Jakttillbehör

Lerduvekastare – Detta ska du tänka på!

Lerduvekaste

Att skjuta lerduvor är en rolig skyttesport och en bra träning inför jaktsäsongen. Lerduvekastare kastar upp lerduvorna och du som skytt ska sedan försöka pricka ditt mål.

Till lerduveskytte behöver du rätt utrustning och lerduvekastare, men också kunskap om hur den här typen av skytteträning fungerar. För att skyttet ska bli bättre och dessutom roligare är det alltid en bra idé att ta hjälp av en professionell instruktör. Då får du lära dig mer om hur olika lerduvekastare fungerar och får en bättre förståelse för skyttet.

Lerduvekastare

Lerduvekastare

Tryck på knappen nedan för att slussas vidare till jaktbutiken som innehaver det bästa priset för lerduvekastare!

Praktiska tips lerduveskytte

För dig som är nybörjare är det bra att läsa på om lerduveskytte innan du beger dig ut på din första runda. Här är några saker som är viktiga att tänka på när du ska skjuta lerduvor:

 1. Plant underlag där du placerar lerduvekastaren.
 2. Du ska stå på motsatt sida än kastaren.
 3. Vid träning ensam fungerar det bäst om lerduvekastaren står framför eller under dig.
 4. Håll koll på åt vilket håll det blåser.
 5. Använd hörselskydd och skyddsglasögon.

Tänk även på att vara påläst om vad som gäller vid lerduveskytte. Är du osäker om regler eller föreskrifter bör du alltid kontrollera med någon insatt.

Välja rätt lerduvekastare

Utgå från din egen erfarenhetsnivå när du ska välja duvkastare till skytteträningen. Är du nybörjare behöver du först lära dig hur träningen går till, men även hur en lerduvekastare fungerar. Därför kan det vara bra att inledningsvis investera i begagnad lerduvekastare eller billigare lerduvor från Biltema. Du hittar oftast lerduvekastare som säljes till ett lägre pris på nätet.

Har du däremot mer erfarenhet av duvkastare vill du förmodligen använda ett större antal lerduvor. Lerduvekastare 12V är en duvkastare som är batteridriven och med den slipper du kasta för hand, vilket ger dig möjlighet att fokusera mer på siktet.

Ett bra sätt för att lära dig om olika modeller är att läsa artiklar på nätet som listar lerduvekastare bäst i test. Du bör dock känna till vilka olika typer av lerduvekastare som finns, vilket du får ta del av nedan.

Handhållen lerduvekastare

Den handhållna lerduvekastaren är den enklaste typen av kastare. Du sätter en lerduva i hållaren och svingar iväg den. Här behöver du ha ett bra knyck i kastet för att lerduvan ska komma långt.

 • Utformad för alla typer av skyttar
 • Enkel montering och laddning
 • Smidig att ha med

Du får en varierad träning när du använder en handhållen lerduvekastare. Eftersom att ett kast sällan blir ett annat likt får du skjuta mot olika banor.

Primax Lerduvekastare Handhållen

Det här är en bra typ av lerduvekastare för nybörjaren, men också den erfarna skytten som vill vässa till skyttet utanför skyttebanan. Primax lerduvekastare är enkel att använda och passar därför till de flesta skyttar som vill kasta lerduvor. Du sätter enkelt in en lerduva i apparaten innan du svingar iväg den. Tyvärr har dock modellen från Primax nyligen utgått ur sortimentet.

Manuell lerduvekastare

Det finns även det manuella alternativet där du spänner upp kastarmen med handkraft. Du drar sedan i ett snöre för att skjuta iväg lerduvorna. Efter varje kast behöver du sedan ladda om och spänna tillbaka armen innan du lägger dit lerduvorna. En klassisk modell är mackenzie lerduvekastare hos XXL (se även lerduvor XXL).

 • Enkel funktion
 • Kräver en del förberedelse
 • Passar som träning inför jaktsäsongen

Du kan behöva justera både höjd och vinkel med enkla medel såsom klossar. I övrigt är det ett bra alternativ om du bara ska träna någon gång innan jakten drar igång.

Champion lerduvekastare

Lerduvekastaren Champion High Fly är en lerduvekastare av manuell typ som ger enkla eller dubbla lerduvor på utmanande avstånd. Du sätter duvan i en hållare innan den skjuts iväg med ett snöre. Kastaren ställer du som den är på backen eller monterar på ett underlag. Den har en låg vikt vilket gör att den dessutom är enkel att förflytta. Du kan titta närmare på den här modellen hos pnjakt.se.

Automatisk lerduvekastare

En elektrisk lerduvekastare ger en mer utmanande sport för lerduveskytt. Du behöver vare sig ladda eller kasta och kan istället fokusera på att skjuta ner lerduvorna. Många automatiska lerduvekastare avfyrar du med hjälp av en fotpedal.

 • Går att använda när du tränar ensam
 • Fungerar med 12V batteri

Det finns både nättare modeller som tar 50 lerduvor och större som tar 250 lerduvor per laddning. Om du dessutom vill ha en riktig utmaning kan du ställa in de större lerduvekastarna till att köra dubbla lerduvor.

Champion automatisk lerduvekastare

Den automatiska lerduvekastaren Champion Workhorse är både lätt att ta med och enkel att använda. Den har en hög kastfrekvens med en omladdningstid på 2,5 sekunder. Det avtagbara magasinet rymmer 50 lerduvor som du dessutom kan kasta i tre olika vinklar. Kastlängden är vanligen 50 – 68 meter. Champion Workhorse är ett bra alternativ när du vill skjuta lerduvor från morgon till kväll.

Sporting och skeet

Du blir inget lerduvekastare proffs över en natt så en bra idé kan vara att börja träna med en enkel manuell lerduvekastare. Med tiden och erfarenheten kan du senare ge dig in i den lekfulla skyttedisciplinen kallad sporting. Där går det ut på att skjuta ner lerduvor som kastas upp i olika vinklar och hastigheter. Skeet är en annan disciplin som du kanske vill prova. Då är det istället två lerduvekastare som skjuter upp lerduvor från var sin sida.