geväret påminner mycket om tvåpipiga Blaser R8. Det sistnämnda är dock helt modulärt. Det finns både en jaktversion och en version för bänkskytte utformat för Sako S20.

Två olika versioner: Hunter och Precision

Båda S20-versionerna har justerbar kolvkam och det går att välja mellan enstegs- och tvåstegsavtryckare. Avtryckare tillåter anpassning till olika handstorlekar genom att enkelt skjuta den bakåt eller framåt. Uttag för QD-fästen och två mellanläggsbrickor går att anpassa oavsett kroppsstorlek och skjutsituation. Både jakt- och precisionsversionen har en avtagbar stock som du enkelt byter ut till den andra S20-kolven med öppet pistolgrepp.

Alla typer av pipor kommer med 5/8 x 24 gängning och själva geväret kommer med antingen klassisk blånering eller med Cerakote-behandlade rostfria metalldelar för maximal väderbeständighet. Det är användarsyftet som skiljer de två versionerna åt.

Jaktversionen, Sako S20 Hunter, är designad för att ge jägaren optimala förutsättningar till ett bra skott i en jaktsituation. I ett Sako S20 Hunter paket ingår bland annat:

 • Tumhålskolv
 • Gummerad greppyta och framstock
 • Avtryckare med direkttryck
 • Blånerad 18 mm pipa i längd 51 cm – 61 cm
 • Flutad pipa

Sako S20 Precision är utvecklat för bänkskytte och har de följande olikheterna mot jaktversionen:

 • Justerbar bakkappa
 • Strävt men ej gummerat grepp
 • Tryckpunkt för avtryckaren
 • Välbalanserad, lätt och behaglig rekyl
 • Semi heavy 20 mm pipa (rostfri grå) 61 cm
 • M-lok skena av bakre delen av kolven
 • Infästning för M-lok i framstocken
 • Saknar vanligt fäste för rembygel på precisionskolven

Att växla mellan olika stockar på Sako S20 går både snabbt och är enkelt. Det krävs bara ett par minuter för att göra om precisionsgeväret till ett ergonomiskt jaktgevär och vice versa.

Sako S20 Hunter hittar ni här!

Sako S20 Precision hittar ni här!

Sako S20 tillbehör

Eftrsom Sako S20 är en relativt ny modell på marknaden är Sako och Beretta bara i början av tillbehörsutvecklingen till geväret. De tillbehör som för tillfället finns tillgängliga är:

 • Rekylbroms/mynningsbroms som förhindrar att röken åker tillbaka på skytten.
 • Mellanläggsbrickor (två stycken inkluderat) så längden kan justeras för alla typer av kroppsstorlekar och skjutlägen.
 • Sadelmontage med Sako S20 snabbfäste för mångsidighet.

Här är en video som där man går igenom alla tillbehör till Sako S20

Goda resultat i Sako S20 recension

Lite rekyl, på grund av gevärets robusta uppbyggnad, har visat sig vara ett stort plus i Sako S20 test där geväret provades i olika förhållanden. Trots att geväret är till stor del tillverkat av plast ger det en rejäl känsla och bra balans i händerna. Möjligheterna att justera kolven är många och framförallt kolvkammens höjdsiffror. Olika Sako S20 precision test har också visat goda resultat eftersom att chassit är utformat i flygplansaluminium, vilket ger robusthet för ökad precision. Även den kallhamrade pipan i kombination med V-Bedding system ökar Sako S20s repeterbara precision. De läderklädda greppytorna ger dig bra grepp oavsett väderförhållanden.

Mest förekommande Sako S20 problemen

Sako S20 magasin problem kan ibland ställa till det med matning av ammunition. Att byta magasin kan hjälpa, men det är ett produktionsfel från Sako’s sida och någonting som förmodligen blir uppdaterat inom en snar framtid. Ett annat problem gäller dig som är vänsterhänt eftersom det inte finns något Sako S20 vänster vapen tillgängligt på marknaden än.

Det går inte att byta Sako S20 kaliber, men nio olika kaliber varianter finns att välja emellan. Efter lanseringen kan du hitta följande på marknaden: 243 Win, 308 Win, 6.5 CM, 270 Win, 30-06 Sprg, 7mm Rem Mag, 300Win Mag och 6.5 PRC kalibrar.

Sammanfattning S20

Ett tidigt Sako S20 omdöme är att det här första riktiga hybridgeväret är mångsidigt och därmed även prisvärt. Det är en bra investering för både variabilitet och plånbok. Sett till Sako S20 pris är det dessutom rimligt i förhållande till vad du faktiskt får i slutändan. Nämligen ett hybridgevär som är lätt, smidigt och har unika funktioner.

I sin helhet är Sako S20 alltså något nytt och geväret representerar den bästa designen och kompetensen från Sako hittills. Riktigt bra hybridstudsare för pengarna. Sako S20 passar dig med en aktiv livsstil och ett mångsidigt vapenintresse.

Här är en mycket bra video som sammanfattar Sako S20 vapnet!